Краљ: Лед на терену, ватра у срцу - Партизане, можеш ти то!

"Знали смо да после 2:2 у Београду, можемо у Украјини да направимо добар резултат и прођемо даље. Били смо ментално изузетно јаки што је било најважније. А мислим да и ова генерација Партизана поседује тај квалитет", присећа са бивши чувар мреже црно-белих окршаја са Дњепром.

Фудбал 14.02.2018 | 22:00
Краљ: Лед на терену, ватра у срцу - Партизане, можеш ти то!
Ивица Краљ један је од голмана који су обележили новију историју фудбалског клуба Партизан и човек који је играо и Лигу шампиона и презимео у Европи са црно-белима. Био је актер дуела са Дњепром и московским ЦСКА 2005. године у нокаут фази тадашње Лиге УЕФА када је Партизан последњи пут и успео да дође до те фазе такмичења.

Краљ се,  уочи сутрашњег дуела Партизана и Плзења, у разговору за наш портал присетио детаља тих утакмица од пре 13 година, али и оценио какве су сада шансе српских клубова у Европи.

"То је 2005. године био леп успех, презимели смо у Европи после много година. Али давно је било. Жао ми је што се то не дешава чешће, требало би и Партизан и Црвена звезда, ако не стално онда барем сваке друге године да постижу такве резултате", казао је Краљ за МОЗЗАРТ Спорт.

Која вам је сада, 13 година касније, прва асоцијација када се помене та сезона Партизана?

"Сећам се велике еуфорије која је тада владала међу нашим навијачима за дуеле са Дњепром и московским ЦСКА. Против Армејаца је у првом мечу био залеђен терен, а у другој утакмици смо пропустили неке шансе па су нас они сломили".

Оба дуел са украјинским Дњепром обележили су ненормално временски услови. Краљ каже да ће посебно упамтити дуел на крајњем истоку Украјине.

"Што се тиче Дњепра, памтим онај огроман снег и чишћење терена у Београду, а тамо у Дњепропетровску није било толико снега, али је било баш хладно. Ако се добро сећам, било је минус седам или осам, а уз ветар који је дувао целу утакмицу као да је било минус 20. То је био најхладнији меч који сам одиграо у каријери. На крају је ипак било топло око срца (ха-ха)".

Према његовим речима, поменута генерација фудбалера Партизана и ова данашња имају једну заједничку особину.

"Знали смо да после 2:2 у Београду, можемо у Украјини да направимо добар резултат и прођемо даље. Били смо ментално изузетно јаки што је било најважније. А мислим да и ова генерација Партизана поседује тај квалитет".

"Одита, Одита, ево Нађа, ево голаааа! Радовић 1:0, чудо се догодило у Дњепру!", реченица је коментатора РТС-а Недељка Ковињала из преноса меча у Дњепру и тог 87. минута када је решено питање победе Партизана.

"О, да. Онај Миретов шут три, четири минута пре краја. Не знам ни како је ушла, шта је то било, неки спољни фелш, нешто друго... На крају није било ни важно. А велики хендикеп је било то Салетово искључење у финишу првог полувремена. Међутим, није нам Дњепар направио проблеме иако је имао играча више, а ми смо чак погодили и стативу".

Када је у питању сутрашњи противник црно-белих, Викторија Плзењ, Краљ сматра да је то тим који заслужује поштовање, не и да је се шампион Србије плаши. 

"Плзењ делује као озбиљна екипа, имају малтене све победе у чешком првенству, мада их не познајем толико добро. Мора Партизан да их поштује, али никако да се плаши. Црно-бели морају да буду свесни сопственог знања и квалитета. А верујем да дуел у Београду неће ништа решити, то је тек прво полувреме".

Црно-бели су ове сезоне већ показали да умеју да се носе са озбиљним ривалима у Лиги Европе.

"Сваки меч је прича за себе, али верујем да би Партизан морао да уђе у меч као што је то било против Динама из Кијева. Наравно, не сме да му се догоди као тада да падне у наставку. Ту је и реванш меч, а ова екипа Партизана чини се чак боље игра на страни".

Некадашњи репрезентативни чувар мреже Југославије истиче и да верује у тренерске квалитете Мирослава Ђукића.

"У сваком случају очекујем добру атмосферу и да публика буде ветар у леђа. Ђукић је искусан тренер, сигурно неће кренути грлом у јагоде. Свестан је чињенице да се овај дуел игра бар 180 минута".

Партизан је у прошлости имао слабе резултате у дуелима са клубовима из такозване "дунавске школе фудбала" - Чешке (Славија) и Аустрије (Рапид).

"Било је лошијих резултата у периоду по укидању санкција, али тада смо имали екипу и играче који нису имали европско искуство. Сада је то знатно другачије, играју се европски дуели, више ништа не можете да сакријете од противника".

Краљ сматра да је један од проблема у српском фудбалу то што се константно подцењује његов квалитет.

"Важно је да више респектујемо себе, своје клубове и репрезентацију. Уосталом, ове сезоне су сви направили добре резултате. Клубови су ту где јесу, али ако не ценимо себе, неће ни други да нас цене".

Наш саговорник свакако верује да црно-бели имају реалне шансе за пласман у осмину финала Лиге Европе.

"Ја сам непоправљиви оптимиста, Партизан има шансе да прође даље јер је квалитетна екипа. Наравно, ниједан резултата не може да гарантује миран реванш".

Уосталом, може да се прође даље и ако се изгуби код куће са 1:0, па се добије у реваншу, као у Партизан 2003. у Енглеској?

"Дај ако може да буде ипак мање стресно него против Њукасла. Био би задовољан и са победом од 1:0, само да се не прими гол", у ведром тону је закључио бивши голман Партизана.



Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар