У Сирији избјећи 'балканизацију'

Јединство и сувереност Сирије мора да се одржи како би се избјегао процес дијељења на мање фрагменте, познатији као "балканизација", на Блиском истоку, изјавио је специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура.

Свијет 18.02.2018 | 19:08
У Сирији избјећи 'балканизацију'
Он је током 54. Безбједносне конференције у њемачком граду Минхену рекао да је фрагментација највећа опасност за Сирију и да се, уколико се не одржи суверенитет Сирије као уједињене земље, ризикује да дође до "хроничне балканизације" у региону.

Де Мистура је изјавио да по први пут у четири године види да су се велике силе умијешале у сукобе у Сирији и да то може да доведе до инцидената.

"Присутно је велико кретање војске, али то су одговорне земље и сигуран сам да ће се понашати одговорно", додао је Де Мистура.

Изасланик УН је нагласио потребу за обимним политичким процесом, а то су избори под надзором УН.

"То ће спријечити појаву нових јединица Исламске државе, која би била резултат фрагментације. Ово ће пружити прилику политичком процесу", закључио је Де Мистура.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Распад Система

18.02.2018 19:32

Од тога нема ниста.Сирија је подјељена а тренутно најјаци играц је Асад тј Русија-Иран-Либан али ни они немају тај капацитет да дрзе цјелу дрзаву нити им то и треба.Курди тек неце испустити оно сто су заокрузили.Побуњеници су тек треца екипа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Распад Система

18.02.2018 21:07

Побуњеници како их ти називас цине 80 посто становниства до рата.

Name

Готова ствар

19.02.2018 05:48

Подјела је готова ствар.

Name

Рајкец

19.02.2018 05:49

Јесте,на западу постоји израз балканизација.Али нису то направили народи који зиве на балкану,није то била њихова идеја вец управо западне силе,прије свега Америка и Њемацка.Западна је то била идеја,а прихватили су се тога одредени на овом простору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ху

19.02.2018 09:21

Асад је манијак.Он мозе евентуално да представља Алавите који су у Сирији 8 посто.Знаци мањина а који хоце у ствари да владају са арапском вецином.Асад је апсулутно нелегитиман.Он никад није био на слободним изборима.Он је тиранин.Он је власт наследио од оца који је исто тако био убица и лудјак.Зато неа ресења док је то говно у зивоту.Најбоље ресење је да заврси негдје у пијеску пустиње као и Гадафи.

ОДГОВОРИТЕ