Sretenje je praznik ljubavi i radosti

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je današnji praznik Sretenje Gospodnje - praznik ljubavi Božije i praznik duhovne radosti.

Republika Srpska 15.02.2018 | 16:53
Sretenje je praznik ljubavi i radosti
"Kad dolazimo u crkve na svete liturgije, doživljavamo susret sa Bogom i jedni sa drugima, a to i jeste Sretenje, da srećemo jedni druge i da prepoznajemo jedni u drugima ikonu Božiju, čovjeka Božijega i da se odnosimo tako jedni prema drugima u ljubavi, blagočestivosti, gostoprimstvu, praštanju u molitvama, i to je poruka današnjeg praznika", rekao je vladika Fotije.



Vladika Fotije je u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mačkovcu kod Lopara služio  Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva Loparskog.

U besjedi nakon liturgije Episkop Fotije  istakao je da svako dijete koje se krsti u hramu predstavlja jedno malo Sretenje.

"Dijete  se krštenjem oblači u Hrista, postaje hristoliko i  bogoliko biće. Susrećući njega, susrećemo i Hrista u tom čovjeku i to jeste tajna crkve Hristove, tajna oboženih ličnosti,  prepoznavanja Hrista jednih u drugima", istakao je episkop Fotije.

 

U hramu je  služen  parastos za 242 poginula borca majevičkog kraja.

"Danas se prisjećamo onih koji su postradali za Republiku Srpsku na prostorima Majevice. Oni su dali veliku žrtvu za srpski rod, za našu Republiku Srpsku u kojoj se susrećemo u ljubavi Božijoj, u molitvama i bratskim zagrljajima", rekao je vladika Fotije i dodao da je Sretenje državni praznik Srbije, ali i praznik svih Srba "jer svi su Srbi jednog porijekla" i od „jednog koljena“.

"Karađorđe Petrović je 1804. godine podigao ustanak protiv Turaka upravo na Sretenje, a 1835. godine proglašen je Sretenjski ustav, pravi Ustav Republike Srbije, i to je bilo jedno susretanje u slobodi, pravdi, miru i dobru, to je bio i duhovni i nacionalni susret", rekao je vladika Fotije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je načelnik opštine Lopare Rado Savić sa saradnicima,  rukovodstvo Boračke organizacije ove majevičke opštine i veliki broj vjernika.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

SDS 90

15.02.2018 15:57

Nema covjeka kakav je Rado Savic.SDS treb da ga kandiduje za najvise funkcije.

ODGOVORITE
Name

Roki

15.02.2018 16:32

Ja bih ga za presednika RS.

Name

SELO GORI A BABA SE CESLJA

16.02.2018 18:42

Oj Radeeee , ma ti si bog srpski , nema te nadaleko, veliki covjek i postenjacina, predlazem crkvi da proglase Radovu slavu ne bi pogrijesili

Name

Roki

15.02.2018 16:31

Za presednika rs.

ODGOVORITE
Name

SDS 90

15.02.2018 18:03

Slazem se sa Vama.

Name

Mara

16.02.2018 09:59

Sve pohvale za nacelnika doktora Radu Savica.

ODGOVORITE
Name

М.С.

16.02.2018 16:59

радо је добар начелник и то треба да ради.

ODGOVORITE
Name

Anonimno

17.02.2018 11:05

Nemam ništa loše reći protiv lekova. -------- Hvaljen i blagosloven veliki Bog i Gospod Isus Hristos.Svakodnevno,Nebeski Oče,ako išta ima ikome,koliko je u našoj snazi i moći,svima sve smo oprostili,svima sve smo zaboravili,u ime Boga Isusa Hrista.Amin.Amen.Amin.Hvala ti Nebeski Oče jer si bratovom sinu podario ozdravljenje kroz našu molbu i kroz lekove,ali bratov sin i dalje mora da pije lekove koji nisu baš jeftini,nebili mu se vratilo obolenje Gospode.Nebeski Oče,verujemo i znamo da,ako se smiluješ Gospode na nas i na bratovog sina,podarivši nam potreban blagoslov Nebeski Oče,tada bratov sin više neće morati da pije lekove koje pije i bivaće potpuno zdrav od svoje bolesti,molba je u ime Boga Isusa Hrista.Amin.Amen.Amin.Hvala ti Nebeski Oče,jer nas nadahnjuješ tvojim Svetim Duhom,podari i danas Gospode svima kojima je potrebno,tvoj blagoslov ozdravljenja,ljubavi,radosti,mira,utehe i ohrabrenja,Nebeski Oče,molimo te u ime Boga Isusa Hrista.Amin.Amen.Amin.- Poštovanje svakom,dan vam blagosloven i lep pozdrav svima. - U potpisu: osoba koja nije dostojna nijednoga bića,a kamoli Nebeskoga Oca i Carstva Nebeskoga. -

ODGOVORITE