Odvajanje Ilidže i status grada

Sa­ra­jev­ska op­šti­na Ili­dža, ko­ju zbog pro­mje­ne de­mo­graf­ske sli­ke i sve ve­ćeg na­se­lja­va­nja dr­ža­vlja­ni­ma ze­ma­lja Per­sij­skog za­li­va odav­no zo­vu "Uje­di­nje­ni ili­džan­ski emi­ra­ti" i "Ku­vajt si­ti", ima pre­ten­zi­je da se iz­dvo­ji iz Kan­to­na Sa­ra­je­vo i pro­gla­si gra­dom, piše današnja "Politika".

Bosna i Hercegovina 18.02.2018 | 10:10
Odvajanje Ilidže i status grada
List navodi da tu ini­ci­ja­ti­vu za­stu­pa na­čel­nik Ili­dže iz re­do­va Stran­ke de­mo­krat­ske ak­ci­je /SDA/ Se­na­id Me­mić uz obra­zlo­že­nje da Ili­dža, kao op­šti­na, ne­ma u Kan­to­nu Sa­ra­je­vo "sta­tus ko­ji za­slu­žu­je".

"Politika" podsjeća da su većinu stanovništva Ili­dže do proteklog rata či­ni­li
Sr­bi i navodi da Sa­raj­li­je ne po­dr­ža­va­ju namjere da im se "uzme" Vre­lo Bosne, sum­njajući da je že­lja za pro­mje­nom sta­tu­sa op­šti­ne Ili­dža u di­rekt­noj ve­zi sa "već odav­no pri­sut­nim arap­skim ka­pi­ta­lom u toj lo­kal­noj za­jed­ni­ci".

Beogradski list navodi da ni nakon brojnih pokušaja nisu uspjeli da razgovaraju sa Memićem, ali podsjeća da je on za više lokalnih medija izjavio da neće odustati od inicijative i da je spreman da, ukoliko je ne podrže članovi Opštinskog vijeća, ide i na referendumsko izjašnjavanje, jer prema njegovoj ocjeni, "Ilidža i Ilidžanci zbog sadašnjeg tretmana nemaju interes da pripadaju Sarajevu".

U resornom ministarstvu Kantona Sarajevo kažu da Ilidža sa više od 70.000 stanovnika "može da dobije status grada", ali i upozoravaju da je interes da se gradske opštine i formalno integrišu u grad Sarajevo, a ne da se stvara veći broj manjih gradova u tom kantonu.

Direktor Biroa za ljudska prava Udruženja "Demokratska inicijativa sarajevskih Srba" Dušan Šehovac, jedan od malobrojnih Srba koji i danas živi u rodnoj Ilidži, kaže da je svjedok velikog prisustva građana iz arapskih zemalja,
njihovih ideja i njihovog kapitala, praćenog mnogim kontroverzama.

"Među onima koji to predstavljaju kao koristan proces za sve građane Ilidže, prednjači načelnik opštine, naravno ohrabren uticajem arapskih ideja i kapitala. Međutim ti `novi` investitori /Arapi/ prvo što urade jeste da trajno kupuju našu zemlju na kojoj grade objekte za stanovanje i uživanje, za razliku od Austrougarske, koja je eksploatisala naša prirodna bogastva, pa i naše ljude, ali ona je prvo gradila puteve, željeznice, fabrioke i škole na našoj zemlji koju je i nama ostavila", rekao je Šehovac listu.

On je dodao da je Ilidža prije bila poznata po čistom vazduhu, a danas je "najzagađenija sredina u Evropi".

(Politika)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Luka

18.02.2018 10:07

Eh, sta se uradi od Ilidze, najljepseg dijela nekadasnjeg lijepog Sarajeva, kojom su se cule pjesme iz restorana Topole, Kristala, Ribljeg i ostalih, gdje su prave sarajlije setale i druzile se, naseg Petrovdana..a danas, sta imamo danas?! Ne tako davno procitah vijest: U Velikoj aleji, drzavljanin Kuvajta, biciklom udario djevojcicu iz Kuvajta! Eto, to nam je svakodnevnica, tom alejom su, ne tako davno, setali neki drugi ljudi, moje drage Sarajlije.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

18.02.2018 11:05

Pa zahvalite Momčilu Krajišniku što vas je nagovorio da napustite Sarajevo.

Name

re

18.02.2018 11:28

A da te neko drugi spuca biciklom, to bi bilo u redu, a kad te udari arap to je terorizam.

Name

Lukin izvor

18.02.2018 11:43

Luka, ko vam je kriv pa ste nakon potpisanog Dejtona i reintegracije Sarajeva poslušali lopovčinu Krajišnika i sa sobom nosili čak i davno blagopočivše u vaše omedjine i sad se kao čudite ko to tamo hoda, itd. Obrvaš vas momački izradi.

Name

Izvor

18.02.2018 10:15

Pouzdan izvor nema šta. Politika opet kao u Minovićeva vremena. Ovo “najzagadjenija” se izgleda odnosi na Bošnjake i muslimane u cjelini. Hajd’, nek’ je vaš Beograd na vodi čist sa “muslimanskim” novcem.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

18.02.2018 10:23

Nemojte se provaljivati i prenositi nebuloze onih koji jedva čekaju kakvu ružnu riječ ili djelo kod komšija

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

18.02.2018 10:40

E ovako se počinje sa dugoročnim nacionalnim ciljevima...a ne kao ovi naši Srbi koji se prepucavaju ko je veći patriota,a jedan švercovao cigare,dok se drugi krio po gepeku vladikinog džipa u ratu,da ga ne mobilišu,uz taj naš posljednji otadžbinski rat za jedinstvo Srba-više toga ni rata ni jedinstva nema,ma kako to izgledalo okrutno u ovoj izjavi..I što je najcrnje između njih kao tumač se isprsila konjoglava Hrvatica...strašno

ODGOVORITE
Name

Beskrupuloznist

18.02.2018 11:29

Šta je cilj ovog teksta?Zašto to piše baš politika i baš me interesuje kako je pisala o Savamali(mahali) kad je srušena.Hajde nek je ovo sve tačno(a dosta nije tačno)zašto preostalim Srbima nasim komšijama stavljate "zvono na vrat".Zašto iz dalekog Beograda dopire bratski vapaj,koji je ne tako davno ubio mnogo i braće i sestara.Sumnjam da vam se načelnik nije htio javiti jer nema logike pošto mu je za tu"ideju" potreban publicitet..Čestitke na pokušaju.

ODGOVORITE
Name

zaledje

18.02.2018 12:01

Ilidza nije jedna od opstina grada Sarajeva.Grad Sarajevo se sastoji od 4 opstine.Stari grad,Centar,Novo Sarajevo i Novi grad.Ilidza pripada l kantonu Sarajevo bas kao i Vogosca,Hadzici itd.

ODGOVORITE
Name

Re re

18.02.2018 21:07

Ti, koji se predstavljas kao "re"?!, nisi nigdje mogao procitati rijec "terorizam" u tekstu na koji se pozivas..nisi mi vec odavno jasan, ne znas ni sam sta pises. Dobro, pazi, dobro, procitaj sta je Luka napisao, vidi onda koliko lupas. I vi koji spominjete neke koji su, navodno, krivi sto smo mi napustili Sarajevo, treba da znate da bi se ti stranci, i da smo ostali,vozali tom alejom i ostalim dijelovima Sarajeva, jer, to je naprosto, plan naseljavanja zbog nekih nedobronamjernih ciljeva prema onim drugima koji nisu kao oni. A, tebi, koji ucis prave sarajlije da Opstina Ilidza nije dio Sarajeva, najtoplije preporucujem da sutis ili da se informises koje su Opstine cinile Grad Sarajevo..deset, a ne cetiri koje ti, dosljak ko zna odakle, spominjes. Pst..

ODGOVORITE