Нема договора о Изборном закону

Денис Бећировић, посланик СДП-а БиХ казао је да је мишљења, као и већина грађана БиХ, да се парламентарна већина не може договорити нити око много лакших ствари него што је то Изборни закон.

Босна и Херцеговина 20.02.2018 | 15:38
Нема договора о Изборном закону
Наиме, посланици Представничког дома ПСБиХ данас би се требали изјаснити на сједници која је почела у Сарајеву о измјенама Изборног закона које предлаже СДП по хитном поступку.

Те измјене предвиђају да се унутрашњи праг на изборним листама врати на 10 посто колико неки кандидат треба имати од укупно освојених броја гласова неке странке да би ушао у законодавно тијело. СДП сматра да праг од 10 посто представља најбољи баланс између воље странке која формира кандидатску листу за изборе и воље грађана.

Бећировић је новинарима у Сарајеву казао и то да је позиција СДП-а јасна.

"Наш приједлог није само козметичке природе јер третира специфично питање чија је суштина у томе да грађани БиХ приликом гласања и на отвореним листама много више утичу на то ко ће бити изабран у неко законодавно тијело, а не да то раде лидери политичких странака са огромним цензусом, јер тада не може доћи до изражаја воља грађана", рекао је Бећировић.

Међутим, Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика  СНСД-а сматра да, осим техничких потреба да се измијени Изборни закон, постоје много веће потребе.

Те потребе, појашњава, резултат су пресуда Европског суда за људска права, и других, те стога требају бити у фокусу Парламента, тако да је на темељу тих пресуда неопходно ући у измјене и допуне Закона.

Мишљења је да у овом тренутку не треба мијењати техничке карактеристике Изборног закона, будући да ни сви претходни приједлози измјена и допуна Закона нису били прихваћени.

"Наш став је да је у изборној години сулудо мијењати Изборни закон те да постоји пренаглашена потреба појединих за бригом око тог закона", казао је Кошарац, додајући да се на измјенама Изборног закона ради у задњим мјесецима њиховог мандатам, умјесто да је то рађено на почетку.

Шефик Џаферовић (СДА), замјеник предсједавајуће Представничког дома БиХ мишљења је да на данашњем дневном реду немају ниједну тему у вези са Изборним законом која је ургентна у БиХ, а по њему то је попуна Федералног Дома народа и Град Мостар, док умјесто тога разговарају о  техничким питањима.

"Та техничка питања битна су за Изборни процес и у том контексту имамо Закон који је предложио СДП. Немамо ништа против тог рјешења, подржали смо хитну порцедуру и спремни смо да подржимо и саму суштину закона",  казао је Џаферовић.

Изразио је очекивање да ће у БиХ коначно бити постигнут консензус на европским принципима око измјена и допуна Изборног закона.

Уколико политички субјекти који учествују у том процесу буду поштовали одлуке Европског суда за људска права, одлуке Уставног суда БиХ те Устав Федерације БиХ, Џаферовић закључује да је онда могуће да ће у наредна два мјесеца доћи до цјеловите измјене Изборног закона, у погледу кључних политичких питања, али и у погледу техничких аспеката изборног процеса.

Борјана Кришто (ХДЗБиХ), предсједавајућа Представничког дома БиХ рекла је да не види никаквог разлога да се техничке измјене Изборног  закона предлажу као што је СДП-ов приједлог.

"Измјену закона о цензусу чије се измјене траже усвојили смо у овом мандату и она уошпште није заживјела нити смо видјели како се она проводи и какве би ефекте дала. Тада је био циљ да се сузбију манипулације на гласачким мјестима у смислу преференцијалних гласова, а данас се неко сјетио да новим калкулацијама и математикама дође до тога да преференцијалне гласове треба смањити. За нас нису прихватљиве било какве техничке измјене Изборног закона прије него што се направе измјене Изборног закона везане и за град Мостар и попуну Дома народа Парламента Федерације и Предсједништво БиХ", казала је Кришто.

Извор: НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

фика

20.02.2018 14:49

КАКВИХ 10%, ОСТАЛЕ БИ САМО 2-3- СТРАНКЕ У БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.02.2018 14:49

Све су то празноглавци.

ОДГОВОРИТЕ