Riješiti problem prosjačenja

Vrijeme je da se još ozbiljnije uhvatimo u koštac sa problemom romske djece koja su zapostavljena i čija su prava zloupotrijebljena, rečeno je na današnjem potpisivanju Protokola o saradnji i postupanju nadležnih subjekata na zbrinjavanju djece zatečene u prosjačenju na području grada Bijeljina. Protokol su potpisali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnici Centra za socijalni rad, Policijske uprave Bijeljine i Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”.

Republika Srpska 20.02.2018 | 20:15
Riješiti problem prosjačenja
Gradska uprava vodi računa o položaju Roma i zajedno sa udruženjima i međunarodnim institucijama pokušava da napravi ambijent u kojem bi sva djeca imala isti tretman, rekao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon potpisivanja protokola i dodao:

„Vi ste svjedoci da u posljednjih nekoliko godina u Bijeljini imamo sve više djece koja se bave prosjačenjem i da je to ponekad i organizovano. Zato je ovaj protokol i potpisan u saradnji sa institucijama koje su zadužene za rješavanje tih problema. Prije svega tu je Centar za socijalni rad i Policijska uprava Bijeljine i oni imaju u okviru svojih redovnih poslova dio nadležnosti koje se odnose na ovaj problem. Posebno mi je zadovoljstvo što se često govori o Bijeljini kao gradu koji vodi računa o nacionalnim manjinama, posebno Romima. To i jeste naša nadležnost i nastavićemo da radimo na tome, da svi građani imaju jednaku šansu u našem gradu.“

Centar za socijani rad će u skladu sa ovim modifikovanim protokolom, a prvi je potpisan 2012. godine, nastaviti da bude od koristi djeci koja su zatečena u prosjačenju i djeci koja spadaju u osjetljive kategorije, rekao je Milorad Sofrenić, direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad.

“Riječ je o nekoliko stotina djece i Centar za socijalni rad do sada je radio i pomagao sa mehanizmima koje ima, a to su sklanjanje u dnevni centar te djece, njihova edukacija, novčana pomoć, te zbrinjavanje i praćenje djece i porodica iz kojih su došli. Radi se o lepezi aktivnosti koje Centar za socijalni rad ima u tom segmentu djelovanja”, napominje Sofrenić.

Jedno od Udruženja koje daje veliki doprinos u rješavanju ovih problema je Udruženje “Otaharin”. Kroz njihov dnevni centar za djecu od osnivanja je prošlo oko 6.000 djece.

Dragan Joković, predsjednik Udruženja za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” je izjavio da su kroz potpisani protokol definisane brojne nadležnosti.

“Kroz ovaj revidirani protokol koji je vrlo detaljan, napisan na oko 20 strana, vrlo jasno su definisana prava, obaveze i postupanja potpisnika protokola. Ranije je bilo nejasno šta spada u čiju nadležnost, šta koja institucija može ili ne može da uradi, a ovim je dosta toga riješeno. Na nama je sada da taj protokol spustimo na nivo gdje su ljudi operativni na terenu. Ja sam uvjeren da smo ovim dokumentom postavili dobre temelje za dalje djelovanje”, zaključio je Joković.

Protokolom u ovoj oblasti definisane su smjernice i za rad i postupanje policijskih službenika.

“Definisano je sve, od primanja prijave i uočavanja zloupotrebe djece kroz prosjačenje, do izlaska na lice mjesta, stupanja u prvi kontakt, obavljanja razgovora i daljeg uključivanja ostalih subjekata koji su obuhvaćeni ovim protokolom”, rekao je Stjepan Terzić, načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Bijeljina.

U osnovnim školama na području Bijeljine ima oko 150 učenika, u srednjim desetak i jedna djevojčica pohađa fakultet, što je dokaz da se stvari što se tiče obrazovanja i inkluzije romske djece rješavaju, ali ima još dosta toga da se uradi, zaključak je sa današnjeg sastanka.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Pa to

20.02.2018 19:38

Pa to je bar lako,samo im dajte ono sto im po kategoriji pripada.Danas ovaj povrtlar,a i ostali obmanuti kao i doktori i svi koji vjeruju u snsd,prica o Norveskoj,pa eto prekopurajte i tj od Norvezana.Stare u domove,za penziju u penziju,a zdrave u programe za obuku na radu i na posao,al nemaaaaaa nema poslaaaaaa.Nemaaaaaaaaa,To je problem,ne prosi niko sto ne zn sta ce od prihoda,ima li koji Radmanovic,Dodik,Spuric da prosi?

ODGOVORITE
Name

Семберац

21.02.2018 09:04

Па морају да просе када Драган који води Отахарин покупи све паре за себе и отвара кафиће по граду. Крајње је вријеме да се полиција позабави њиме и његовим радом.

ODGOVORITE
Name

tete

21.02.2018 11:34

Pa on otvara kafiće po BN pola--pola sa inspektorima,nije on budala,zna šta radi.

Name

ro

21.02.2018 11:35

Sad kad dođe sezona dnevnica,šaljite ih na njive da rade,ti koji prose.

ODGOVORITE
Name

LAKI

21.02.2018 15:30

JA PREDLAŽEM VLADI RS DA OFORMI MINISTARSTVO PROSJAČENJA JER KAKO JE KRENULO USKORO NAM SLIJEDI BANKROT. ŽIVI BILI PA VIDJELI. OVI IZ VLASTI VEĆ SPREMAJU ODSTUPNICU U SLUČAJU PORAZA NA IZBORIMA.

ODGOVORITE
Name

Dida

27.02.2018 14:58

Ne mora ih slati u dnevnice,napravljen im je plastenik od 500m2,samo je pitanje ko će tu da radi za dnevnicu ili bilo šta drugo,kad dnevno mogu da naprose pola plate..

ODGOVORITE