Сумњиве робе на тржишту Српске

На тржишту Републике Српске су производи који озбиљно могу да угрозе здравље грађана, као и прехрамбене намирнице којима је истекао рок. Ово показују и налази инспекцијске контроле. Потрошачи и произвођачи из Српске годинама указују да контроле на границама нису довољне. Да се продаје све и свашта свјесни су и грађани.

Република Српска 15.02.2018 | 19:57
Сумњиве робе на тржишту Српске
Истекао рок, непотпуна декларација или је нема, трули производи. Све ово налазило се на полицама маркета у прошлој години. Републички инспектори су због неправилности са тржишта Српске повукли 5 тона различитих врста хране. Контролисали су и увоз.

''На основу лабораторијских анализа за 26 пошиљки од укупно 3 995 узорака утврђено је да не испуњавају прописане параметре квалитета те је њихов увоз забрањен. Када говоримо о пошиљкама оне су из различитих земаља и ријеч је о различитим производима'', изјавила је Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Купујемо оно што можемо, поручују грађани.

У Удружењима потрошача кажу да контроле на границама нису довољне и да је велика количина сумњиве хране на тржишту. Дугачак је ред потрошача који се свакодневно жале на нерегуларности приликом куповине робе. Из требињског удружења ‘’Оаза’’ кажу да има помака те да су потрошачи свјеснији.

Контролама нису задовољни ни домаћи произвођачи. Наводе и да јефтина храна из иностранства која је сумњивог квалитета представља нелојалну конкуренцију домаћим производима.

''Појављује се у готовим производима вода као састојак а то све штети и здрављу потрошача а прије свега буџету наших потрошача који плаћају производе који немају квалитет. Од нас се тражи квалитет за европско тржиште а кад се увози за БиХ онда се из тих земаља увози отпад'' рекао је Владимир Усорац, пољопривредни произвођач.

Произвођачи из Републике Српске упозоравају и да нема довољно домаћих производа на тржишту. Све би додају, било лакше када би надлежни више подстицали домаћу производњу.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тете

15.02.2018 19:29

Па кад 90% робе долази са пијаца.Шта оћекивати.Пијачари држе маркете и то је то.Нема ту контроле никакве ни о складиштењу робе ни поријеклу ни роковима трајања а у задње вријеме нема ни ДЕКЛАРАЦИЈА на артиклима.Вријеме дошло ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ а народ ? Ко јебе народ.Узми док можеш а фала богу ево неколико година КЛЕПА СЕ И ТО ПОЗАМАШНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдсовац

15.02.2018 20:47

Висе ме занимају ови коментари па вецином цитам коментаре него вијести,јер сваки дан све исто задњих 20 год.

Name

Директ

15.02.2018 22:30

Господо из инспекторијата, објавите који производи не испуњавају квалитет да се одвоји зито од кукоља тј. кукољ од зита. Све док се не објављују такви подаци баца се сумња на све производјаце. Потросаци зеле да знају ко не испуњава стандард квалитета да би знали да се окрену онима који испуњавају и да би се натјерали они који не испуњавају стандарде да побољсају квалитет, а све у интересу потросаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

17.02.2018 10:48

НЕ ТРЕБА НАМА СУМЊИВА РОБА. СЕЉАК КОЈИ ЈЕ СИШАО СА БРДА НЕМА ВЕЗЕ ШТА ЈЕ СУМЊИВА РОБА. ПУНИ ЦЕНТРИ СУ КРКАНА КОЈИ НИШТА НЕ ГЛЕДАЈУ ЗАТО СУ НАМ БОЛНИЦЕ ПУНЕ .БОЛЕШТИНЕ ХАРАЈУ .УМИРЕ СЕ СВАКИМ ДАНОМ НИЈЕ БИТНО ДА ЛИ СИ МЛАД ИЛИ СИ СТАР.КОГА ТО БРИГА. БИТНЕ СУ ПРОКЛЕТЕ ПАРЕ КАО МЕНЕ ТО НЕЋЕ ЗАКАЧИТИ А ПИТАЊЕ ЈЕ САМО ДАНА СВИХ НАС.СРЕТНО ОНИМА КОЈИ МИСЛЕ ДА СУ ВЈЕЧНИ.

ОДГОВОРИТЕ