Математику уче на примјеру коцкања

Херцеговачки школарци математику уче на примјерима задатака који говоре о спортском клађењу.

Босна и Херцеговина 16.02.2018 | 14:53
Математику уче на примјеру коцкања
На Фацебооку се ових дана почела дијелити фотографија задатка за осми разред деветогодишње школе који се користи у школама у БиХ које раде по наставном плану и програму на хрватском језику.

Фотографију је Индеx.хр добио од мајке ученика из Мостара, а задатак гласи:

"Умировљенице Ката, Мара и Милка кладиле су се у спортској кладионици Сигуран добитак. Ката је уложила 7, Мара 9, а Милка 5 КМ. Како ће подијелити добитак од 945 КМ ако га желе подијелити у омјеру уложеног новца?"

Аутори су се потрудили навести чак и име спортске кладионице.

Задатак се налази у уџбенику Математички изазови 8, чији је издавач Алфа Мостар.

(Индеx.хр)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лажно Име

16.02.2018 14:21

Кладионица+Човић=конто на Кајманским острвима :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста посебно

16.02.2018 14:53

Шта очекивати у овој земљи,опљачкани грађани доведени до бједе са обећањима неписмених политичара,плате као у Африци,ријалити сваки дан од скупштине па надаље.Једино у сиромашним земљама има више кладионица него фабрика,наравно да њима то одговара а бједан народ уз ситан новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е херцеговци

16.02.2018 15:19

Е херцеговци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

16.02.2018 15:57

Па народе само гласајте за Цовица Додика и Бакира успесно нам униставају дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е^x

16.02.2018 21:37

Колико ја знам то се не учи у основној школи. У првом средње се уче: пермутације, комбинације и варијације са и без понављања, биномна формула... У четвртом средње се уче: вјероватноћа, математичко очекивање... Добри ученици могу исправно научити и схватити то градиво. То није лакрдија већ полазна основа за сложене математичке прорачуне у науци и техници које не може свако савладати. Математика је исувише озбиљна и компликована наука. Да би се направила временска прогноза (која је посве тачна само за првих пар дана унапријед) ту се употребљавају функције и једначине које због своје сложености готово нико не разумије а средство за израчунавање тога су компјутери с огромним меморијама и процерима огромне брзине.