МВП Евролиге - борба траје, одлучује фото-финиш!

У овом тренутку "ломи се" између Де Колоа, Дончића и Шведа, али ту је још неколико играча и још довољно утакмица: осам рунди лигашког дела и четвртфиналне серије. . .

Кошарка 18.02.2018 | 21:30
МВП Евролиге - борба траје, одлучује фото-финиш!
До краја лигашког дела Евролиге остало је још осам кола.

Потом, за половину учесника следе четвртфиналне серије до три победе, па кулминација сезоне - Фајнал фор од 18. до 20. маја у београдској "Арени".

Међутим, већ сада води се полемика око тога ко би могао да наследи Серхија Љуља, најкориснијег кошаркаша Евролиге у сезони 2016/17?

Користећи паузу у календару због завршнице националних купова у већем делу Европе, Евролига је на свом порталу објавила списак фаворита за најпрестижнију индивидуалну награду на ком се појавило девет имена.

Лука Дончић (Реал Мадрид)

Тинејџ сензација Реал Мадрида наставља да се развија узбрзано и узлазном линијом, а после ове сезоне неће бити више дилеме око тога да ли се ради о момку спремном за највећа дела или не - након што се МВП, Љуљ, тешко повредио током припрема за Еуробаскет, 18-годишњи словеначки "вундеркинд" преузео је одговорност за игру Реал Мадрида и исказао врлину која "не приличи" његовим годинама – константност!

Дончић је можда и први фаворит за најкориснијег играча сезоне, мада ствари и даље могу итекако да се промене. Статистички, он је лидер каравана са индексом корисности 24,32, испред старијих и искуснијих Нанда Де Колоа из ЦСКА (20,59) и Алексеја Шведа из Химкија (19.91). Други је стрелац Евролиге са просеком од 17,86 поена по мечу, иза неприкосновеног Шведа који убацује 22 поена. Поред тога, Реал с њим и без њега на паркету једноставно нема исту енергију, Дончић без проблема може да убрза или успори утакмицу, одради тактичке замисли тренера Пабла Ласа (има 4,5 асистенција у просеку) и погоди најважније шутеве на мечу.

Има и актуелни рекорд сезоне по броју убачених поена - 33! И то одбрани Олимпијакоса…

Лука већ ради све оно што МВП треба да ради, а то се види и у титули најкориснијег играча октобра као и три титуле најбољег кошаркаша кола. Само је још Швед био три пута статистички најбољи појединац рунде.

Нандо Де Коло (ЦСКА Москва)

Дончић и Реал Мадрид остали су без Љуља на неко време, али су Де Коло и ЦСКА остали без Милоша Теодосића за стално. И, без обзира на то што је руски гигант Теодосићево место попунио такође мајстором кошарке, Серхијом Родригезом, било је јасно да ће игра екипе морати да се мења, као и да је француски бек изгубио саиграча са којим се лако допуњавао.

МВП из сезоне 2015/16 није дозволио да га набројане промене поремете - на две трећине лигашког дела сезоне он је предводник лидера на табели, већ смо рекли да је други играч Евролиге према индексу корисности, а успут просечно бележи 17,05 поена уз шут од 49,3 за три и 95,9 за један поен!

Ове сезоне био је у серији од 51 убаченог пенала све до завршнице меча 22. кола, а шире посматрано најбољи је извођач слободних бацања у историји лиге са 93,8 одсто.

Дончић и Швед били су три пута играчи кола, док су Де Коло и Бред Вонамејкер из Фенербахчеа проглашени два пута. Француз је и званично МВП јануара.

Алексеј Швед (Химки)

Први стрелац и трећи најкориснији играч лиге нема титулу играча месеца, иако је три пута био МВП кола.

Али, ако ће Швед бити проглашен за најкориснијег играча лиге то ће бити због његове ефикасности у чему нема конкуренцију. Иако најбољег стрелца такмичења чека, па чека награда "Алфонсо Форд", чињеница је и да Швед "вуче" целу екипу Химкија и да, притом, најчешће погађа шутеве који "ломе" утакмице.

На све то, само је легендарни Форд имао јачи просек поена од Шведовог (22,0) од оснивања Евролиге. Рус је шести у украденим лоптама (1,3) и 12. у асистенцијама (4,5), а на све то је и веома константан - нема утакмицу испод 16 убачених поена ове сезоне!

Поред тројице фаворита, Евролига је као кандидате за МВП трофеј издвојила још:

Торнике Шенгелију (Басконија) - први међу високим играчиам са индексом од 18,9. Једини је у Топ 10 категоријама и у поенима (14,5) и у скоковима (6,1), а лидер је и у проценту шута из игре (63,2%).

Јан Весели (Фенербахче) - "Чешки хеликоптер" у четвртој сезони у Фенербахчеу доминира на обе стране терена, статистички је присутан у свим категоријама: 13,8 поена, 5,2 скока, 0,9 блокада, 4,8 фалуова над њим, 1,0 украдена лопта, 60,7 одсто у шуту из игре и рекорд сезоне од осам офанзивних скокова у мечу са Бамбергом.

Бред Вонамејкер (Фенербахче) - Новајлија из Дарушафаке направила је искорак у тиму Жељка Обрадовића у ком се није снашао баш сваки амерички бек током претходних неколико сезона. Ипак, Вонамејкер је први крадљивац лиге са 35 освојених лопти, док у нападу диктира игру екипе са одличним односом асистенција по изгубљеној лопти: 3,06/1,00. Фенер има скор 9-0 ове сезоне када Вонамејкер забележи бар пет асистенција. Када би био мало константнији у ономе што пружа, био би и озбиљнији кандидат за МВП-а.

Паулијус Јанкунас (Жалгирис) - Тим Шарунаса Јасикевичијуса сигурно корача ка првој плеј-оф позицији од 2001. године, а притом пружа допадљиву игру у којој много тога зависи од Јнакунаса. Капитен "зелених" има просек од 12,6 поена и 5,2 скока уз индекс успешности 15,0. Жалгирис има скор 11-4 када Јанкунас "скупи" бар индекс 10.

Ник Калатес (Панатинаикос) - Дуго у сенци легендарног Димитриса Дијамантидиса, Калатес је ове сезоне коначно и одлучно "узео" игру Панатинаикоса у своје руке и зарадио титулу најкориснијег играча новембра. С правом. Он је лидер такмичења у асистенцијама (8,5) и украденим лоптама (1,7), а да је постао веома ефикасан доказује и најбољи однос асистенција по изгубљеној лопти у лиги: 3,83/1,00. Рејтинг 42 из 8. рунде и утакмице са Ефесом нико није достигао ове сезоне.

Серхио Родригез (ЦСКА Москва) - Наследити Теодосића, у смислу онога што је српски плеј радио сезонама на паркетима Евролиге, практично је немогуће, али Родригез се није ни трудио да буде "Тео" већ "Ћаћо" каквог памтимо из Реала. И успева му већ у првој сезони од повратка из НБА. Други је по убаченим тројкама у Евролиги (64), уз проценат шута од 48,5 одсто, а у Топ 10 је и у поенима: 14,3 и асистенција 4,9. ЦСКА има 13-2 када Родригез забележи више од десет поена.

Милош Теодосић био је проглашен за најбољег у сезони 2009/10, а Немања Бјелица 2014/15. Само је Ентони Паркер два пута био МВП и то у прве две сезоне од увођења ове награде: 2004/05 и 2005/06.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар