Policija dobila veće plate

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 20.02.2018 | 14:06
Policija dobila veće plate
Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog tog zakona kojim se definiše pravo na policijski dodatak policijskim službenicima. Na taj način pravo na poseban dodatak (policijski dodatak) pored policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, imaće i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.
 
Predloženim izmjenama zakona definisano je da policijskim službenicima pripada pravo na policijski dodatak, i to pojedinačno najviše do 40 posto osnovne plate, s tim da ukupan fond za isplate ovog policijskog dodatka ne može biti veći od 35 posto budžeta predviđenog za osnovne plate policijskih službenika na koje se odnosi ovaj dodatak.
 
Predviđeno je i da se policijskim službenicima raspoređenim na poslove u sastavu Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu može odobriti poseban dodatak pojedinačno najviše do 50 posto osnovne plate. Istovremeno je definisano da imenovanim policijskim službenicima ne pripada pravo na poseban dodatak.
 
Komisija za finansije i budžet Doma naroda ranije je podržala predloženi zakon uz jedan amandman koji je postao sastavni dio zakona, a koji predviđa da se zakonom obuhvati i 16 državnih službenika iz Interpola.
 
Delegati su podržali i prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je predložio Predstavnički dom parlamenta, a kojim je, između ostalog, definisano da se odredbe po kojima je moguće izrečenu kaznu zatvora do jedne godine zamijeniti novčanom kaznom ne primjenjuju na počinioce krivičnih djela iz Poglavlja XVI, koje se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH.
 
Dom naroda je podržao principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

(Fena)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sandokan

20.02.2018 13:32

Poslije penzija dajte i im plate... Svi su situirani,korumpirani,polupismeni,fizički nesposobni... Pobite ove sve ostale....

ODGOVORITE
Name

Gavran

20.02.2018 16:41

Kupuju konje a ni miliciju nemaju čim da nahrane.

Name

MILICIONAR

20.02.2018 15:32

A TI LUKAČU KUPUJ KONJE I RADARE I VALJAJ GLUPOSTI UMJESTO DA SE UGLEDAŠ NA PRAVE MINISTRE POLICIJE KOJI VODE RAČUNA O SVOJOJ POLICIJI. NIKO NAS NIJE VIŠE PONIZIO OD TEBE.

ODGOVORITE
Name

Blek Stena

20.02.2018 16:20

Najmanja plata u regionu u odnosu na druge policijske službe jeste u MUP-u RS! Ista se ne obračunava po činovima, nema toplog obroka, nema regresa, nema policijskog dodatka na ovlaštenje, ne plaća se prekovremeni rad, umanjen je minuli rad, troškovi prevoza su loše obračunati i ne isplaćuju se redovno, a čak je u sprovedbi i Pravilnik o varijabilnoj plati koja se može još više umanjiti u odnosu na rad i zalaganje... O kolegijalnosti, uniformama, kupljenim diplomama privatnih fakulteta, znanju i starim tetejcima da ne pričamo...

Name

Pop

20.02.2018 22:51

Pa i Lukač prati ovaj trend, samo negativno, on je svojoj policiji smanjio plate za 10%, zato svi policijski službenici MUP RS maštaju o prelasku u neku drugu policijsku agenciju, a ako se pruži ta mogućnost Lukač će moći MUP naoruzati sa dvije puške, a ne 2500.

Name

Aco

20.02.2018 20:18

Boze svasta posebno treba nagraditi ove pratioce politicara...pa oni neznaju sta ce od para,em sto su dobre inostrane dnevnice,a sto ga malo namotaju racuna,njima netreba plata,pogotovo onim sto prate Crnatka

ODGOVORITE