Crnadak se susreo sa Tilersonom

Nadam da je završetak velikog posla u vezi sa Upitnikom nagovještaj vremena u kojem ćemo svi zajedno imati snage da manje u prvi plan stavljamo sitne, dnevnopolitičke okršaje, a da se više posvetimo pitanjima koja BiH svom snagom guraju prema EU, kaže u razgovoru za Vijesti ministar inostranih poslova i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Bosna i Hercegovina 16.02.2018 | 07:15
Crnadak se susreo sa Tilersonom
- Prisustvovali ste Ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji se održava u Kuvajtu. Kakvi su generalni zaključci ovog skupa? Postoje li prijetnje od ISIL-a kada je u pitanju region, pa i BiH?

CRNADAK: U centru pažnje ove konferencije bila je situacija na terenu. Predočen nam je izvještaj, koji je dobrim dijelom poznat javnosti, o značajnim uspjesima Koalicije na terenu kako u Iraku, tako i u Siriji. Balkan nije bio tema, niti se ovo područje smatra značajnijim izvorom opasnosti kada je u pitanju tzv islamska država. No, u okviru Koalicije, na ovom Ministarskom sastanku i na drugim sastancima uvijek stoji kao otvoreno i jedna vrsta upozoravajućeg pitanja povratak boraca sa stranih ratišta i opasnost koja iz toga može da proizađe. 

- Ovom prilikom susreli ste se i sa državnim sekretarom SAD-a Rexom Tillersonom. O čemu ste razgovarali?

CRNADAK: To je bio kratak razgovor pred sami početak Konferencije. Razmijenili smo mišljenja o situaciji u BiH. Prenio sam naše opredjeljenje da nastavimo sa reformama i da čak i u izbornoj godini pokušamo napraviti određene pomake. Tillerson je rekao da prati sve što se dešava na našem prostoru i da SAD ostaje zainteresovan za razvoj reformi i za pozitivan razvoj događaja za cijeli region Zapadnog Balkana. 

- Kako gledate na izjavu člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o tome da zalaganje za građansku BiH zapravo znači zalaganje za islamsku državu i kalifat?

CRNADAK: Nije primjereno da ja tumačim i komentarišem političke izjave članova Predsjedništva BiH. To niti je moja nadležnost, niti ima smisla da se time bavim. To je izjava koju je dao član Predsjedništva BiH i smatram da za bilo kakav dodatni komentar jedino je on pozvan da dodatno objašnjava. Zaista nemam nikakav poseban komentar. 

- EU predstavila je nedavno novu Strategiju za Zapadni Balkan. Je li ovo istorijska šansa za region, kako je to ocijenio komesar Hahn, te kako gledate na poziciju BiH u tom dokumentu?

CRNADAK: Mislim da je ocjena komesara Hahna tačna, zato što je jasnije nego ikada rečeno da je evropska budućnost Zapadnog Balkana, uključujući BiH, definitivna i da oko toga u skoroj budućnosti ne bi trebalo da bude dilema.

Strategijom je definitivno potvrđen pristup individualnog mjerenja napretka svake zemlje. To je važno zbog toga što je na samom početku sastavljanja ovog dokumenta postojala ideja o pravljenju grupa i pominjan je model 2+2+2. Smatram da je jako dobro što se od toga odustalo. 

Svima, uključujući i BiH, otvoren je prostor za napredak u onoj mjeri u kojoj je to mogućnost unutrašnjeg kapaciteta, odnosno institucija. Prema tome, zaista je sve isključivo i samo do nas. 

- Proces odgovora na Upitnik Evropske komisije je završen. Očekujete li da će, nakon urađenog posla, proces EU integracija ići bržom dinamikom?

CRNADAK: Mogu reći da se nadam da je završetak velikog posla u vezi sa Upitnikom nagovještaj vremena u kojem ćemo svi zajedno imati snage da manje u prvi plan stavljamo sitne, dnevnopolitičke okršaje, a da se više posvetimo pitanjima koja BiH svom snagom guraju prema EU. 

Što se tiče PDP-a, mi ćemo sigurno u vrh prioriteta staviti reforme i sve poslove koji se tiču EU integracija, u okviru postojeće podjele ustavnih nadležnosti u BiH. Nadam se da činjenica da je izborna godina neće omesti sve ostale političke subjekte da se tako ponašaju kako bismo zaista napravili brži pomak naprijed.

Kada je u pitanju Ministarstvo koje vodim, imaćemo veoma dinamične aktivnosti, posebno naših ambasada u zemljama članicama EU. Kao resorni ministar imaću vrlo važne sastanke sa kolegama iz Austrije, Njemačke, Hrvatske i Mađarske u narednim sedmicama kako bismo pojačali napor da nakon što 28. februara predamo Upitnik, što prije dođe do sljedećeg koraka.

-  Ministarska trilaterala BiH-Hrvatska-Turska biće održana u Mostaru 28. februara. Koje teme su na dnevnom redu i kakva su očekivanja od ovog skupa?

CRNADAK: U pitanju je realizacija našeg dogovora iz Njujorka prošle godine. Obično se trilaterale sa Srbijom i Turskom, te Hrvatskom i Turskom održavaju na marginama generalnih skupština u Njujorku, ali mi smo se dogovorili da od ove godine počnemo da to radimo i na domaćem terenu. Imali smo trilateralnu sa Srbijom krajem godine u Beogradu. 

Što se tiče sastanka u Mostaru, dogovaramo detalje i teme koje će se naći na dnevnom redu. Očekujem da to bude dobar sastanak koji će unaprijediti naše međusobne odnose, ali i da otvorimo pitanja koja se tiču ekonomske saradnje, možda i infrastrukturnog povezivanja. Osim toga, očekujem da ovaj susret bude i pripremni sastanak za predsjedničku trilateralnu koja treba da bude održana do kraja ove godine. 

- Za kraj razgovora, kako ocjenjujete aktuelne političke prilike u BiH i hoće li se odnosi dodatno zaoštravati kako smo bliže oktobarskim izborima?

CRNADAK: U svakoj izbornoj godini bude žestoka politička bitka i sasvim sam siguran da će to biti i ovog puta. Nadam se da će to ipak ostati u granicama fer igre i da se neće prelaziti donja linija pristojnog i razumnog odnosa i političkog djelovanja. 

Očigledno je da će se u Republici Srpskoj voditi politička borba slična onoj 2014. godine dva suprotstavljena bloka. Uvjeren sam da će Savez za promjene ponoviti uspjeh od prošlog puta i dobiti srpskog člana Predsjedništva BiH, ali da će ovaj put doći do definitivnih promjena u Republici Srpskoj, odnosno pobjede za predsjednika RS i formiranje nove poštene i čestite Vlade RS, nakon 12 godina.

Što se tiče FBiH, očigledno je da su stvari mnogo komplikovanije i prava slika stanja pred izbore moći će se znati tek kada budemo vidjeli hoće li biti dogovora oko Izbornog zakona BiH.

(Vijesti)

Komentari / 0

Ostavite komentar