Одвајање Илиџе и статус града

Са­ра­јев­ска оп­шти­на Или­џа, ко­ју због про­мје­не де­мо­граф­ске сли­ке и све ве­ћег на­се­ља­ва­ња др­жа­вља­ни­ма зе­ма­ља Пер­сиј­ског за­ли­ва одав­но зо­ву "Ује­ди­ње­ни или­џан­ски еми­ра­ти" и "Ку­вајт си­ти", има пре­тен­зи­је да се из­дво­ји из Кан­то­на Са­ра­је­во и про­гла­си гра­дом, пише данашња "Политика".

Босна и Херцеговина 18.02.2018 | 10:10
Одвајање Илиџе и статус града
Лист наводи да ту ини­ци­ја­ти­ву за­сту­па на­чел­ник Или­џе из ре­до­ва Стран­ке де­мо­крат­ске ак­ци­је /СДА/ Се­на­ид Ме­мић уз обра­зло­же­ње да Или­џа, као оп­шти­на, не­ма у Кан­то­ну Са­ра­је­во "ста­тус ко­ји за­слу­жу­је".

"Политика" подсјећа да су већину становништва Или­џе до протеклог рата чи­ни­ли
Ср­би и наводи да Са­рај­ли­је не по­др­жа­ва­ју намјере да им се "узме" Вре­ло Босне, сум­њајући да је же­ља за про­мје­ном ста­ту­са оп­шти­не Или­џа у ди­рект­ној ве­зи са "већ одав­но при­сут­ним арап­ским ка­пи­та­лом у тој ло­кал­ној за­јед­ни­ци".

Београдски лист наводи да ни након бројних покушаја нису успјели да разговарају са Мемићем, али подсјећа да је он за више локалних медија изјавио да неће одустати од иницијативе и да је спреман да, уколико је не подрже чланови Општинског вијећа, иде и на референдумско изјашњавање, јер према његовој оцјени, "Илиџа и Илиџанци због садашњег третмана немају интерес да припадају Сарајеву".

У ресорном министарству Кантона Сарајево кажу да Илиџа са више од 70.000 становника "може да добије статус града", али и упозоравају да је интерес да се градске општине и формално интегришу у град Сарајево, а не да се ствара већи број мањих градова у том кантону.

Директор Бироа за људска права Удружења "Демократска иницијатива сарајевских Срба" Душан Шеховац, један од малобројних Срба који и данас живи у родној Илиџи, каже да је свједок великог присуства грађана из арапских земаља,
њихових идеја и њиховог капитала, праћеног многим контроверзама.

"Међу онима који то представљају као користан процес за све грађане Илиџе, предњачи начелник општине, наравно охрабрен утицајем арапских идеја и капитала. Међутим ти `нови` инвеститори /Арапи/ прво што ураде јесте да трајно купују нашу земљу на којој граде објекте за становање и уживање, за разлику од Аустроугарске, која је експлоатисала наша природна богаства, па и наше људе, али она је прво градила путеве, жељезнице, фабриоке и школе на нашој земљи коју је и нама оставила", рекао је Шеховац листу.

Он је додао да је Илиџа прије била позната по чистом ваздуху, а данас је "најзагађенија средина у Европи".

(Политика)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Лука

18.02.2018 10:07

Ех, ста се уради од Илидзе, најљепсег дијела некадасњег лијепог Сарајева, којом су се цуле пјесме из ресторана Тополе, Кристала, Рибљег и осталих, гдје су праве сарајлије сетале и друзиле се, насег Петровдана..а данас, ста имамо данас?! Не тако давно процитах вијест: У Великој алеји, дрзављанин Кувајта, бициклом ударио дјевојцицу из Кувајта! Ето, то нам је свакодневница, том алејом су, не тако давно, сетали неки други људи, моје драге Сарајлије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

18.02.2018 11:05

Па захвалите Момчилу Крајишнику што вас је наговорио да напустите Сарајево.

Name

ре

18.02.2018 11:28

А да те неко други спуца бициклом, то би било у реду, а кад те удари арап то је тероризам.

Name

Лукин извор

18.02.2018 11:43

Лука, ко вам је крив па сте након потписаног Дејтона и реинтеграције Сарајева послушали лоповчину Крајишника и са собом носили чак и давно благопочивше у ваше омедјине и сад се као чудите ко то тамо хода, итд. Обрваш вас момачки изради.

Name

Извор

18.02.2018 10:15

Поуздан извор нема шта. Политика опет као у Миновићева времена. Ово “најзагадјенија” се изгледа односи на Бошњаке и муслимане у цјелини. Хајд’, нек’ је ваш Београд на води чист са “муслиманским” новцем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

18.02.2018 10:23

Немојте се проваљивати и преносити небулозе оних који једва чекају какву ружну ријеч или дјело код комшија

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

18.02.2018 10:40

Е овако се почиње са дугорочним националним циљевима...а не као ови наши Срби који се препуцавају ко је већи патриота,а један шверцовао цигаре,док се други крио по гепеку владикиног џипа у рату,да га не мобилишу,уз тај наш посљедњи отаџбински рат за јединство Срба-више тога ни рата ни јединства нема,ма како то изгледало окрутно у овој изјави..И што је најцрње између њих као тумач се испрсила коњоглава Хрватица...страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бескрупулознист

18.02.2018 11:29

Шта је циљ овог текста?Зашто то пише баш политика и баш ме интересује како је писала о Савамали(махали) кад је срушена.Хајде нек је ово све тачно(а доста није тачно)зашто преосталим Србима насим комшијама стављате "звоно на врат".Зашто из далеког Београда допире братски вапај,који је не тако давно убио много и браће и сестара.Сумњам да вам се начелник није хтио јавити јер нема логике пошто му је за ту"идеју" потребан публицитет..Честитке на покушају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

заледје

18.02.2018 12:01

Илидза није једна од опстина града Сарајева.Град Сарајево се састоји од 4 опстине.Стари град,Центар,Ново Сарајево и Нови град.Илидза припада л кантону Сарајево бас као и Вогосца,Хадзици итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

18.02.2018 21:07

Ти, који се представљас као "ре"?!, ниси нигдје могао процитати ријец "тероризам" у тексту на који се позивас..ниси ми вец одавно јасан, не знас ни сам ста писес. Добро, пази, добро, процитај ста је Лука написао, види онда колико лупас. И ви који спомињете неке који су, наводно, криви сто смо ми напустили Сарајево, треба да знате да би се ти странци, и да смо остали,возали том алејом и осталим дијеловима Сарајева, јер, то је напросто, план насељавања због неких недобронамјерних циљева према оним другима који нису као они. А, теби, који уцис праве сарајлије да Опстина Илидза није дио Сарајева, најтоплије препоруцујем да сутис или да се информисес које су Опстине циниле Град Сарајево..десет, а не цетири које ти, досљак ко зна одакле, спомињес. Пст..

ОДГОВОРИТЕ