Земаље са најбољим системом здравствене заштите на свијету

Лондонски Институт Легатум објавио је годишњу листу најпросперитетнијих земаља на свету. Индекс просперитетности одређивао се на основу 104 варијабле, попут традиционалних вредности, економије, стопе запослености. . . Један од најважнијих критеријума био је и здравствена нега у свакој од земаља, па је на основу тога извучена посебна листа. Погледајте листу земаља које имају најбољи систем здравствене заштите.

Здравље 14.02.2018 | 15:09
Земаље са најбољим системом здравствене заштите на свијету
19. Велика Британија – Британски Национални здравствени систем је можда један од најсјајнијих дијаманата на краљевској круни. Упркос томе што је НХС у сталном сукобу са политиком, Британци и даље имају бесплатно здравствено осигурање за све своје грађане.

18. Француска – просечан животни век Француза је 83 године. Није само до вина и квалитетног сира, има нешто и у здравству.

17. Нови Зеланд – једна од физички најактивнијих земаља на свету, а просечан животни век је 81 година.

16. Шпанија – земља са највећим бројем лекара по глави становника, чак четири лекара „покрива“ хиљаду људи.

15. Јужна Кореја – бесплатно здравствено осигурање користи 97 одсто популације.

14. Финска – земља која има највише поверења у своје здравство.

13. Катар – најбољи здравствени стандарди на Блиском истоку.

12. Немачка – упркос љубави према пиву и кобасицама Немци су једни од најздравијих људи у Европи. Просечан животни век им је 81 година.

11. Белгија – обавезно здравствено осигурање за све њене грађане.

10. Аустраља – лепо време осигурало је Аустралији статус једне од најздравијих нација на планети. Просечан животни век је скоро 83 године, што је ставља на 4. место на листи најдуговечнијих земаља.

9. Хонгконг – 11 приватних и 42 јавне болнице које служе популацију од „само“ 7,2 милиона људи.

8. Холандија – три године заредом Холандија је прва на листи најбољих здравствених система у Европи.

7. Норвешка – здравствено осигурање је бесплатно за децу испод 16 година, али одрасли плаћају. Ово је држава која највише новца улаже у систем здравствене заштите на целом свету.

6. Шведска – мушкарци у Шведској заузимају 4. место најдуговечнијих припадника јачег пола на листи светских нација са просечним животним веком од 80 година.

5. Аустрија – здравствено осигурање кошта 25 евра месечно.

4. Јапан – становници ове земље имају најдужи животни век на планети, скоро 84 године. Нажалост, то је изазвало демографске промене у земљи јер нација нагло стари.

3. Швајцарска – богата, прелепа и невероватно здрава! Све што се тражи од једне државе. Здравствено осигурање је универзално, а сви грађани имају могућност доплате за одређене врсте услуга.

2. Сингапур – ако је просечан животни век 83 године, онда то довољно говори о здравству у овој земљи.

1. Луксембург – ушушкана између Белгије, Француске и Немачке, богата државица се нашла на првом месту најбољих здравствених система у свету са просечним животним веком од 82 године.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миитар

17.02.2018 14:58

Није истина нај боље здравство имају кубанци,потом сјеверна кореја.никако западне земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

19.02.2018 16:23

Гдје смо ми? Какав Република Српска?

ОДГОВОРИТЕ