Пет разлога да избаците енергетска пића из свог живота

Када су енергетска пића у питању, чини се да су опасности по здравље, које она могу да изазову, озбиљно надмашиле било какве предности.

Здравље 20.02.2018 | 09:15
Пет разлога да избаците енергетска пића из свог живота
Ако конзумирате ова пића, сигурно ће вас занимати резултати најновијег истраживања објављени у часопису Фронтиерс ин Публиц Хеалтх, који упозоравају на повезаност здравствених ризика са повећаном потрошњом енергетских напитака.

Стручњаци тврде да њихова конзумација постаје "значајан здравствени проблем будућности". Ево какву штету енергетска пића чине вашем организму:

1. Ментално здравље

Истраживањем је откривено да тинејџери који испијају енергетска пића имају већи ризик од депресије, док одрасли људи имају више проблема са стресом и незадовољни су квалитетом сна. Ризик по ментално здравље био је већи што су учесници истраживања пили више ових пића.

2. Оштећења бубрега

Вишак кофеина повезује се са бубрежним болестима, пошто може да проузрокује висок крвни притисак, а кофеин и популарни састојак таурин наводе се као узрочници погоршавања хроничне болести бубрега. Још није јасно могу ли мање количине таурина да оштете здраве бубреге, јер како наводе научници, "тренутно не познајемо дугорочне учинке учесталог коришћења ове аминокиселине".

3. Дијабетес типа 2

Енергетска пића повећавају ризик од развоја шећерне болести типа 2, јер велика потрошња кофеина смањује осетљивост на инсулин. Бројна енергетска пића садрже осам пута више кофеина него кафа, а још више забрињава количина шећера у њима. Просечно енергетско пиће садржи око 54 грама шећера, што је више од препорученог дневног уноса од 30 грама.

4. Кардиоваскуларни проблеми

Прекомерна потрошња енергетских напитака може да изазове озбиљне срчане проблеме. Прекомерна конзумација кофеина тако може да узрокује високи крвни притисак, повећану брзину откуцаја срца и срчану палпитацију ("лепршавост" срца). Енергетска пића повезана су и са срчаним застојем, а у ретким случајевима, чак и са смрћу.

5. Ерозија зуба

Киселост и високи удео шећера у овим пићима могу да проузрокују велике проблеме у устима: са зубима, зубном шупљином, ерозију зуба, као и уклањање слоја путем кога долази до осетљивости и бола.

Б 92
фото>:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар