Анализа - ЛЕ: Викторија је ту - шта је Ђукић спремио на Кипру?

Пауза је завршена, припреме су прошлост, испред фудбалера Партизана је испит генерације.

Фудбал 15.02.2018 | 15:00
Анализа - ЛЕ: Викторија је ту - шта је Ђукић спремио на Кипру?
Двомеч са чешком Викторијом Плзењ показаће истинску снагу и квалитет тима Мирослава Ђукића који је током јесени након доста осцилација на три фронта изборио прво европско пролеће после 12 година.

Партизан је јесенас "шетао" навијаче од агоније до еуфорије, али је крај полусезоне најавио блиставо пролеће.

Црно-бели су током јануара задржали костур тима који је донео шеснаестину финала Лиге Европе, од стандардних првотимаца отишао је само Евертон Луиз, али су стигла адекватна појачања.

Од петорице новајлија тројица су се током 16 дана припрема на Кипру већ наметнула за стартну поставу, Слободан Урошевић као бек, Саша Здјелар као задњи вези, те Ђорђе Ивановић као полушпиц.

Партизан је у зимским тестовима победио кипарски Ермис (4:0), чешке Теплице (2:0) и белоруски Шахтјор (2:1), изгубио од чешког Либереца (2:1) и летонске Лиепаје (1:0), те ремизирали са пољским Горњиком (0:0).

"Мислим да смо спремни за Плзењ, мислим да су нам притивници били адекватни. Противнике на припремама бирали да буду слични њима. Терали су нас на интензитет на који ће нас терати Плзењ. Видели смо шта нас очекује, улазимо у доброј форми у те утакмице. Верујем у нас, имамо заиста одличну екипу, имамо здраву, мирну атмосферу и из те мирноће идемо да тражимо пролаз", рекао је након Кипра Ђукић.

Ови тест мечеви су показали три ствари – Ђукић се фокусирао на "затезање" свог најслабијег дела тима из јесењег тока првенства одбране, везни ред ће као и до сад бити највећа снага Партизана, а кључни фактор против Викторије биће хомогеност екипе. Дакле – тим.



Да би одбрана требало да буде поузданија у односу на јесен показали су мечеви са Горњиком и Теплицама, где је задња линија у формацијама "Антонов-Митровић-Н. Р. Милетић-Вулићевић" и "Урошевић-Митровић-Н. Р. Милетић-Вулићевић" деловала чврсто и сигурно те оба ривала остварила без гола.

"Одбрана сигурно је то део тима који нам даје стабилност, веома битан део тима. Када причамо о дефанзивној фази и играчи су свесни да сви морају да раде на одбрани у мом Партизану који ја видим. Нема игре без дефанзиве и нико није изузет. То схватају и раде за екипу. Задовољан са учинком у дефанзиви. Има још корекција. Нема урадиш три пута па се заборавиш. То мораш да радим 90 минута, јер ако ниси константан, тај један пут кад не урадиш примиш гол. Велике екипе не праштају. Ако хоћемо да будемо компетентни у Европи, без чврсте и организоване дефанзиве не можете ништа да направите, па ни код нас у лиги", рекао је Ђукић.

Иако је тим напустио један од кључних везиста Евертон, средина терена би требала да буде још снажнија, пре свега креативнија. Ђукић је током јануара игру базирао на младом и талентованом тандему Саша Здјелар-Данило Пантић којем је наравно потребно још времена да се потпуно уигра, с обзиром да је Здјелар стигао пред крај јануара.

Проблем у двомечу са Викторијом је што Ђукић неће моћи да рачуна управо на Здјелара, од кога очекује да у наставку сезоне буде лидер екипе, мотор тима који ће усмеравати ритам игре. Њега ће против Чеха заменити вероватно Марко Јевтовић који је један од искуснијих у екипи када су у питању европске утакмице, па Здјеларово одсуство не би требало превише да се осети, бар с дефанзивне стране.

Везни ред је најзаслужнији за добре резултате Партизана у првом делу сезоне, па Ђукић није мењао добитну комбинацију. Одсуство Здјелара требало би да надокнади и боља форма Пантића и Зорана Тошића него јесенас, с обзиром да су овај пут прошли целе припреме са тимом, а Пантић је летос и "пројектован" да врхунац форме достигне тек од пролећа.

Осим тога, после повреде се враћа и Небојша Косовић, а на Кипру је завидну форму показао и његов имењак Јанковић, који је јесенас експлодирао у црно-белом дресу. Осим тога, Ђукић још није одустао ни од Сејдубе Суме, који ће за сада вероватно бити "џокер" с клупе, док не покаже да заслужује место у првих 11. Генерално гледано, везни ред и повезаност игре све три линије тима су "икс-фактор" Партизана за наставак сезоне.

"Ова екипа има велике могућности. Играчи полако почињу да схватају да чим одиграте више од два додира омогућавате противнику да се консолидује да се добро постави. Зато инсистирам ако може и на један додир, да се мења тешите игре, да иду упадања по боковима, да не водимо лопту већ да иде пас игра. Против екипа које нас очекују, против постављене одбране, ако не убрзате тешко ћете их пробити. Када имате нулу назад, то је сигурност, а из те нуле тражите победу. Наш тим је најближи томе да будемо чврста екипа, а да из те хомогености идемо по победу. Нисмо екипа која може да игра на гол више. Другачији су нам играчи сада и у првом делу. Треба се прилагођавати профилу играча. Дефанзивна чврстина је битна, а из ње да давимо и добијамо противника", рекао је Ђукић после Кипра.

Креативност Тошића, Ивановића и агресивност Јанковића би максимално требало да у завршници напада користе Ожеговић и Тавамба. У зависности од ривала и тактике Ђукић ће скоро сигурно да често ротира Ивановића, Јанковића и Суму у комбинацији са двојицом нападача.

Дуели са Теплицама (2:0) и белоруским Шахтјором (2:1) који је и био генерална проба за Викторију, би требало да буду слика оног Партизана који се очекује од овог четвртка, наравно само почетна тачка од које ће црно-бели да подижу ниво игре.

"Задовољан сам екипом. Иамо стабилнији састав, сад знамо шта нас очекује. Онда нисмо знали шта нас очекује са Ђурђевићем и Леонардом. Имали смо проблематичну ситуацију шта ће се десити", рекао је Ђукић новинарима последњег дана на Кипру.

Додатну димензију у Партизановој игри требало би да донесу млади играчи. На Кипру су се пре свих истакли бек Лука Цуцин, новајлија из Украјине у везном реду Јури Вакулко, а с нестрпљењем ћемо чекати да на главној сцени видимо једног од највећих талената Европе, нападача Армина Ђерлека, а ту је и Ђорђе Јовановић.

"Млади играчи су искористили своју шансу, да терају старије на бољитак. Дали су дозу младости и агресивности, желећи да се искажу. Отворен сам као књига и не плашим се да их гурнем у ватру", рекао је тренер Партизана.

Лига Европе, 1/16 финала:
21:05 Партизан – Викторија
Стадион Партизан, 32.000
Судије: Сидиропулос, Костарас, Димитријадис

Очекивани тим Партизана: Стојковић – Урошевић, Митровић, Н. Р. Милетић, Вулићевић – Јевтовић, Пантић, б, Тошић – Ожеговић, Тавамба. Главне алтернативе: Н. Г. Милетић, Сума, Ивановић

Тим Викторије у генералној проби: Хрушка – Ржезник (Хавел 72'), Хејда (Хајек 46'), Хубник (к), Лимберски (Коважик 72') – Хрошовски, Хожава (Иваншиц 72') – Петржела, Колрж (Чермак 61'), Копиц (Земан 61') – Крменчик (Хори 61', Бакош 82')

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар