Бијели сљез умирује кашаљ

Лек из природе: Бели слез је познат и као лек за упалу грла, као и за бронхитис. Истовремено помаже при искашљавању шлајма и код упале плућа. Примену има и код бронхијалне астме.

Здравље 20.02.2018 | 09:40
Бијели сљез умирује кашаљ
КАДА чујете да неко суво кашље, посаветујте га да попије чај или сируп од белог слеза. Слуз ове лековите биљке приања уз упаљене мишиће и ублажава њихово грчење приликом кашљања и на тај начин га умирује. Бели слез је познат и као лек за упалу грла, као и за бронхитис. Истовремено помаже при искашљавању шлајма и код упале плућа. Примену има и код бронхијалне астме, па чак и код туберкулозе која није узнапредовала.

Корен белог слеза је најлековитији део биљке, а најбољи чај се прави од корена младе биљке. Након брања требало би га огулити да га не би напале разне гљивице које уништавају лековита дејства. После гуљења се суши и тек онда је спреман за прављење чаја или сирупа.

Иначе, чај од белог слеза убрзава метаболизам и зато је користан за оне који желе да смршају. Добар је и за варење и проблеме са горушицом и код чира на желуцу. У организму се понаша као антиоксиданс, па је одличан за подизање имунитета.

Чај и сируп од белог слеза препоручују се код упала дебелог црева. Делују тако да смирују надражаје и на тај начин успевају да обуздају дијареју или повраћање.

Бели слез примењује се и у козметици, јер се неретко користи у кремама за хидратацију коже. Сувој кожи даје мекоћу и сјај, а истовремено може да отклони и бактерију која изазива акне. Креме са белим слезом помажу код чирева на кожи и проширених вена.

ПРИПРЕМА ЧАЈА

ЗА ЧАЈ од белог слеза супену кашику исецканог корена прелијте са шољом млаке воде и оставите сат до два. Након тога подгрејте само толико да вам чај не буде хладан. Припремљени чај може да се пије током целог дана, и може да се заслади медом.

ТРИ КАШИЧИЦЕ СИРУПА

СИРУП белог слеза је одличан за децу јер је укуснији од чаја и дневно се пије свега три кашичице. За припрему најпре истопите шећер па додајте воду. Затим, додајте бели слез и кувајте три минута. Потом придодајте камилицу и кувајте још неких пет минута. Склоните са рингле и сачекајте да се охлади. Након тога процедите сируп кроз газу.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

прехлада

22.02.2018 04:11

треба реци кади мунири и бакири да насаде плантазу белог сљеза требаце када крену избори у бих јерце морати да буде мртваце у потоцарима да иду на изборе као и досада моздасу људи добили реум лезеци у земљи онето знају помоцу аладинове ланпе дици мртваце на изборе и опет их вратити у потоцаре тосувам највеце лазљивице двадесетог вијека хоце зене у демократију са лазима за њих је само да праве трахану и ливацу и трацају по махали

ОДГОВОРИТЕ