CBS: Rusija želi destabilizaciju

Američka radio-televizija CBS News tematizovala je uticaj Rusije na Balkan s naglaskom na BiH, što je zabrinulo mnogo zemlje. Istaknuto je kako bi Rusija mogla iskoristiti podijeljenost naroda kako bi destabilizovala BiH s ciljem da učini nemogućim njen pristup NATO-u, te da postoji bojazan od novog sukoba.

Svijet 17.02.2018 | 07:55
CBS: Rusija želi destabilizaciju
Analitičar Alex Kliment je gostujući u emisiji Anna-Marie Green kazao kako je uticaj Rusije na ovu regiju alarmantan iz geopolitičke perspektive.

"Ovo je uznemirujući primjer kako tenzije među lokalnim narodima ili rivalima, kada postanu preplavljeni geopolitičkom napetošću, mogu biti potencijalno opasan problem. Srpska oblast postaje sve više nacionalistička tokom posljednjih godina, te govori o potencijalnom glasanju za nezavisnost. Jedan od razloga je taj da vlasti u BiH vode pregovore o ulasku EU i priključivanju NATO-u", kazao je Kliment.

Prema njegovim riječima, bosanski Srbi se ne žele priključiti NATO-u zbog bombardovanja Srbije 1999. godine.

"Iz srpske nacionalističke perspektive to je crvena linija, Rusi se slažu s njima. Rusija takođe ne želi da se bilo koja druga zemlja iz bivšeg Istočnog bloka pridruži NATO-u", kazao je.

Za CBS News je istakao i to kako se očekuje da bosanski Srbi sljedećeg mjeseca dobiju 2.500 puški, te da postoji strah kako će Rusi obučavati nove oficire, što povećava rizik od konflikta. Ipak, Kliment je naglasio kako je veći problem taj što će Rusija iskoristiti podijeljenost naroda kako bi destabilizovala BiH s ciljem da se ne priključi NATO-u.

"To je veoma opasna situacija. Taj užasni jugoslovenski rat nikada nije zaista završio, samo je zaleđen. Ovakve stvari ga brzo mogu odlediti. To je zabrinjavajuće, posebno kada više oružja ulazi u tu regiju", istakao je.

Američki kongres takođe je izrazio zabrinutost zbog miješanja Rusije u ovu regiju.

"Mislim da je veće pitanje što još nije jasno da li će NATO i SAD stvarno moći posvetiti više pažnje ovome jer postoje veći problemi. Ovo je bio dio svijeta u kojem je izbio rat jer niko nije obraćao pažnju", zaključio je Kliment.

Izvor: Agencije

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

stari film

17.02.2018 07:07

Rusija da destabilizuje, a USA da stabilizuje, ha, ha, ha..

ODGOVORITE
Name

re

17.02.2018 07:18

Bas ameri bas stabilizuju bombardovanjem iraka libije sirije tadasnje jugoslavije,bacanjem nuklearke na nagasaki i hirosimu,rata u vijetnamu nema sta bas stabilizuju

Name

Re

17.02.2018 08:44

Samo nastavimo grliti Ruse Amerikance Kineze Turke ima da gore nasa sela i gradovi narod strada nece ni Rusi ni Amerikanci ni niko drugi goret. E jb.m te glup narod glupi politicari

Name

Re Kliment

17.02.2018 07:19

Gospodine Kliment, Rusi će u BiH napraviti red i mir, suprotno od onoga što vi radite po cijelom Svijetu. Ne možete vi uvijek biti svjetski policajac ali nepravedan i korumpiran policajac. NATO je samo zločinačka organizacija i ništa drugo. Rusi u odnosu na vodeće vojne sile imaju najiskrenije i najpoštenije namjere. Sviđalo se to nekome ili ne to je istina. Dobri odnosi Turske i Rusije vraćaju povjerenje između Muslimana i Srba u BiH, i to je bolno Amerikancima pa je želja da ovakvim izjavama naprave nove sukobe između ova dva naroda. Dosta smo mi ratovali za vaše interese gospodo. Sada treba staviti tačku i na svaki mogući način pokretati privredu u cilju zaustavljanja odlaska iz BiH u razvijene zemlje Svijeta radi zapošljavanja. Ja sam svjestan da ovaj tekst neće promijeniti mišljenje onih koji su u mislima uz NATO ali će sigurno pobuditi interesovanje mojih istomišljenika da napišu nešto slično kako bismo mogli procijeniti da li je narod za mir ili krvoproliće za ljubav Amerike.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

17.02.2018 08:35

Vidi,ne kažem da nisi u pravu. Amerika ovo već smatra NATO područjem i zapadom. Rusi i Turci to možda vide drugačije ili se pak samo igraju političkog natezanja. Jedno je sigurno a to bi bio gubitnik, svi koji još nisu pobjegli iz BiH.

Name

Re

17.02.2018 08:49

Ti si umno opterecen djecace. To o cemu ti pricas jeste isto da hvalis sud i policiju kako je bitno da ti red naprave u vlastitoj kuci. E dok ti neshvatis da treba da ima domacin koi se pita a da nikakve tetke ne mesaju prste nema tu mira

Name

Re re

17.02.2018 09:39

Da ti nisi možda htio komentarisati neki drugi tekst. Ovo ti nema veze sa temom.

Name

Neđo.17.Februar.2018

17.02.2018 07:32

Amerika je najveći huškač rata u svetu.Sve ratove dosada štosu se vodili,Ameri su sve izazvali.Rat u,Siriji i Ukrajini ,Ameri su iscenirali dabi uzeliKri da postave bazu na,Krimu.Kaoboji nijeto Srbija pa da radite šta hoćete.Ameriki i Natu je trn u oku Rusija i Kina što nemogu raditi šta hoću.Nato nesme pinuti,Severnu koreju.Kina je dala do znanja da ako,Nato napadne Koreju da jeće dozvoliti rata pred svojim vratima.Amerčki paraziti.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

17.02.2018 08:27

Neđo tebi treba oduzeti pravo na komentarisanje hahahaha

Name

Nako

17.02.2018 07:59

Ispade da Rusi žele loše Srbima, da je turski uticaj štetan za Bošnjake a da su nam Ameri jedini spas?

ODGOVORITE
Name

Rep

17.02.2018 08:40

Tako nekako.Svi lopovi samo kauboji posteni.

Name

Bj

17.02.2018 09:58

Jedni i drugi su isti, samo sto smo mi naivni miševi i to ne kontamo.

Name

re

17.02.2018 10:00

Da ne zaboravite,sa njima nije dobro biti neprijatelj a prijatelj jos gore....!!

Name

ONI

17.02.2018 11:40

su prisutni u Rusiji i to prijr izbijanja Oktobarske revolucije.Tako da znate, ONI komanduju svijetom. A ovi tzv predsjednici su samo izvrsitelji njihovih naredbi.Vama preostaje da vas suzivot bude sa malo vise uvazavanja,tolerancije i ljubavi jednih prema dragima.

Name

Fikret

17.02.2018 16:43

Rusija i Turska Mozda nam prenesu rat iz Sirije a mi smo pogodni za to bas smo glupi sto gledamo u Rusiju i Tursku.

ODGOVORITE
Name

hu

17.02.2018 18:20

Rusi ostanite domov.Pecajte ribe u sibiru.

ODGOVORITE