Matematiku uče na primjeru kockanja

Hercegovački školarci matematiku uče na primjerima zadataka koji govore o sportskom klađenju.

Bosna i Hercegovina 16.02.2018 | 14:53
Matematiku uče na primjeru kockanja
Na Facebooku se ovih dana počela dijeliti fotografija zadatka za osmi razred devetogodišnje škole koji se koristi u školama u BiH koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Fotografiju je Index.hr dobio od majke učenika iz Mostara, a zadatak glasi:

"Umirovljenice Kata, Mara i Milka kladile su se u sportskoj kladionici Siguran dobitak. Kata je uložila 7, Mara 9, a Milka 5 KM. Kako će podijeliti dobitak od 945 KM ako ga žele podijeliti u omjeru uloženog novca?"

Autori su se potrudili navesti čak i ime sportske kladionice.

Zadatak se nalazi u udžbeniku Matematički izazovi 8, čiji je izdavač Alfa Mostar.

(Index.hr)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Lažno Ime

16.02.2018 14:21

Kladionica+Čović=konto na Kajmanskim ostrvima :)

ODGOVORITE
Name

Nista posebno

16.02.2018 14:53

Šta očekivati u ovoj zemlji,opljačkani građani dovedeni do bjede sa obećanjima nepismenih političara,plate kao u Africi,rijaliti svaki dan od skupštine pa nadalje.Jedino u siromašnim zemljama ima više kladionica nego fabrika,naravno da njima to odgovara a bjedan narod uz sitan novac.

ODGOVORITE
Name

E hercegovci

16.02.2018 15:19

E hercegovci.

ODGOVORITE
Name

In

16.02.2018 15:57

Pa narode samo glasajte za Covica Dodika i Bakira uspesno nam unistavaju djecu.

ODGOVORITE
Name

e^x

16.02.2018 21:37

Koliko ja znam to se ne uči u osnovnoj školi. U prvom srednje se uče: permutacije, kombinacije i varijacije sa i bez ponavljanja, binomna formula... U četvrtom srednje se uče: vjerovatnoća, matematičko očekivanje... Dobri učenici mogu ispravno naučiti i shvatiti to gradivo. To nije lakrdija već polazna osnova za složene matematičke proračune u nauci i tehnici koje ne može svako savladati. Matematika je isuviše ozbiljna i komplikovana nauka. Da bi se napravila vremenska prognoza (koja je posve tačna samo za prvih par dana unaprijed) tu se upotrebljavaju funkcije i jednačine koje zbog svoje složenosti gotovo niko ne razumije a sredstvo za izračunavanje toga su kompjuteri s ogromnim memorijama i procerima ogromne brzine.