У БиХ повећан извоз роба

БиХ је повећала обим спољнотрговинске размјене. У прошлој години извезена је роба у вриједности од 11,384 милијарде КМ. Статистика је позитивна, али и то је далеко од доброг - поручено је у емисији "Изазови" БН телевизије.

Босна и Херцеговина 16.02.2018 | 22:00
У БиХ повећан извоз роба
У БиХ се и увози, али се и извози што показују подаци Министарства спољне трговине и економских односа. Међутим, друга забрана извоза јабука на руско тржиште нанијела је огромну штету, али излаз из новонастале ситуације се назире.

"Мислим да ћемо овај пут имати више труда да убиједимо руску страну да сви надлежни имају документацију која гарантује да је роба са овог подручја. Без инспектората на нивоу ентитета и документације на нивоу БиХ не може да се уради. Мислим да је успјех позитиван, само је питање времена", изјавио је помоћник министра спољне трговине БиХ Душан Нешковић.

Поражавајућа је чињеница да се шанса која се добије олако испусти, јасна је струка.

"Ми смо сада у позицији да морамо одговорити на захтјеве свјетског тржишта са квалитетним производима, а погубно је ако будемо трошили вријеме и изгубили шансу", објашњава Перо Ћорић из Сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске.

"Наши партнери нама не траже санкције, они траже да ми уредимо систем да се овакве ствари не могу поновити. Потребан је урежен систем као гаранција“, каже потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

Санкције нису рјешење, али се не може све пустити низ воду, истиче директор прехрамбене индустрије „Сава Семберија“ Милорад Крстић.

„У БиХ се много лажи и краде. На високом мјесту је БиХ када је у питању корупција“, каже Крстић.

Јачање извоза и економије једне државе мора да почне на домаћем тржишту. Пажња се мора посветити привреди.

„Ако ми потрошачи не дамо повјерење домаћем производу онда је наивно и очекивати да ће свијет за њима да трчи, а ми ћемо да купујемо туђе“, истакао је Крстић.

„ Треба да имамо и подршку државних органа око подстицаја. Да се створи амбијент да могу боље и квалитетније радити. Шансе постоје“, нагласио је Васић.

БиХ има све потребне ресурсе да би била конкурентна на европском тржишту. Потребна је воља и потпора државе у свим гранама привреде, као и то да подстицаји буду инвестиција да би успијех био загарантован, поручено је у емисији у „Изазови“ БН телевизије.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Кумиц

16.02.2018 21:19

Радио сам у спедицији као софер па кад ме питају ста возим ја казем босански компјутер букву и храст пријатељу и тога це нестати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо2

16.02.2018 21:22

Дајте молим вас какав извоз па цовјек ми прица за брасно за турску немоземо самљети колико тразе а камоли произвести само услуга иде одавде јер људи раде за 2 км по сату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

17.02.2018 00:52

„У БиХ се много лажи и краде. На високом мјесту је БиХ када је у питању корупција“, каже Крстић. Ја нешто не видјех оне моје акције што сам уложио у Саву. Кажу пропале отишла фирма у стечај па је неко после купио

ОДГОВОРИТЕ
Name

веома теско

17.02.2018 06:23

Привреду је требало подизати прије 20 година. Велики губитак времена сада води БиХ поново у амбис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"теско" је блага ријец

17.02.2018 06:41

Млади који требају бити носиоци развоја не зеле то висе него тразе бољи зивот вани. То са унапредјењем привреде не мозе да успије.

Name

економиста

17.02.2018 06:54

БиХ цека сиромаство наредних деценија. Они који немају времена за то треба да напусте земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

18.02.2018 07:57

Öд како додје миле на блäст све је кренуло на боље тако и треба зивио Милорад

ОДГОВОРИТЕ