Још једна жртва свињског грипа

Други смртни случај у Босни и Херцеговини узрокован вирусом Х1Н1, познатијим као свињски грип забележен је у Кантоналној болници Зеница (КБЗ).

Босна и Херцеговина 15.02.2018 | 21:02
Још једна жртва свињског грипа
Ову информацију потврдио је и Еднан Дрљевић, председник Тима КБЗ за спречавање грипа, казавши да је, упркос свим напорима и подузетим мерама, дошло до трагичног исхода.

 
- Урађене су потребне анализе и добили смо званичну потврду да се ради о свињском грипу – каже Дрљевић.

Реч је о пацијенту Ј. Ж. из Старе Биле, у општини Витез, који је у зеничку болницу примљен 5. фебруара око 22 сата.

- Примљен је ради стања које упућује на грип. По тој основи је обрађиван и третиран на одељењу до јутарњих сати када је, ради погоршања општег стања, с тежиштем на респираторне проблеме, премештен у Јединицу интензивног лечења - појашњавају из зеничке болнице.

Упркос интензивном лечењу, стање пацијента непрестано се погоршавало и он је 7. фебруара, нажалост, умро.

- Тест на грип узет је 6. фебруара, а по добивеном налазу пацијент је имао грип тип А (Х1Н1). Увидом у ранију медицинску документацију, имао је срчане проблеме, односно инфаркт миокард 2014. и 2015. године – кажу из болнице.

Деца и старији

Ово је други пацијент који је умро у Кантоналној болници Зеница, а био је заражен вирусом Х1Н1. Од почетка сезоне грипа умрле су још две особе, и то у Мостару, а код њих је изолиран вирус грипе тип Б.

Према подацима Завода за јавно здравство Федерације БиХ, чак 15.961 особа од почетка сезоне јавила се лекару са симптомима грипа. Највише оболевају мала деца, школарци и особе старије животне доби, а све је више позитивних на вирус Х1Н1.

Епидемија на врхунцу

Како је казао др. Еднан Дрљевић, епидемија грипа влада, а прогноза је да ће трајати до марта.

- Крајем јануара имали смо више од 500 пацијената с грипом. Данас је тај број доста повећан, с обзиром на то да је епидемија на врхунцу. Имамо двоструко више посла, због чега сам морао увести и другу смену – наводи он.

Који су симптоми

Најчешћи симптоми свињског грипа су повишена телесна температура, кашаљ или цурење носа, грлобоља, болови у телу, посебно у мишићима, главобоља, слабост, повраћање или пролев. Вирус се најчешће шири од човека на човека путем капљица које настају приликом кашљања или кихања заражене особе.

(Блиц/Аваз)

Коментари / 0

Оставите коментар