Sumnjive robe na tržištu Srpske

Na tržištu Republike Srpske su proizvodi koji ozbiljno mogu da ugroze zdravlje građana, kao i prehrambene namirnice kojima je istekao rok. Ovo pokazuju i nalazi inspekcijske kontrole. Potrošači i proizvođači iz Srpske godinama ukazuju da kontrole na granicama nisu dovoljne. Da se prodaje sve i svašta svjesni su i građani.

Republika Srpska 15.02.2018 | 19:57
Sumnjive robe na tržištu Srpske
Istekao rok, nepotpuna deklaracija ili je nema, truli proizvodi. Sve ovo nalazilo se na policama marketa u prošloj godini. Republički inspektori su zbog nepravilnosti sa tržišta Srpske povukli 5 tona različitih vrsta hrane. Kontrolisali su i uvoz.

''Na osnovu laboratorijskih analiza za 26 pošiljki od ukupno 3 995 uzoraka utvrđeno je da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta te je njihov uvoz zabranjen. Kada govorimo o pošiljkama one su iz različitih zemalja i riječ je o različitim proizvodima'', izjavila je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Kupujemo ono što možemo, poručuju građani.

U Udruženjima potrošača kažu da kontrole na granicama nisu dovoljne i da je velika količina sumnjive hrane na tržištu. Dugačak je red potrošača koji se svakodnevno žale na neregularnosti prilikom kupovine robe. Iz trebinjskog udruženja ‘’Oaza’’ kažu da ima pomaka te da su potrošači svjesniji.

Kontrolama nisu zadovoljni ni domaći proizvođači. Navode i da jeftina hrana iz inostranstva koja je sumnjivog kvaliteta predstavlja nelojalnu konkurenciju domaćim proizvodima.

''Pojavljuje se u gotovim proizvodima voda kao sastojak a to sve šteti i zdravlju potrošača a prije svega budžetu naših potrošača koji plaćaju proizvode koji nemaju kvalitet. Od nas se traži kvalitet za evropsko tržište a kad se uvozi za BiH onda se iz tih zemalja uvozi otpad'' rekao je Vladimir Usorac, poljoprivredni proizvođač.

Proizvođači iz Republike Srpske upozoravaju i da nema dovoljno domaćih proizvoda na tržištu. Sve bi dodaju, bilo lakše kada bi nadležni više podsticali domaću proizvodnju.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tete

15.02.2018 19:29

Pa kad 90% robe dolazi sa pijaca.Šta oćekivati.Pijačari drže markete i to je to.Nema tu kontrole nikakve ni o skladištenju robe ni porijeklu ni rokovima trajanja a u zadnje vrijeme nema ni DEKLARACIJA na artiklima.Vrijeme došlo JA TEBI TI MENI a narod ? Ko jebe narod.Uzmi dok možeš a fala bogu evo nekoliko godina KLEPA SE I TO POZAMAŠNO.

ODGOVORITE
Name

Sdsovac

15.02.2018 20:47

Vise me zanimaju ovi komentari pa vecinom citam komentare nego vijesti,jer svaki dan sve isto zadnjih 20 god.

Name

Direkt

15.02.2018 22:30

Gospodo iz inspektorijata, objavite koji proizvodi ne ispunjavaju kvalitet da se odvoji zito od kukolja tj. kukolj od zita. Sve dok se ne objavljuju takvi podaci baca se sumnja na sve proizvodjace. Potrosaci zele da znaju ko ne ispunjava standard kvaliteta da bi znali da se okrenu onima koji ispunjavaju i da bi se natjerali oni koji ne ispunjavaju standarde da poboljsaju kvalitet, a sve u interesu potrosaca.

ODGOVORITE
Name

BOBA

17.02.2018 10:48

NE TREBA NAMA SUMNJIVA ROBA. SELJAK KOJI JE SIŠAO SA BRDA NEMA VEZE ŠTA JE SUMNJIVA ROBA. PUNI CENTRI SU KRKANA KOJI NIŠTA NE GLEDAJU ZATO SU NAM BOLNICE PUNE .BOLEŠTINE HARAJU .UMIRE SE SVAKIM DANOM NIJE BITNO DA LI SI MLAD ILI SI STAR.KOGA TO BRIGA. BITNE SU PROKLETE PARE KAO MENE TO NEĆE ZAKAČITI A PITANJE JE SAMO DANA SVIH NAS.SRETNO ONIMA KOJI MISLE DA SU VJEČNI.

ODGOVORITE