Црнадак се сусрео са Тилерсоном

Надам да је завршетак великог посла у вези са Упитником наговјештај времена у којем ћемо сви заједно имати снаге да мање у први план стављамо ситне, дневнополитичке окршаје, а да се више посветимо питањима која БиХ свом снагом гурају према ЕУ, каже у разговору за Вијести министар иностраних послова и потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак.

Босна и Херцеговина 16.02.2018 | 07:15
Црнадак се сусрео са Тилерсоном
- Присуствовали сте Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а, који се одржава у Кувајту. Какви су генерални закључци овог скупа? Постоје ли пријетње од ИСИЛ-а када је у питању регион, па и БиХ?

ЦРНАДАК: У центру пажње ове конференције била је ситуација на терену. Предочен нам је извјештај, који је добрим дијелом познат јавности, о значајним успјесима Коалиције на терену како у Ираку, тако и у Сирији. Балкан није био тема, нити се ово подручје сматра значајнијим извором опасности када је у питању тзв исламска држава. Но, у оквиру Коалиције, на овом Министарском састанку и на другим састанцима увијек стоји као отворено и једна врста упозоравајућег питања повратак бораца са страних ратишта и опасност која из тога може да произађе. 

- Овом приликом сусрели сте се и са државним секретаром САД-а Реxом Тиллерсоном. О чему сте разговарали?

ЦРНАДАК: То је био кратак разговор пред сами почетак Конференције. Размијенили смо мишљења о ситуацији у БиХ. Пренио сам наше опредјељење да наставимо са реформама и да чак и у изборној години покушамо направити одређене помаке. Тиллерсон је рекао да прати све што се дешава на нашем простору и да САД остаје заинтересован за развој реформи и за позитиван развој догађаја за цијели регион Западног Балкана. 

- Како гледате на изјаву члана Предсједништва БиХ и предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића о томе да залагање за грађанску БиХ заправо значи залагање за исламску државу и калифат?

ЦРНАДАК: Није примјерено да ја тумачим и коментаришем политичке изјаве чланова Предсједништва БиХ. То нити је моја надлежност, нити има смисла да се тиме бавим. То је изјава коју је дао члан Предсједништва БиХ и сматрам да за било какав додатни коментар једино је он позван да додатно објашњава. Заиста немам никакав посебан коментар. 

- ЕУ представила је недавно нову Стратегију за Западни Балкан. Је ли ово историјска шанса за регион, како је то оцијенио комесар Хахн, те како гледате на позицију БиХ у том документу?

ЦРНАДАК: Мислим да је оцјена комесара Хахна тачна, зато што је јасније него икада речено да је европска будућност Западног Балкана, укључујући БиХ, дефинитивна и да око тога у скорој будућности не би требало да буде дилема.

Стратегијом је дефинитивно потврђен приступ индивидуалног мјерења напретка сваке земље. То је важно због тога што је на самом почетку састављања овог документа постојала идеја о прављењу група и помињан је модел 2+2+2. Сматрам да је јако добро што се од тога одустало. 

Свима, укључујући и БиХ, отворен је простор за напредак у оној мјери у којој је то могућност унутрашњег капацитета, односно институција. Према томе, заиста је све искључиво и само до нас. 

- Процес одговора на Упитник Европске комисије је завршен. Очекујете ли да ће, након урађеног посла, процес ЕУ интеграција ићи бржом динамиком?

ЦРНАДАК: Могу рећи да се надам да је завршетак великог посла у вези са Упитником наговјештај времена у којем ћемо сви заједно имати снаге да мање у први план стављамо ситне, дневнополитичке окршаје, а да се више посветимо питањима која БиХ свом снагом гурају према ЕУ. 

Што се тиче ПДП-а, ми ћемо сигурно у врх приоритета ставити реформе и све послове који се тичу ЕУ интеграција, у оквиру постојеће подјеле уставних надлежности у БиХ. Надам се да чињеница да је изборна година неће омести све остале политичке субјекте да се тако понашају како бисмо заиста направили бржи помак напријед.

Када је у питању Министарство које водим, имаћемо веома динамичне активности, посебно наших амбасада у земљама чланицама ЕУ. Као ресорни министар имаћу врло важне састанке са колегама из Аустрије, Њемачке, Хрватске и Мађарске у наредним седмицама како бисмо појачали напор да након што 28. фебруара предамо Упитник, што прије дође до сљедећег корака.

-  Министарска трилатерала БиХ-Хрватска-Турска биће одржана у Мостару 28. фебруара. Које теме су на дневном реду и каква су очекивања од овог скупа?

ЦРНАДАК: У питању је реализација нашег договора из Њујорка прошле године. Обично се трилатерале са Србијом и Турском, те Хрватском и Турском одржавају на маргинама генералних скупштина у Њујорку, али ми смо се договорили да од ове године почнемо да то радимо и на домаћем терену. Имали смо трилатералну са Србијом крајем године у Београду. 

Што се тиче састанка у Мостару, договарамо детаље и теме које ће се наћи на дневном реду. Очекујем да то буде добар састанак који ће унаприједити наше међусобне односе, али и да отворимо питања која се тичу економске сарадње, можда и инфраструктурног повезивања. Осим тога, очекујем да овај сусрет буде и припремни састанак за предсједничку трилатералну која треба да буде одржана до краја ове године. 

- За крај разговора, како оцјењујете актуелне политичке прилике у БиХ и хоће ли се односи додатно заоштравати како смо ближе октобарским изборима?

ЦРНАДАК: У свакој изборној години буде жестока политичка битка и сасвим сам сигуран да ће то бити и овог пута. Надам се да ће то ипак остати у границама фер игре и да се неће прелазити доња линија пристојног и разумног односа и политичког дјеловања. 

Очигледно је да ће се у Републици Српској водити политичка борба слична оној 2014. године два супротстављена блока. Увјерен сам да ће Савез за промјене поновити успјех од прошлог пута и добити српског члана Предсједништва БиХ, али да ће овај пут доћи до дефинитивних промјена у Републици Српској, односно побједе за предсједника РС и формирање нове поштене и честите Владе РС, након 12 година.

Што се тиче ФБиХ, очигледно је да су ствари много компликованије и права слика стања пред изборе моћи ће се знати тек када будемо видјели хоће ли бити договора око Изборног закона БиХ.

(Вијести)

Коментари / 0

Оставите коментар