Хтјели да осујете Вучићеву посјету

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић каже да је било отворених покушаја да се осујети посета предсједника Србије Александра Вучића Хрватској и да јој је жао због тога.

Регион 20.02.2018 | 19:01
Хтјели да осујете Вучићеву посјету
"Жао ми је што су неки жељели да осујете посјету предсједника Србије Хрватској. Неки су можда били, па и разумљиво скептични, понесени више емоцијама него разумом, али, нажалост, код неких сам осјетила и злонамјерност. Морам рећи да је било отворених покушаја да се Вучићева посјета спријечи и да не дође до било каквих помака. У свој тој какофонији изгубили су се они позитивни учинци и резултати посјете", рекла је она у интервјуу хрватском "Глобусу".

Хрватска предсједница каже да у српском предсједнику Вучићу има доброг саговорника и да њихов сусрет значи велики искорак у односима између Хрватске и Србије, који су годинама били у дубокој стагнацији.

"Посјету предсједника Вучића дуго смо припремали, управо у намјери да постигнемо искорак. Одлагали смо је, чекали бољу атмосферу, но све смо више тонули у спиралу вербалног рата. Одлучила сам то да пресјечем. Свјесно сам преузела политички ризик, али савјест ми је мирна јер сам то направила за добробит хрватског народа и државе", рекла је Грабар-Китаровић.

Она, међутим, признаје да је била изненађена кад је, само неколико дана уочи Вучићеве посјете, премијер Пленковић покренуо питање ратних репарација, преноси "Јутарњи лист".

"То је толико сложено питање да се оно не може ставити на сто преко ноћи те морам рећи да ме изненадио начин његовог подизања у овом тренутку. Ова посјета припремана је мјесецима, па ако хоћете и годинама, у координацији с МВЕП-ом и Владом. Питање ратних одштета никада није било споменуто", истакла је она.

Предсједница Хрватске сматра да су односи између ње и Владе ипак у цјелини добри те да су тврдње о двије различите спољне политике обичан мит.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рада

20.02.2018 18:25

Ова два политицара добро функционису и право је изненадјење њихова конструктивност и приступ ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2018 19:15

Ај нес.ри сто би реко председник. Ста су они мајкети конструкривни па свет се бре шпрда са њима

Name

Последњи кинески цар

20.02.2018 18:45

Браво Колинда! За искреност и жељу да се ствари покрену са мртве тачке. Ја сам један обични и анонимни коментатор, али имаш моје поштовање. Успут сам и Србин. Убиједио сам себе да сам нормалан Србин,и као такав бих желио још више политичара као Колинда. Наравно , са свих страна. Српске, Бошњачке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАНДИ

27.02.2018 23:26

Онај један од оних најбољих сто је се борио за народ и истину бијасе разапет. Ови наси само уговарају послове и пјевају пјесмице. Промјена свијести једног народа поциње у куци,комсилуку,цркви,дзамији,сколама.Нисмо ми јос зрели да би они своју енергију тросили за нас.

ОДГОВОРИТЕ