90 одсто тендера већ договорено

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић оцијенила је да је 90 одсто великих тендера у БиХ унапријед договорено.

Босна и Херцеговина 20.02.2018 | 17:58
90 одсто тендера већ договорено
"То не значи да институције које врше јавне набавке крше законе, већ се учесници на тендеру унапријед договоре, рецимо велике ауто-куће", рекла је Пандуревићева у оквиру расправе о извјештајима Канцеларије за ревизију институција БиХ о ревизији 10 институција БиХ.

Према њеним ријечима, упитне су и одлуке Канцеларије за жалбе које рјешавају жалбе на јавне набавке.

Ханка Вајзовић из ДФ-а издвојила је налазе ревизије када је ријеч о Министарство безбједности БиХ.

"Ревизори су навели да постоје слабости у запошљавању по уговору о дјелу, било би занимљимо да је то детаљније наведено, посебно у вријеме мораторијума на запошљавање у институцијама БиХ", додала је Вајзовићева.

Њен колега из клуба Дамир Бећировић као проблематичне такође је означио јавне набавке, посебно службених возила.

Он је затражио да Министарство финансија БиХ достави табеларни преглед јавних набавки службених возила у институцијама БиХ у периоду од 2000. до 2018. године са наведеном висином уговора, те кућама које су добиле тендер.

Борислав Бојић из СДС-а сматра да је Канцеларија за ревизију институција добро урадила свој посао и да треба видјети да ли им је потребна помоћ када је ријеч о измјенама закона по којима раде.

За посланика НДП-а Момчила Новаковића трагично је да се очекује помоћ Тужилаштва БиХ у рјешавању проблема које су евидентирали ревизори, а зна се да су Тужилаштво и Високи судски и тужилачки савјет БиХ на списку институција са ревизорским мишљењем са резервом.

"Нелогично је да очекујемо од Тужилаштва да ријеши оно што се и њима замјера", истакао је Новаковић.

Он је подсјетио да се замјерке ревизије појединим институцијама понављају из године у годину и да парламент ништа није успио помоћи.

Посланик ХДЗ БиХ и предсједавајући Комисије за финансије и буџет Представничког дома Параламентарне скупштине БиХ Предраг Кожул поздравио је данашњу расправу о ревидираним институцијама, наводећи да никада шира расправа о ревизорским извјештајима није вођена.

Он је изразио наду да ће ова расправа, као и препоруке ревизора мотивисати 10 институција да буду боље и да квалитетније раде.

Према Кожуловим ријечима, Комисија за финансије и буџет је након разматрања ревизорских извјештаја за све 74 институције на нивоу БиХ утврдила 10 закључака, од којих се седам односи на институције чији се извјештаји посебно разматрају данас на сједници Представничког дома.

"Било би добро водити рачуна да се неки од данас предложених закључака преклапају, а неки су у колизији са закључцима Комисије, па би требало све то пажљиво ишчитати и размотрити", закључио је Кожул.

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Н

20.02.2018 17:51

Наравно да је договорено унапријед..20% у кесу од сваког тендера..

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

20.02.2018 18:47

А осталих 10%??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.02.2018 19:13

Остали пусе 100%

Name

Ха ха СДС

20.02.2018 20:48

А јел СДС продао оних 700 фирми постено.У приватизацији.Дајте висе не се...

Name

срб

20.02.2018 19:30

Све је договорено мање или висе и то није ниста ново, јер када се несто припрема треба сјести са струцним људима да направе рјесење али је проблем сто се рјесење трази само од истих фирми сто не знаци да су рјесење других фирми лосија или боља.

ОДГОВОРИТЕ