Вирус који убија 300 милиона људи

Откад су еволуирали први човјекови преци, човјечанством су увијек, а то значи милионима година, харале разне пошасти. А чак и најбоље методе заустављања неких од њих у најбољим су случајевима представљале тек "постављање закрпе".

Здравље 16.02.2018 | 09:45
Вирус који убија 300 милиона људи
Такво стање глобалног здравственог, односно медицинског одговора предсједник Свјетске банке Џим Јонг Ким недавно је објаснио као посљедицу циклуса у којима човјечанство реагује овако: "Паника, небрига, паника, небрига..."

"Ецономист" цитира медицинског стручњака Џонатана Квика према чијој књизи "Крај епидемије" то уопште не мора да буде тако.

Квик је прекаљени ветеран борбе у јавном здравству, радио је у више од 70 држава свијета као и у Свјетској здравственој организацији. Стручњаци предвиђају да је само статистичко питање да човјечанству у сљедећих између 20 и 40 година погоди глобална епидемија која би у кратком времену побила 300 милиона људи.

О коликом броју жртава је ријеч показују илустративне неке друге ситуације из прадавне и најновије историје. Око 300 милиона људи, на примјер, побиле су велике богиње још од млађег каменог доба, прије 12.000 година, када су се први пут појавиле па све до данас. Или, 300 милиона људи је отприлике шест пута више него што је на цијелом свијету од свих узрока – старости, ратова, болести, при породу, у саобраћајним несрећама, несрећама уопште – помрло и изгинуло током цијеле 1990. године.

Нико озбиљан се не усуђује да нагађа о којем патогену би могла да буде ријеч који би, како предвиђају, требало да уздрма човјечанство између 2040. и 2060. године.

Оно што се може претпоставити јесте да неке од најбољих изгледа имају вируси који би на човјека могли да пређу с птица или са сисара, као и неки вирус који још није мутирао из неког од постојећих облика.

Подједнако су застрашујући и висока смртност и лакоћа ширења појединих вирусних сојева међу људима. Срећом па вируси који се код једних организама показују као изврсни, код других испадају јако слаби. Проблем је у томе што се мутације код њих могу догодити у трену и одједном, ако се човјек приближи животињи у заточеништву или у дивљини напросто у погрешном тренутку, животињски вирус може постати људски.

"Најпопуларнији" предводник глобалних пандемија је вирус грипа. Он је у стању да мутира тако брзо да се вакцине против њега морају обнављати сваке године.

Шпански грип који је у пандемији 1918. побио између 50 и 100 милиона људи, била је врло снажна верзија вируса попут оног који се појавио 2009. године, попут свињског грипа.

Свијет је упамтио и Х5Н1, птичји грип, смртоносан у 60 одсто случајева који се појавио када је вирус са болесних птица прешао на човјека. Сличне потове имали су још и ебола, ХИВ и зика вирус.

Доктору Квику један стручњак, којег није именовао, својевремено је објаснио да није питање "хоће ли" него "када ће" доћи дан у којем ће биотерористи напасти смртоносним спорама, на примјер, антракса или вирусима попут великих богиња.

Упутства за биолошко оружје већ су пронађена у лаптопима неких терориста Исламске државе, а познато је и да је Ал Каида циљано регрутовала "браћу са дипломама из микробиологије и хемије".

Сојеви најопаснијих, најјезивијих микгроорганизама на свијету строго се чувају у ултра-осигураним лабораторијима. Било би, међутим, крајње наивно вјеровати да су сви они апсолутно отпорни на намјерну злопотребу радника или на несретне случајеве. Занимљиво је да ниједна од седам ствари које предлаже др. Квик није изненађујућа.

Ријеч је о системима који крајње брзо могу детектовати и угасити епидемију, затим правовремен и поуздан систем информисања о пријетњама и сличне ствари. Епидемије су језива ствар, никада са сретним завршетком, јер на завршетку се увијек налази посљедња особа која је умрла. 

(Еxпресс.хр)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цхристиан Сwеден

17.02.2018 00:25

Има нас превисе. Умисљамо си да нам је неки бог дао ову планету на поклон и униставамо је. Потребан је један вирус који је да побије 95% људи да би оних 5% мозда сконтало да треба зивјети у складу за природом, а не да природа треба да буде нам закрпа, да је униставамо како зелимо, и да смисљамо нове нацине како нанијети бољи дуљи бол једни другим, како се боље убијат медјусобоно и изавита дуготрајнију патњу сакацењем и слицно. И успут то радимо свим облицима зивота. Ја сам за вирус 95% па нек ја будем нулти носио ако треба. Назалост толико имамо нуклерних електрана и којекаквих других еxперименталних биолоских лабораторија да мислим да кад би нас умрло висе оф 10% пола свијета би било загадјено експлозијама нуклерки због настале панике, те би трајно онемогуцили зивот на планети, мада опет би зивбот насао пут али срецом без погани као сто су људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

18.02.2018 02:17

Мозели тај вирус да наскоди кади и мунири и оној бакири требалобига испробати на њима трима мислим даби тај вирус пре црко од њих тријер код њих људи којису стрељани из мезара [гробова] излазе на гласање а онесе воде као мајке погинулих тосути највеци лазови и лицемери двадесетог вијека

ОДГОВОРИТЕ
Name

др свезналица

19.02.2018 09:53

Ма, "шта знају доктори", ја чекам шта ће Карлеуша да каже. Он све зна.

ОДГОВОРИТЕ