Нови тест омогућава раније откривање аутизма?

Научници су саопштили да су остварили прве кораке ка могућем новом тесту крви и урина за раније откривање аутизма.

Здравље 20.02.2018 | 09:13
Нови тест омогућава раније откривање аутизма?
Током рада на студији, утврђено је да код деце са аутизмом постоји већи степен оштећења протеина у поређењу са децом која немају тај поремећај. 

Истраживачи наводе да би ови тестови могли да доведу до ранијег откривања тог стања, за које је понекад тешко поставити дијагнозу, пренео је Би-Би-Си. 

Стручњаци напомињу да треба бити опрезан и да предстоји много посла док тест не буде потпуно развијен. 

Аутизам утиче на понашање и друштвену интеракцију, али га је тешко уочити, па се дијагноза поставља обично око дететове друге године, а често и касније. 

Тренутно не постоје биолошки тестови који могу да открију ово стање, а дијагноза се поставља на основу лекарске процене понашања. 

У новој студији, чији су резултати објављени у часопису Молецулар Аутисм, истраживачи су трагали за хемијским разликама у крви и урину 38 аутистичне деце и 31 детета које нема тај поремећај, узраста од пет до 12 година. 

Деца са аутизмом имала су виши ниво оштећена протеина, нарочито у крвној плазми, што је доведено у везу са лошијим здрављем. 

Доктор Наила Рабани са Универзитета Ворвик, која је водила истраживање, рекла је да би ови тестови, уочавањем маркера, могли да омогуће лекарима да раније поставе дијагнозу аутизма. 

Она је додала да је следећи корак репликација закључака из студије у другим групама.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар