Полиција добила веће плате

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Приједлог закона о измјенама закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Босна и Херцеговина 20.02.2018 | 14:06
Полиција добила веће плате
Савјет министара БиХ утврдио је приједлог тог закона којим се дефинише право на полицијски додатак полицијским службеницима. На тај начин право на посебан додатак (полицијски додатак) поред полицијских службеника запослених у Граничној полицији БиХ и Државној агенцији за истраге и заштиту, имаће и полицијски службеници запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.
 
Предложеним измјенама закона дефинисано је да полицијским службеницима припада право на полицијски додатак, и то појединачно највише до 40 посто основне плате, с тим да укупан фонд за исплате овог полицијског додатка не може бити већи од 35 посто буџета предвиђеног за основне плате полицијских службеника на које се односи овај додатак.
 
Предвиђено је и да се полицијским службеницима распоређеним на послове у саставу Јединице за специјалну подршку Државне агенције за истраге и заштиту може одобрити посебан додатак појединачно највише до 50 посто основне плате. Истовремено је дефинисано да именованим полицијским службеницима не припада право на посебан додатак.
 
Комисија за финансије и буџет Дома народа раније је подржала предложени закон уз један амандман који је постао саставни дио закона, а који предвиђа да се законом обухвати и 16 државних службеника из Интерпола.
 
Делегати су подржали и приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ, који је предложио Представнички дом парламента, а којим је, између осталог, дефинисано да се одредбе по којима је могуће изречену казну затвора до једне године замијенити новчаном казном не примјењују на починиоце кривичних дјела из Поглавља XВИ, које се односи на кривична дјела против интегритета БиХ.
 
Дом народа је подржао принципе Приједлога закона о измјени и допунама Закона о омбудсмену за људска права БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

(Фена)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сандокан

20.02.2018 13:32

Послије пензија дајте и им плате... Сви су ситуирани,корумпирани,полуписмени,физички неспособни... Побите ове све остале....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавран

20.02.2018 16:41

Купују коње а ни милицију немају чим да нахране.

Name

МИЛИЦИОНАР

20.02.2018 15:32

А ТИ ЛУКАЧУ КУПУЈ КОЊЕ И РАДАРЕ И ВАЉАЈ ГЛУПОСТИ УМЈЕСТО ДА СЕ УГЛЕДАШ НА ПРАВЕ МИНИСТРЕ ПОЛИЦИЈЕ КОЈИ ВОДЕ РАЧУНА О СВОЈОЈ ПОЛИЦИЈИ. НИКО НАС НИЈЕ ВИШЕ ПОНИЗИО ОД ТЕБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блек Стена

20.02.2018 16:20

Најмања плата у региону у односу на друге полицијске службе јесте у МУП-у РС! Иста се не обрачунава по чиновима, нема топлог оброка, нема регреса, нема полицијског додатка на овлаштење, не плаћа се прековремени рад, умањен је минули рад, трошкови превоза су лоше обрачунати и не исплаћују се редовно, а чак је у спроведби и Правилник о варијабилној плати која се може још више умањити у односу на рад и залагање... О колегијалности, униформама, купљеним дипломама приватних факултета, знању и старим тетејцима да не причамо...

Name

Поп

20.02.2018 22:51

Па и Лукач прати овај тренд, само негативно, он је својој полицији смањио плате за 10%, зато сви полицијски службеници МУП РС маштају о преласку у неку другу полицијску агенцију, а ако се пружи та могућност Лукач ће моћи МУП наорузати са двије пушке, а не 2500.

Name

Ацо

20.02.2018 20:18

Бозе сваста посебно треба наградити ове пратиоце политицара...па они незнају ста це од пара,ем сто су добре иностране дневнице,а сто га мало намотају рацуна,њима нетреба плата,поготово оним сто прате Црнатка

ОДГОВОРИТЕ