Rasprava: Šta to otkriva revizija?

Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH danas je raspravljalo o deset institucija koje su za 2016. godinu dobile revizorski izvještaj sa rezervom. Dio poslanika tvrdi da je u tim izvještajima dokumentovan kriminal koji treba procesuirati, dok drugi smatraju da su u pitanju sitni prekršaji zbog neusaglašenih procedura.

Bosna i Hercegovina 20.02.2018 | 21:12
Rasprava: Šta to otkriva revizija?
Najviše kritika i optužbi zbog revizorskih izvještaja upućeno je Ministarstvu bezbjednosti i pojedinim policijskim agencijama, mada su u dijelu finansijskog poslovanja njihovi izvještaji pozitivni.

Međutim, za revizore je sporna isplata policijskog dodatka, odnosno činjenica da pravilnik o isplati dodatka nije usklađen sa Zakonom o platama.

“Od 2009. godine mi smo mnogo puta pisali Ministarstvu finansija da bude pokrenuta izmjena Zakona kako bi direkcija bila prepoznata za taj policijski dodatak. Međutim, imate apsurd. Ministar Vrankić dok je bio ministar finansija nije pokretao proceduru izmjene Zakona, a sada kao glavni revizor na to stavlja primjedbu”, objašnjava ministar bezbjednosti u SM BiH Dragan Mektić.

Da je tačno ono što govori ministar Mektić potvrđuje i glavni revizor.

Neki koji su proteklu deceniju sjedili u Parlamentu ili Savjetu ministara BiH kao dio vladajuće koalicije, danas kao opozicija su najžešći kritičatri nepravilnosti u poslovanju koje su rezultat njihovog nerada.

“Ova garnitura vlasti nije u stanju da se bavi vlastitim greškama, već analizira poziciju i rad prethodne vlasti”, izjavio je poslanik SNSD-a u PV PS BiH Nikola Špirić.

Šef Kluba poslanika SDS-a u PV PS BiH Aleksandra Pandurević kaže da institucije BiH mogu biti ponosne na svoje poslovanje.

“Ako je zamjerka revizora to što je Granična policija tražila pri raspisivanju tendera za automobile da troše manje od pet litara, ja direktoru Granične policije na uslovu na tenderu čestitam što se odnosio racionalno i odgovorno.”

Nepravilnosti u poslovanju na koje je revizija ukazala nisu odgovornost samo rukovodstva agencija i institucija koje su dobile revizorski izvještaj sa mišljenjem, tvrdi glavni revizor i dodaje da se radi o sistemskim problemima za koje su odgovorni Savjet ministara, ali i Parlamentarna skupština BiH, jer nisu na vrijeme predložili i usvojili neophodne zakone.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar