Сретење је празник љубави и радости

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да је данашњи празник Сретење Господње - празник љубави Божије и празник духовне радости.

Република Српска 15.02.2018 | 16:53
Сретење је празник љубави и радости
"Кад долазимо у цркве на свете литургије, доживљавамо сусрет са Богом и једни са другима, а то и јесте Сретење, да срећемо једни друге и да препознајемо једни у другима икону Божију, човјека Божијега и да се односимо тако једни према другима у љубави, благочестивости, гостопримству, праштању у молитвама, и то је порука данашњег празника", рекао је владика Фотије.



Владика Фотије је у Храму Рођења Пресвете Богородице у Мачковцу код Лопара служио  Свету архијерејску литургију уз саслужење свештенства Лопарског.

У бесједи након литургије Епископ Фотије  истакао је да свако дијете које се крсти у храму представља једно мало Сретење.

"Дијете  се крштењем облачи у Христа, постаје христолико и  боголико биће. Сусрећући њега, сусрећемо и Христа у том човјеку и то јесте тајна цркве Христове, тајна обожених личности,  препознавања Христа једних у другима", истакао је епископ Фотије.

 

У храму је  служен  парастос за 242 погинула борца мајевичког краја.

"Данас се присјећамо оних који су пострадали за Републику Српску на просторима Мајевице. Они су дали велику жртву за српски род, за нашу Републику Српску у којој се сусрећемо у љубави Божијој, у молитвама и братским загрљајима", рекао је владика Фотије и додао да је Сретење државни празник Србије, али и празник свих Срба "јер сви су Срби једног поријекла" и од „једног кољена“.

"Карађорђе Петровић је 1804. године подигао устанак против Турака управо на Сретење, а 1835. године проглашен је Сретењски устав, прави Устав Републике Србије, и то је било једно сусретање у слободи, правди, миру и добру, то је био и духовни и национални сусрет", рекао је владика Фотије.

Светој архијерејској литургији присуствовао је начелник општине Лопаре Радо Савић са сарадницима,  руководство Борачке организације ове мајевичке општине и велики број вјерника.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

СДС 90

15.02.2018 15:57

Нема цовјека какав је Радо Савиц.СДС треб да га кандидује за највисе функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

15.02.2018 16:32

Ја бих га за преседника РС.

Name

СЕЛО ГОРИ А БАБА СЕ ЦЕСЉА

16.02.2018 18:42

Ој Радееее , ма ти си бог српски , нема те надалеко, велики цовјек и постењацина, предлазем цркви да прогласе Радову славу не би погријесили

Name

Роки

15.02.2018 16:31

За преседника рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС 90

15.02.2018 18:03

Слазем се са Вама.

Name

Мара

16.02.2018 09:59

Све похвале за нацелника доктора Раду Савица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.С.

16.02.2018 16:59

радо је добар начелник и то треба да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимно

17.02.2018 11:05

Немам ништа лоше рећи против лекова. -------- Хваљен и благословен велики Бог и Господ Исус Христос.Свакодневно,Небески Оче,ако ишта има икоме,колико је у нашој снази и моћи,свима све смо опростили,свима све смо заборавили,у име Бога Исуса Христа.Амин.Амен.Амин.Хвала ти Небески Оче јер си братовом сину подарио оздрављење кроз нашу молбу и кроз лекове,али братов син и даље мора да пије лекове који нису баш јефтини,небили му се вратило оболење Господе.Небески Оче,верујемо и знамо да,ако се смилујеш Господе на нас и на братовог сина,подаривши нам потребан благослов Небески Оче,тада братов син више неће морати да пије лекове које пије и биваће потпуно здрав од своје болести,молба је у име Бога Исуса Христа.Амин.Амен.Амин.Хвала ти Небески Оче,јер нас надахњујеш твојим Светим Духом,подари и данас Господе свима којима је потребно,твој благослов оздрављења,љубави,радости,мира,утехе и охрабрења,Небески Оче,молимо те у име Бога Исуса Христа.Амин.Амен.Амин.- Поштовање сваком,дан вам благословен и леп поздрав свима. - У потпису: особа која није достојна ниједнога бића,а камоли Небескога Оца и Царства Небескога. -

ОДГОВОРИТЕ