90 odsto tendera već dogovoreno

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević ocijenila je da je 90 odsto velikih tendera u BiH unaprijed dogovoreno.

Bosna i Hercegovina 20.02.2018 | 17:58
90 odsto tendera već dogovoreno
"To ne znači da institucije koje vrše javne nabavke krše zakone, već se učesnici na tenderu unaprijed dogovore, recimo velike auto-kuće", rekla je Pandurevićeva u okviru rasprave o izvještajima Kancelarije za reviziju institucija BiH o reviziji 10 institucija BiH.

Prema njenim riječima, upitne su i odluke Kancelarije za žalbe koje rješavaju žalbe na javne nabavke.

Hanka Vajzović iz DF-a izdvojila je nalaze revizije kada je riječ o Ministarstvo bezbjednosti BiH.

"Revizori su naveli da postoje slabosti u zapošljavanju po ugovoru o djelu, bilo bi zanimljimo da je to detaljnije navedeno, posebno u vrijeme moratorijuma na zapošljavanje u institucijama BiH", dodala je Vajzovićeva.

Njen kolega iz kluba Damir Bećirović kao problematične takođe je označio javne nabavke, posebno službenih vozila.

On je zatražio da Ministarstvo finansija BiH dostavi tabelarni pregled javnih nabavki službenih vozila u institucijama BiH u periodu od 2000. do 2018. godine sa navedenom visinom ugovora, te kućama koje su dobile tender.

Borislav Bojić iz SDS-a smatra da je Kancelarija za reviziju institucija dobro uradila svoj posao i da treba vidjeti da li im je potrebna pomoć kada je riječ o izmjenama zakona po kojima rade.

Za poslanika NDP-a Momčila Novakovića tragično je da se očekuje pomoć Tužilaštva BiH u rješavanju problema koje su evidentirali revizori, a zna se da su Tužilaštvo i Visoki sudski i tužilački savjet BiH na spisku institucija sa revizorskim mišljenjem sa rezervom.

"Nelogično je da očekujemo od Tužilaštva da riješi ono što se i njima zamjera", istakao je Novaković.

On je podsjetio da se zamjerke revizije pojedinim institucijama ponavljaju iz godine u godinu i da parlament ništa nije uspio pomoći.

Poslanik HDZ BiH i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Paralamentarne skupštine BiH Predrag Kožul pozdravio je današnju raspravu o revidiranim institucijama, navodeći da nikada šira rasprava o revizorskim izvještajima nije vođena.

On je izrazio nadu da će ova rasprava, kao i preporuke revizora motivisati 10 institucija da budu bolje i da kvalitetnije rade.

Prema Kožulovim riječima, Komisija za finansije i budžet je nakon razmatranja revizorskih izvještaja za sve 74 institucije na nivou BiH utvrdila 10 zaključaka, od kojih se sedam odnosi na institucije čiji se izvještaji posebno razmatraju danas na sjednici Predstavničkog doma.

"Bilo bi dobro voditi računa da se neki od danas predloženih zaključaka preklapaju, a neki su u koliziji sa zaključcima Komisije, pa bi trebalo sve to pažljivo iščitati i razmotriti", zaključio je Kožul.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

N

20.02.2018 17:51

Naravno da je dogovoreno unaprijed..20% u kesu od svakog tendera..

ODGOVORITE
Name

007

20.02.2018 18:47

A ostalih 10%??????

ODGOVORITE
Name

Re

20.02.2018 19:13

Ostali puse 100%

Name

Ha ha SDS

20.02.2018 20:48

A jel SDS prodao onih 700 firmi posteno.U privatizaciji.Dajte vise ne se...

Name

srb

20.02.2018 19:30

Sve je dogovoreno manje ili vise i to nije nista novo, jer kada se nesto priprema treba sjesti sa strucnim ljudima da naprave rjesenje ali je problem sto se rjesenje trazi samo od istih firmi sto ne znaci da su rjesenje drugih firmi losija ili bolja.

ODGOVORITE