Ријешити проблем просјачења

Вријеме је да се још озбиљније ухватимо у коштац са проблемом ромске дјеце која су запостављена и чија су права злоупотријебљена, речено је на данашњем потписивању Протокола о сарадњи и поступању надлежних субјеката на збрињавању дјеце затечене у просјачењу на подручју града Бијељина. Протокол су потписали градоначелник Бијељине Мићо Мићић и представници Центра за социјални рад, Полицијске управе Бијељине и Удружења грађана за промоцију образовања Рома “Отахарин”.

Република Српска 20.02.2018 | 20:15
Ријешити проблем просјачења
Градска управа води рачуна о положају Рома и заједно са удружењима и међународним институцијама покушава да направи амбијент у којем би сва дјеца имала исти третман, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић након потписивања протокола и додао:

„Ви сте свједоци да у посљедњих неколико година у Бијељини имамо све више дјеце која се баве просјачењем и да је то понекад и организовано. Зато је овај протокол и потписан у сарадњи са институцијама које су задужене за рјешавање тих проблема. Прије свега ту је Центар за социјални рад и Полицијска управа Бијељине и они имају у оквиру својих редовних послова дио надлежности које се односе на овај проблем. Посебно ми је задовољство што се често говори о Бијељини као граду који води рачуна о националним мањинама, посебно Ромима. То и јесте наша надлежност и наставићемо да радимо на томе, да сви грађани имају једнаку шансу у нашем граду.“

Центар за социјани рад ће у складу са овим модификованим протоколом, а први је потписан 2012. године, наставити да буде од користи дјеци која су затечена у просјачењу и дјеци која спадају у осјетљиве категорије, рекао је Милорад Софренић, директор бијељинског Центра за социјални рад.

“Ријеч је о неколико стотина дјеце и Центар за социјални рад до сада је радио и помагао са механизмима које има, а то су склањање у дневни центар те дјеце, њихова едукација, новчана помоћ, те збрињавање и праћење дјеце и породица из којих су дошли. Ради се о лепези активности које Центар за социјални рад има у том сегменту дјеловања”, напомиње Софренић.

Једно од Удружења које даје велики допринос у рјешавању ових проблема је Удружење “Отахарин”. Кроз њихов дневни центар за дјецу од оснивања је прошло око 6.000 дјеце.

Драган Јоковић, предсједник Удружења за промоцију образовања Рома “Отахарин” је изјавио да су кроз потписани протокол дефинисане бројне надлежности.

“Кроз овај ревидирани протокол који је врло детаљан, написан на око 20 страна, врло јасно су дефинисана права, обавезе и поступања потписника протокола. Раније је било нејасно шта спада у чију надлежност, шта која институција може или не може да уради, а овим је доста тога ријешено. На нама је сада да тај протокол спустимо на ниво гдје су људи оперативни на терену. Ја сам увјерен да смо овим документом поставили добре темеље за даље дјеловање”, закључио је Јоковић.

Протоколом у овој области дефинисане су смјернице и за рад и поступање полицијских службеника.

“Дефинисано је све, од примања пријаве и уочавања злоупотребе дјеце кроз просјачење, до изласка на лице мјеста, ступања у први контакт, обављања разговора и даљег укључивања осталих субјеката који су обухваћени овим протоколом”, рекао је Стјепан Терзић, начелник Сектора полиције у Полицијској управи Бијељина.

У основним школама на подручју Бијељине има око 150 ученика, у средњим десетак и једна дјевојчица похађа факултет, што је доказ да се ствари што се тиче образовања и инклузије ромске дјеце рјешавају, али има још доста тога да се уради, закључак је са данашњег састанка.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Па то

20.02.2018 19:38

Па то је бар лако,само им дајте оно сто им по категорији припада.Данас овај повртлар,а и остали обманути као и доктори и сви који вјерују у снсд,прица о Норвеској,па ето прекопурајте и тј од Норвезана.Старе у домове,за пензију у пензију,а здраве у програме за обуку на раду и на посао,ал немаааааа нема послаааааа.Немааааааааа,То је проблем,не проси нико сто не зн ста це од прихода,има ли који Радмановиц,Додик,Спуриц да проси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

21.02.2018 09:04

Па морају да просе када Драган који води Отахарин покупи све паре за себе и отвара кафиће по граду. Крајње је вријеме да се полиција позабави њиме и његовим радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тете

21.02.2018 11:34

Па он отвара кафиће по БН пола--пола са инспекторима,није он будала,зна шта ради.

Name

ро

21.02.2018 11:35

Сад кад дође сезона дневница,шаљите их на њиве да раде,ти који просе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

21.02.2018 15:30

ЈА ПРЕДЛАЖЕМ ВЛАДИ РС ДА ОФОРМИ МИНИСТАРСТВО ПРОСЈАЧЕЊА ЈЕР КАКО ЈЕ КРЕНУЛО УСКОРО НАМ СЛИЈЕДИ БАНКРОТ. ЖИВИ БИЛИ ПА ВИДЈЕЛИ. ОВИ ИЗ ВЛАСТИ ВЕЋ СПРЕМАЈУ ОДСТУПНИЦУ У СЛУЧАЈУ ПОРАЗА НА ИЗБОРИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дида

27.02.2018 14:58

Не мора их слати у дневнице,направљен им је пластеник од 500м2,само је питање ко ће ту да ради за дневницу или било шта друго,кад дневно могу да напросе пола плате..

ОДГОВОРИТЕ