Još jedna žrtva svinjskog gripa

Drugi smrtni slučaj u Bosni i Hercegovini uzrokovan virusom H1N1, poznatijim kao svinjski grip zabeležen je u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

Bosna i Hercegovina 15.02.2018 | 21:02
Još jedna žrtva svinjskog gripa
Ovu informaciju potvrdio je i Ednan Drljević, predsednik Tima KBZ za sprečavanje gripa, kazavši da je, uprkos svim naporima i poduzetim merama, došlo do tragičnog ishoda.

 
- Urađene su potrebne analize i dobili smo zvaničnu potvrdu da se radi o svinjskom gripu – kaže Drljević.

Reč je o pacijentu J. Ž. iz Stare Bile, u opštini Vitez, koji je u zeničku bolnicu primljen 5. februara oko 22 sata.

- Primljen je radi stanja koje upućuje na grip. Po toj osnovi je obrađivan i tretiran na odeljenju do jutarnjih sati kada je, radi pogoršanja opšteg stanja, s težištem na respiratorne probleme, premešten u Jedinicu intenzivnog lečenja - pojašnjavaju iz zeničke bolnice.

Uprkos intenzivnom lečenju, stanje pacijenta neprestano se pogoršavalo i on je 7. februara, nažalost, umro.

- Test na grip uzet je 6. februara, a po dobivenom nalazu pacijent je imao grip tip A (H1N1). Uvidom u raniju medicinsku dokumentaciju, imao je srčane probleme, odnosno infarkt miokard 2014. i 2015. godine – kažu iz bolnice.

Deca i stariji

Ovo je drugi pacijent koji je umro u Kantonalnoj bolnici Zenica, a bio je zaražen virusom H1N1. Od početka sezone gripa umrle su još dve osobe, i to u Mostaru, a kod njih je izoliran virus gripe tip B.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, čak 15.961 osoba od početka sezone javila se lekaru sa simptomima gripa. Najviše obolevaju mala deca, školarci i osobe starije životne dobi, a sve je više pozitivnih na virus H1N1.

Epidemija na vrhuncu

Kako je kazao dr. Ednan Drljević, epidemija gripa vlada, a prognoza je da će trajati do marta.

- Krajem januara imali smo više od 500 pacijenata s gripom. Danas je taj broj dosta povećan, s obzirom na to da je epidemija na vrhuncu. Imamo dvostruko više posla, zbog čega sam morao uvesti i drugu smenu – navodi on.

Koji su simptomi

Najčešći simptomi svinjskog gripa su povišena telesna temperatura, kašalj ili curenje nosa, grlobolja, bolovi u telu, posebno u mišićima, glavobolja, slabost, povraćanje ili prolev. Virus se najčešće širi od čoveka na čoveka putem kapljica koje nastaju prilikom kašljanja ili kihanja zaražene osobe.

(Blic/Avaz)

Komentari / 0

Ostavite komentar