MVP Evrolige - borba traje, odlučuje foto-finiš!

U ovom trenutku "lomi se" između De Koloa, Dončića i Šveda, ali tu je još nekoliko igrača i još dovoljno utakmica: osam rundi ligaškog dela i četvrtfinalne serije. . .

Košarka 18.02.2018 | 21:30
MVP Evrolige - borba traje, odlučuje foto-finiš!
Do kraja ligaškog dela Evrolige ostalo je još osam kola.

Potom, za polovinu učesnika slede četvrtfinalne serije do tri pobede, pa kulminacija sezone - Fajnal for od 18. do 20. maja u beogradskoj "Areni".

Međutim, već sada vodi se polemika oko toga ko bi mogao da nasledi Serhija Ljulja, najkorisnijeg košarkaša Evrolige u sezoni 2016/17?

Koristeći pauzu u kalendaru zbog završnice nacionalnih kupova u većem delu Evrope, Evroliga je na svom portalu objavila spisak favorita za najprestižniju individualnu nagradu na kom se pojavilo devet imena.

Luka Dončić (Real Madrid)

Tinejdž senzacija Real Madrida nastavlja da se razvija uzbrzano i uzlaznom linijom, a posle ove sezone neće biti više dileme oko toga da li se radi o momku spremnom za najveća dela ili ne - nakon što se MVP, Ljulj, teško povredio tokom priprema za Eurobasket, 18-godišnji slovenački "vunderkind" preuzeo je odgovornost za igru Real Madrida i iskazao vrlinu koja "ne priliči" njegovim godinama – konstantnost!

Dončić je možda i prvi favorit za najkorisnijeg igrača sezone, mada stvari i dalje mogu itekako da se promene. Statistički, on je lider karavana sa indeksom korisnosti 24,32, ispred starijih i iskusnijih Nanda De Koloa iz CSKA (20,59) i Alekseja Šveda iz Himkija (19.91). Drugi je strelac Evrolige sa prosekom od 17,86 poena po meču, iza neprikosnovenog Šveda koji ubacuje 22 poena. Pored toga, Real s njim i bez njega na parketu jednostavno nema istu energiju, Dončić bez problema može da ubrza ili uspori utakmicu, odradi taktičke zamisli trenera Pabla Lasa (ima 4,5 asistencija u proseku) i pogodi najvažnije šuteve na meču.

Ima i aktuelni rekord sezone po broju ubačenih poena - 33! I to odbrani Olimpijakosa…

Luka već radi sve ono što MVP treba da radi, a to se vidi i u tituli najkorisnijeg igrača oktobra kao i tri titule najboljeg košarkaša kola. Samo je još Šved bio tri puta statistički najbolji pojedinac runde.

Nando De Kolo (CSKA Moskva)

Dončić i Real Madrid ostali su bez Ljulja na neko vreme, ali su De Kolo i CSKA ostali bez Miloša Teodosića za stalno. I, bez obzira na to što je ruski gigant Teodosićevo mesto popunio takođe majstorom košarke, Serhijom Rodrigezom, bilo je jasno da će igra ekipe morati da se menja, kao i da je francuski bek izgubio saigrača sa kojim se lako dopunjavao.

MVP iz sezone 2015/16 nije dozvolio da ga nabrojane promene poremete - na dve trećine ligaškog dela sezone on je predvodnik lidera na tabeli, već smo rekli da je drugi igrač Evrolige prema indeksu korisnosti, a usput prosečno beleži 17,05 poena uz šut od 49,3 za tri i 95,9 za jedan poen!

Ove sezone bio je u seriji od 51 ubačenog penala sve do završnice meča 22. kola, a šire posmatrano najbolji je izvođač slobodnih bacanja u istoriji lige sa 93,8 odsto.

Dončić i Šved bili su tri puta igrači kola, dok su De Kolo i Bred Vonamejker iz Fenerbahčea proglašeni dva puta. Francuz je i zvanično MVP januara.

Aleksej Šved (Himki)

Prvi strelac i treći najkorisniji igrač lige nema titulu igrača meseca, iako je tri puta bio MVP kola.

Ali, ako će Šved biti proglašen za najkorisnijeg igrača lige to će biti zbog njegove efikasnosti u čemu nema konkurenciju. Iako najboljeg strelca takmičenja čeka, pa čeka nagrada "Alfonso Ford", činjenica je i da Šved "vuče" celu ekipu Himkija i da, pritom, najčešće pogađa šuteve koji "lome" utakmice.

Na sve to, samo je legendarni Ford imao jači prosek poena od Švedovog (22,0) od osnivanja Evrolige. Rus je šesti u ukradenim loptama (1,3) i 12. u asistencijama (4,5), a na sve to je i veoma konstantan - nema utakmicu ispod 16 ubačenih poena ove sezone!

Pored trojice favorita, Evroliga je kao kandidate za MVP trofej izdvojila još:

Tornike Šengeliju (Baskonija) - prvi među visokim igračiam sa indeksom od 18,9. Jedini je u Top 10 kategorijama i u poenima (14,5) i u skokovima (6,1), a lider je i u procentu šuta iz igre (63,2%).

Jan Veseli (Fenerbahče) - "Češki helikopter" u četvrtoj sezoni u Fenerbahčeu dominira na obe strane terena, statistički je prisutan u svim kategorijama: 13,8 poena, 5,2 skoka, 0,9 blokada, 4,8 faluova nad njim, 1,0 ukradena lopta, 60,7 odsto u šutu iz igre i rekord sezone od osam ofanzivnih skokova u meču sa Bambergom.

Bred Vonamejker (Fenerbahče) - Novajlija iz Darušafake napravila je iskorak u timu Željka Obradovića u kom se nije snašao baš svaki američki bek tokom prethodnih nekoliko sezona. Ipak, Vonamejker je prvi kradljivac lige sa 35 osvojenih lopti, dok u napadu diktira igru ekipe sa odličnim odnosom asistencija po izgubljenoj lopti: 3,06/1,00. Fener ima skor 9-0 ove sezone kada Vonamejker zabeleži bar pet asistencija. Kada bi bio malo konstantniji u onome što pruža, bio bi i ozbiljniji kandidat za MVP-a.

Paulijus Jankunas (Žalgiris) - Tim Šarunasa Jasikevičijusa sigurno korača ka prvoj plej-of poziciji od 2001. godine, a pritom pruža dopadljivu igru u kojoj mnogo toga zavisi od Jnakunasa. Kapiten "zelenih" ima prosek od 12,6 poena i 5,2 skoka uz indeks uspešnosti 15,0. Žalgiris ima skor 11-4 kada Jankunas "skupi" bar indeks 10.

Nik Kalates (Panatinaikos) - Dugo u senci legendarnog Dimitrisa Dijamantidisa, Kalates je ove sezone konačno i odlučno "uzeo" igru Panatinaikosa u svoje ruke i zaradio titulu najkorisnijeg igrača novembra. S pravom. On je lider takmičenja u asistencijama (8,5) i ukradenim loptama (1,7), a da je postao veoma efikasan dokazuje i najbolji odnos asistencija po izgubljenoj lopti u ligi: 3,83/1,00. Rejting 42 iz 8. runde i utakmice sa Efesom niko nije dostigao ove sezone.

Serhio Rodrigez (CSKA Moskva) - Naslediti Teodosića, u smislu onoga što je srpski plej radio sezonama na parketima Evrolige, praktično je nemoguće, ali Rodrigez se nije ni trudio da bude "Teo" već "Ćaćo" kakvog pamtimo iz Reala. I uspeva mu već u prvoj sezoni od povratka iz NBA. Drugi je po ubačenim trojkama u Evroligi (64), uz procenat šuta od 48,5 odsto, a u Top 10 je i u poenima: 14,3 i asistencija 4,9. CSKA ima 13-2 kada Rodrigez zabeleži više od deset poena.

Miloš Teodosić bio je proglašen za najboljeg u sezoni 2009/10, a Nemanja Bjelica 2014/15. Samo je Entoni Parker dva puta bio MVP i to u prve dve sezone od uvođenja ove nagrade: 2004/05 i 2005/06.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar