Генерал Пешић и Барсина разбијена војска узели Куп!

Доминација Срба у Европи – Пешић у "Ел класику" освојио Куп! Трофејни српски тренер Светислав Пешић освојио је први трофеј са Барселоном тек што се вратио на клупу шпанског клуба. У финалу Купа је побеђен Реал са 92:90.  Пре девет дана, "Кари" је сачекао поражену Алонсову војску на аеродрому. Данас је освојио Куп краља тријумфом над Реал Мадридом у инфаркт финалу.

Кошарка 19.02.2018 | 09:15
Генерал Пешић и Барсина разбијена војска узели Куп!
Барса је играла против тима који је четири пута заредом подизао трофеј Купа, има невероватног Луку Дончића и добар је у Евролиги.

Турбуленције кроз које је на другој страни Барселона пролазила изгледају као прошлост јер Барса не зна за пораз откако је води Пешић.

Најбољи код победника је био Пау Рибас са 21 поеном, док је Томас Ертел понео МВП признање. У финалу је имао осам поена и седам асистенција. Анте Томић је убацио 17 кошева. 

Против Реала је било неизвесно на почетку меча, али се предност Каталонаца постепено до треће четвртине увећавала када су имали и +17. Барселона је направила серију 11:0 у другој четвртини, а добрим скоком је одржавала резултат у своју корист. 

Реал је у фуриозној последњој четвртини имао 38 поена, Томпкинс је пред крај дао тројку за 92:90, а Фабијен Козер је потом промашио и тројку за трофеј. Ориола је пре тога могао да постане трагичар Барселоне јер је промашио два пенала. 

Нешто лошију партију је шутерски имао Лука Дончић који је имао 14 поена (1/8), Џејси Керол је имао 18, а Томпкинс је додао 17.

Можда је некоме ово и успело у историји кошарке, али то свакако неће умањити оно што је у претходних девет дана урадио Светислав Пешић.

Легендарни српски тренер, који није радио од лета 2016. када је отишао на операцију кука, одлучио је прошлог петка да прихвати позив клуба којем је донео прву титулу првака Европе иако су многи помислили "шта му је то требало".

Сачекао је да се разбијена војска његовог претходника Сита Алонса врати из Тел Авива после осмог пораза у последњих десет мечева, у петак се упознао са екипом, победио Билбао у АЦБ лиги за викенд 90:58 и отпутовао право на завршницу Купа краља на Канарским острвима.

Данас, 18. фебруара 2018, та разбијена војска са новим генералом освојила је трофеј и прекинула четворогодишњу доминацију највећег ривала, Реал Мадрида - 92:90 (15:21, 25:13, 27:18, 25:38).

Када је Барса стекла 18 поена разлике у трећој четвртини, Пабло Ласо наредио је јуриш на све или ништа поставивши зонски пресинг преко целог терена и, користећи несхватљиве грешке Томаса Ертела и Пау Риваса, дошао у позицију да добије меч!

Пјер Ориола био је један од неколицине играча у Пешићевом тиму који нису најбоље поднели инфаркт завршницу финала у Лас Палмасу, промашио је оба слободна бацања на 11 секунди пре краја, тако да је упорни Реал добио напад за победу. Лука Дончић је превео лопту преко пола, додао до непогрешивог Треја Томкинса али се Американац уплашио шута за победу након пет убачених тројки из исто толико покушаја, одлучио је да проследи пас у угао за Фабијена Козера, али је Француз морао да финтира чувара и онда из другог покушаја баци "аир балл".

О каквом се подвигу ради, без обзира на то што је "Блауграна" данас 24. пут освојила Куп и смањила заостатак за Реалом (27), најбоље говоре следећи подаци:

- последњи трофеј, Суперкуп који се игра пред почетак сезоне, Барселона је освојила 2015. године;

- последњу титулу првака Шпаније овај клуб узео је 2014. године;

- од 2013. Каталонци нису тријумфовали у Купу краља;

- Реал Мадрид добио је четири од пет, односно седам од последњих десет дербија са Барселоном;

- Алонсо је смењен после серије од осам пораза у десет мечева, у којој су савладани само Хувентуд и Бамберг;

- Барселона од 7. јануара и дуела са "фењерашем" Бетисом није добила меч ван "Блаугране". У тој серији екипа је поражена шест пута узастопно;

Ништа од овога, па ни жреб за Куп који је Барсу водио преко евролигаша Басконије у четвртфиналу (94:90), домаћина Гран Канарије и њених 10.000 бучних навијача у полуфиналу (84:74), а потом и преко најдоминантније шпанске екипе у претходних неколико година, Реал Мадрида у финалу, није био довољно висока препрека за Пешића и исте играче међу којима је каталонска јавност тражила кандидате за раскид уговора пред одлазак на финале Купа краља.

Оно што је на том путу могла да буде препрека, али уз дозу среће на крају није, је паника у коју су под притиском покретљиве одбране Ласовог тима упали Ривас и Ертел. Шпанац је на полувремену имао 17 поена, две асистенције и једну изгубљену лопту, а Француз шест поена, четири асистенција, без изгубљене лопте.

Први је финале завршио са 21 поеном, две асистенције и седам изгубљених лопти, а други осам поена, седам асистенција и пет изгубљених лопти!

Када су већ остали без поена Луке Дончића, којег су Барсини бекови задржали на само једном поготку из игре за цео меч (1/4 за два, 0/4 за три, 12 од 14 поена са пенала), Мадриђани су шансу за повратак у изгубљен меч пронашли у 12 грешака Риваса и Ертела, најчешће при самом преносу лопте после чега су следили лагани поени из контре. Барселона је једно време одржавала ривала на двоцифреном заостатку тројкама којима је по правилу "одговарала" на тројке Ласовог тима: Раким Сандерс узвратио је Рудију Фернандезу, Ривас истом мером Томкинсу, а онда и Виктор Клавер успаваном Џејсију Керолу којег је управо Ертел "разиграо" распродајом лопти у другом полувремену.

Керол је шутирао 0/3 за три поена до тренутка када је на 6:20 до краја добио потпуно отворену позицију после (погађате) Ертелове грешке и то је таквом шутеру било сасвим довољно. Американац је ушао у серију од четири тројке без промашаја, Томкинс је остао "у зони" и погодио три тројке из исто толико покушаја у последњој четвртини (5/5 укупно), међутим све док се Клаверу и Ориоли није "затегла" рука на линији пенала (0/4 у последњем минуту), Мадрид није могао да дође до шансе за изједначење.

Прву и последњу шансу на мечу, Реал је добио на 11 секунди пре краја после Ориолина два "камена", али Дончић није успео да постави организован напад - излазак центра "на пик" је изостао, млади Словенац одиграо је у десну страну за Томкинса који је имао бољу позицију од Клаверове али је одиграо кукавички до саиграча који не би ни био на паркету да у пресинг јурњави по пет прекршаја нису накупили и Керол и Сегундо Кампацо.

Француз, који је до тада имао само један шут на мечу (неуспешан), морао је у хаотичној атмосфери да "диже" чувара, па поново намести на скок шут и све то било је превише за њега да погоди један од најважнијих шутева ове сезоне у Европи и вероватно најважнији у досадашњој каријери.

Чак ни то није био крај!

Видевши да Козер "баца" лопту преко обруча, Џефри Тејлор није часио часа већ је кренуо у скок, на време стигао до лопте и када се спремао да је "одбојком" врати у обруч - био је очигледно фаулиран, међутим судијска тројка није видела или желела да види Клаверов прекршај... како то и обично бива у напетим завршницама "до ор дие" утакмица.

У том тренутку, увелико нервозни Дончић сударио се са Ориолом док је снажни играч Барсе слављенички спринтао према саиграчима да прослави велики тријумф и "пао као покошен" у стилу појединих кутлних нападача Серије А, али судијама није пало напамет да наседну на овај јефтин трик Реаловог "вундеркинда" коме све то није било довољно па се затрчао према Ориоли и тражио кавгу.

Цела ова ситуација на минут је одложила почетак славља за Пешића и екипу - заслуженог једним од највећих "камбекова" које европска кошарка памти.

Шта све можеш за девет дана када си "Кари" Пешић.

Барселона је имала пет пораза у финалима Купа шампиона, односно Евролиге, до тренутка када је Пешић са Дејаном Бодирогом у тиму прекинуо црну серију и то на историјски начин - "Триплетом" у сезони 2002/03! Наредне, "Кари" је одбранио наслов првака Шпаније, а је елиминација у Топ 16 фази Евролиге довела до разлаза клуба и тренера на крају сезоне. Дугих 14 година касније...

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар