U Siriji izbjeći 'balkanizaciju'

Jedinstvo i suverenost Sirije mora da se održi kako bi se izbjegao proces dijeljenja na manje fragmente, poznatiji kao "balkanizacija", na Bliskom istoku, izjavio je specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura.

Svijet 18.02.2018 | 19:08
U Siriji izbjeći 'balkanizaciju'
On je tokom 54. Bezbjednosne konferencije u njemačkom gradu Minhenu rekao da je fragmentacija najveća opasnost za Siriju i da se, ukoliko se ne održi suverenitet Sirije kao ujedinjene zemlje, rizikuje da dođe do "hronične balkanizacije" u regionu.

De Mistura je izjavio da po prvi put u četiri godine vidi da su se velike sile umiješale u sukobe u Siriji i da to može da dovede do incidenata.

"Prisutno je veliko kretanje vojske, ali to su odgovorne zemlje i siguran sam da će se ponašati odgovorno", dodao je De Mistura.

Izaslanik UN je naglasio potrebu za obimnim političkim procesom, a to su izbori pod nadzorom UN.

"To će spriječiti pojavu novih jedinica Islamske države, koja bi bila rezultat fragmentacije. Ovo će pružiti priliku političkom procesu", zaključio je De Mistura.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Raspad Sistema

18.02.2018 19:32

Od toga nema nista.Sirija je podjeljena a trenutno najjaci igrac je Asad tj Rusija-Iran-Liban ali ni oni nemaju taj kapacitet da drze cjelu drzavu niti im to i treba.Kurdi tek nece ispustiti ono sto su zaokruzili.Pobunjenici su tek treca ekipa.

ODGOVORITE
Name

Re Raspad Sistema

18.02.2018 21:07

Pobunjenici kako ih ti nazivas cine 80 posto stanovnistva do rata.

Name

Gotova stvar

19.02.2018 05:48

Podjela je gotova stvar.

Name

Rajkec

19.02.2018 05:49

Jeste,na zapadu postoji izraz balkanizacija.Ali nisu to napravili narodi koji zive na balkanu,nije to bila njihova ideja vec upravo zapadne sile,prije svega Amerika i Njemacka.Zapadna je to bila ideja,a prihvatili su se toga odredeni na ovom prostoru.

ODGOVORITE
Name

Hu

19.02.2018 09:21

Asad je manijak.On moze eventualno da predstavlja Alavite koji su u Siriji 8 posto.Znaci manjina a koji hoce u stvari da vladaju sa arapskom vecinom.Asad je apsulutno nelegitiman.On nikad nije bio na slobodnim izborima.On je tiranin.On je vlast nasledio od oca koji je isto tako bio ubica i ludjak.Zato nea resenja dok je to govno u zivotu.Najbolje resenje je da zavrsi negdje u pijesku pustinje kao i Gadafi.

ODGOVORITE