Гавез ублажава реуму и "пегла" боре

Гавез је ретко лековита биљка. У народној медицини се користи после прелома костију, за ублажавање реуматских болова, против акни, гастритиса, кашља и као инсектицид.

Здравље 14.02.2018 | 15:25
Гавез ублажава реуму и "пегла" боре
ГАВЕЗ је ретко лековита биљка, која има више намена у лечењу с подједнаком ефикасношћу. У народној медицини се користи после прелома костију, за ублажавање реуматских болова, против акни, гастритиса, кашља и као инсектицид.

Делотворан је и у случају гихта. Када се примењује споља, може да се користи у виду облога, масти и гела. Примењује се и као тинктура и чај. Највише је у употреби корен биљке, али користе се и листови.

Тинктура гавеза повољно делује на све типове неуралгичних болова, а најефикаснија је код болова лица. Ова тинктура се препоручује и за регенерацију коже лица. Заговорници овог лека тврде да остарелу, наборану кожу, поготово око очију, после дуже примене гавез враћа у нормално стање. Тинктура се препоручује и против упале вена. Посебно је делотворна уколико се комбинује са госпином травом, кантарионовим уљем или, још боље, с тинктуром од кантариона.

Корен гавеза, осим у случају костобоље и наведених тегоба, делотворан је и код упале желуца, болести бубрега и менструалних проблема. Употребљава се и код крварења желуца, бронхитиса, упале плућа и сукрвичавог кашља. Сушени корен може да се изгњечи или издроби и помеша с млаком водом. На тај начин добија се каша која се ставља на оболело место. Испирање уста чајем од корена гавеза, који је помешан са камилицом, делује делотворно код упале слузокоже усне дупље и денталног апцеса.

Постоји и гел од гавеза. Реч је о препарату који садржи екстракт корена гавеза, а који побољшава зарастање рана и регенерацију ткива.

ТИНКТУРА

СТО грама корена гавеза ставити у 700 мл јаке ракије или алкохола, у пластичну флашу. Мешавину положити водоравно, да "одлежи" на тамном месту 14 дана. Промућкати је сваког трећег дана. Након 14 дана, процедити и чувати у тамној стакленој флаши на хладном месту. Овом тинктуром мазати оболело место три пута дневно.

Напомена: чист алкохол уместо ракије даје тинктуру без мириса, док гавез с ракијом врло непријатно мирише. Имајте у виду и да је ова тинктура веома лепљива.

Новости
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нови Јорк

15.02.2018 13:05

Знате ли латинско име за ову биљку? Неки од нас ...никад чули

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уг

17.02.2018 07:53

Гавез = (лат.: Сyмпхyтум оффицинале)

Name

гавез

18.02.2018 02:25

Треба када и мунира и бакира да насаде стоје могуце висе гавеза јерцеим требати сада за изборе када буду дизале оне мртваце из потоцара неце лако устати да изиду на изборе у босни из лазних гробница стоје направљен највеца лаз двадесетог вијека звана сребреница

ОДГОВОРИТЕ
Name

микии

20.02.2018 20:13

Ти си л..дјак бар имај постовање према мртвима ма цији су они припадају мирном свијету