Богдановић - играч који долази из легендарне школе кошарке!

Богдан Богдановић, кошаркаш Сакраменто Кингса, игра веома добро на почетку каријере у НБА лиги и својим партијама привлачи пажњу многих медија.

Кошарка 16.02.2018 | 22:15
Богдановић - играч који долази из легендарне школе кошарке!
Један од најпознатијих медија у Калифорнији је "Сацраменто Бее" чија је новинарка Елен Воисин написала чланак посвећен Богдановићу, али и уопште српској школи кошарке.

Добро је познато да је бек Сакрамента као млађи играо и фудбал и кошарку, али је од освајања златне медаље Југославије у Индијанаполису знао сам за један спорт.

"Пеђа је играо моју позицију и дивио сам му се. Гледао сам Пеђу и Влада како су играли некада за Кингсе. Као мали сам играо фудбал и кошарку, али када је Југославија 2002. године освојила златну медаљу у Индијанаполису, одлучио сам да играм кошарку", рекао Богдановић за званичан сајт НБА, а то као увод користи Воисин.

Одлазак Влада Дивца у НБА лигу сезоне 1989/1990 отворио је многим Европљанима врата ове лиге. Сада у САД има велики број страних играча, а најбројнији су Канађани са 11, док Србија спада у ред земаља са по пет играча.

"Да смо остали као једна држава. Били бисмо моћни као САД", рекао је Дивац. Воисин наводи да је Југославија остала једна држава сада би имала 14 играча у САД што би их ставила на прво место са три играча више од Канаде.

Уместо тога, богата традиција српске кошарке као главне представнике има Николу Јокићу, величанственог центра Денвера Нагетса, и Богдан Богдановића који ће учествовати на утакмици "звезда у успону".

Неки су очекивали да ће прелазак са европског стила кошарка на овај у НБА бити проблем са Богдановића, међутим то за сада није случај. Богдан се уклопио веома добро, а главни разлог за то су "ригорозни" тренинзи у Србији.

"1970. године имали сте три приступа кошарци. Америчка школа је тражила младе, брзе и експлозивне играче. Совјетска школа се базирала на високим играчим, центрима... Док је Југословенска тражила вештина од вас. Играчи који су у стању да направе добре потезе, асистенције, играчи који су способни да играју заједно. И тренирали смо два пута дневно. Нико то није радио", рекао је Игор Кокошков, селектор Словеније и помоћни тренер у Јути Џез.

Воисин наводи да нису само играчи легендарни са овим простора, већ су то и тренери. Грег Попович, Дон Нелсон, Квин Снајдер, Џорџ Карл, само су неки од тренера на које су утицај имали Душан Ивковић, Александар Ивковић, Светислав Пешић и Душко Вујошевић.

Дивац је додао ту још једно име и то је Крешимир Ћосић – легендарни хрватски играч и тренер који је имао велики утицај на Дивца.

Генерални менаџер Сакрамента рекао је да је Ћосић убацио Дивца у национални тим када је овај има само 17 година и да је тада играо са Кукочем и Рађом. Нажалост легендарни Хрват је убрзо преминуо, а чело над тимом преузео је Дуда Ивковић.

После Ивковића то су радили Жељко Обрадовић и Саша Ђорђевић, а поента је да се систем не мења.

Новинарка "Сацраменто Бее" подсетила се и недавне изјаве Богдановића који се присетио Душка Вујошевића и сцене када га је тренер Партизана ухватио за врат и избацио са утакмице.

Истиче да је Вујошевић одличан тренер за младе играче и да је његов утицај на Богдановића имао велики значај.

У тексту "Богдановиц’с скиллс форгед ин Сербиа, wхере ицониц цоацхес старт тхем yоунг, пусх хард" Богдановић објашњава и разлику између тренинга у САД и Европи, где каже да се овде више пажња поклања тактици, док је тамо акценат на индивидуалном раду.

На крају Дивац каже да је Богдановић најбољи "ол-роунд" играч из Србије и да га има свуда на терену. Такође, Богдановић истиче како је "лудо" што је пре гледао Дивца на билбордима и тиме слично, а сада игра за њега у Сакраменту.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар