ЦБС: Русија жели дестабилизацију

Америчка радио-телевизија ЦБС Неwс тематизовала је утицај Русије на Балкан с нагласком на БиХ, што је забринуло много земље. Истакнуто је како би Русија могла искористити подијељеност народа како би дестабилизовала БиХ с циљем да учини немогућим њен приступ НАТО-у, те да постоји бојазан од новог сукоба.

Свијет 17.02.2018 | 07:55
ЦБС: Русија жели дестабилизацију
Аналитичар Алеx Климент је гостујући у емисији Анна-Марие Греен казао како је утицај Русије на ову регију алармантан из геополитичке перспективе.

"Ово је узнемирујући примјер како тензије међу локалним народима или ривалима, када постану преплављени геополитичком напетошћу, могу бити потенцијално опасан проблем. Српска област постаје све више националистичка током посљедњих година, те говори о потенцијалном гласању за независност. Један од разлога је тај да власти у БиХ воде преговоре о уласку ЕУ и прикључивању НАТО-у", казао је Климент.

Према његовим ријечима, босански Срби се не желе прикључити НАТО-у због бомбардовања Србије 1999. године.

"Из српске националистичке перспективе то је црвена линија, Руси се слажу с њима. Русија такође не жели да се било која друга земља из бившег Источног блока придружи НАТО-у", казао је.

За ЦБС Неwс је истакао и то како се очекује да босански Срби сљедећег мјесеца добију 2.500 пушки, те да постоји страх како ће Руси обучавати нове официре, што повећава ризик од конфликта. Ипак, Климент је нагласио како је већи проблем тај што ће Русија искористити подијељеност народа како би дестабилизовала БиХ с циљем да се не прикључи НАТО-у.

"То је веома опасна ситуација. Тај ужасни југословенски рат никада није заиста завршио, само је залеђен. Овакве ствари га брзо могу одледити. То је забрињавајуће, посебно када више оружја улази у ту регију", истакао је.

Амерички конгрес такође је изразио забринутост због мијешања Русије у ову регију.

"Мислим да је веће питање што још није јасно да ли ће НАТО и САД стварно моћи посветити више пажње овоме јер постоје већи проблеми. Ово је био дио свијета у којем је избио рат јер нико није обраћао пажњу", закључио је Климент.

Извор: Агенције

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

стари филм

17.02.2018 07:07

Русија да дестабилизује, а УСА да стабилизује, ха, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.02.2018 07:18

Бас амери бас стабилизују бомбардовањем ирака либије сирије тадасње југославије,бацањем нуклеарке на нагасаки и хиросиму,рата у вијетнаму нема ста бас стабилизују

Name

Ре

17.02.2018 08:44

Само наставимо грлити Русе Американце Кинезе Турке има да горе наса села и градови народ страда неце ни Руси ни Американци ни нико други горет. Е јб.м те глуп народ глупи политицари

Name

Ре Климент

17.02.2018 07:19

Господине Климент, Руси ће у БиХ направити ред и мир, супротно од онога што ви радите по цијелом Свијету. Не можете ви увијек бити свјетски полицајац али неправедан и корумпиран полицајац. НАТО је само злочиначка организација и ништа друго. Руси у односу на водеће војне силе имају најискреније и најпоштеније намјере. Свиђало се то некоме или не то је истина. Добри односи Турске и Русије враћају повјерење између Муслимана и Срба у БиХ, и то је болно Американцима па је жеља да оваквим изјавама направе нове сукобе између ова два народа. Доста смо ми ратовали за ваше интересе господо. Сада треба ставити тачку и на сваки могући начин покретати привреду у циљу заустављања одласка из БиХ у развијене земље Свијета ради запошљавања. Ја сам свјестан да овај текст неће промијенити мишљење оних који су у мислима уз НАТО али ће сигурно побудити интересовање мојих истомишљеника да напишу нешто слично како бисмо могли процијенити да ли је народ за мир или крвопролиће за љубав Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

17.02.2018 08:35

Види,не кажем да ниси у праву. Америка ово већ сматра НАТО подручјем и западом. Руси и Турци то можда виде другачије или се пак само играју политичког натезања. Једно је сигурно а то би био губитник, сви који још нису побјегли из БиХ.

Name

Ре

17.02.2018 08:49

Ти си умно оптерецен дјецаце. То о цему ти прицас јесте исто да хвалис суд и полицију како је битно да ти ред направе у властитој куци. Е док ти несхватис да треба да има домацин кои се пита а да никакве тетке не месају прсте нема ту мира

Name

Ре ре

17.02.2018 09:39

Да ти ниси можда хтио коментарисати неки други текст. Ово ти нема везе са темом.

Name

Неђо.17.Фебруар.2018

17.02.2018 07:32

Америка је највећи хушкач рата у свету.Све ратове досада штосу се водили,Амери су све изазвали.Рат у,Сирији и Украјини ,Амери су исценирали даби узелиКри да поставе базу на,Криму.Каобоји нијето Србија па да радите шта хоћете.Америки и Нату је трн у оку Русија и Кина што немогу радити шта хоћу.Нато несме пинути,Северну кореју.Кина је дала до знања да ако,Нато нападне Кореју да јеће дозволити рата пред својим вратима.Амерчки паразити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

17.02.2018 08:27

Неђо теби треба одузети право на коментарисање хахахаха

Name

Нако

17.02.2018 07:59

Испаде да Руси желе лоше Србима, да је турски утицај штетан за Бошњаке а да су нам Амери једини спас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

17.02.2018 08:40

Тако некако.Сви лопови само каубоји постени.

Name

Бј

17.02.2018 09:58

Једни и други су исти, само сто смо ми наивни мишеви и то не контамо.

Name

ре

17.02.2018 10:00

Да не заборавите,са њима није добро бити непријатељ а пријатељ јос горе....!!

Name

ОНИ

17.02.2018 11:40

су присутни у Русији и то пријр избијања Октобарске револуције.Тако да знате, ОНИ командују свијетом. А ови тзв предсједници су само изврситељи њихових наредби.Вама преостаје да вас сузивот буде са мало висе увазавања,толеранције и љубави једних према драгима.

Name

Фикрет

17.02.2018 16:43

Русија и Турска Мозда нам пренесу рат из Сирије а ми смо погодни за то бас смо глупи сто гледамо у Русију и Турску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ху

17.02.2018 18:20

Руси останите домов.Пецајте рибе у сибиру.

ОДГОВОРИТЕ