Htjeli da osujete Vučićevu posjetu

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kaže da je bilo otvorenih pokušaja da se osujeti poseta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i da joj je žao zbog toga.

Region 20.02.2018 | 19:01
Htjeli da osujete Vučićevu posjetu
"Žao mi je što su neki željeli da osujete posjetu predsjednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osjetila i zlonamjernost. Moram reći da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićeva posjeta spriječi i da ne dođe do bilo kakvih pomaka. U svoj toj kakofoniji izgubili su se oni pozitivni učinci i rezultati posjete", rekla je ona u intervjuu hrvatskom "Globusu".

Hrvatska predsjednica kaže da u srpskom predsjedniku Vučiću ima dobrog sagovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji.

"Posjetu predsjednika Vučića dugo smo pripremali, upravo u namjeri da postignemo iskorak. Odlagali smo je, čekali bolju atmosferu, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to da presječem. Svjesno sam preuzela politički rizik, ali savjest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona, međutim, priznaje da je bila iznenađena kad je, samo nekoliko dana uoči Vučićeve posjete, premijer Plenković pokrenuo pitanje ratnih reparacija, prenosi "Jutarnji list".

"To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na sto preko noći te moram reći da me iznenadio način njegovog podizanja u ovom trenutku. Ova posjeta pripremana je mjesecima, pa ako hoćete i godinama, u koordinaciji s MVEP-om i Vladom. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto", istakla je ona.

Predsjednica Hrvatske smatra da su odnosi između nje i Vlade ipak u cjelini dobri te da su tvrdnje o dvije različite spoljne politike običan mit.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rada

20.02.2018 19:25

Ova dva politicara dobro funkcionisu i pravo je iznenadjenje njihova konstruktivnost i pristup stvari.

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2018 20:15

Aj nes.ri sto bi reko predsednik. Sta su oni majketi konstrukrivni pa svet se bre šprda sa njima

Name

Poslednji kineski car

20.02.2018 19:45

Bravo Kolinda! Za iskrenost i želju da se stvari pokrenu sa mrtve tačke. Ja sam jedan obični i anonimni komentator, ali imaš moje poštovanje. Usput sam i Srbin. Ubijedio sam sebe da sam normalan Srbin,i kao takav bih želio još više političara kao Kolinda. Naravno , sa svih strana. Srpske, Bošnjačke...

ODGOVORITE
Name

GANDI

28.02.2018 00:26

Onaj jedan od onih najboljih sto je se borio za narod i istinu bijase razapet. Ovi nasi samo ugovaraju poslove i pjevaju pjesmice. Promjena svijesti jednog naroda pocinje u kuci,komsiluku,crkvi,dzamiji,skolama.Nismo mi jos zreli da bi oni svoju energiju trosili za nas.

ODGOVORITE