Најбољи савезник у дијети

Јогурт садржи протеине који повећавају снагу и калцијум који јача кости. Чаша јогурта дневно држи вас подаље од лекара, али он има још једну важну функцију: помаже вам у губљењу празничних килограма. Прочитајте зашто је јогурт најбољи савезник на путу до идеалне линије.

Здравље 14.02.2018 | 15:05
Најбољи савезник у дијети
Здрава и уравнотежена исхрана осигурава већу отпорност према болестима, а редовним уносом ферментисаних производа који садрже пробиотике може се успоставити правилан рад организма, самим тим избећи и проблем гојазности, који последњих година погађа све више становника, не само Србије, већ и света. Јогурти са пробиотицима најбољи су начин да кроз уживање у укусу омиљене хране убрзате свој метаболизам.

Ко пије јогурт има равнији стомак

Само 500 грама јогурта дневно може вам помоћи да се увучете у омиљене фармерке. Људи који су током своје дијете свакодневно конзумирали јогурт уз умерену рестрикцију калорија губили су 22 одсто више килограма. Не само то! Имали су за 81 одсто равнији стомак од групе која није конзумирала јогурт током дијете, показали су резултати истраживања Универзитета у Тенесију. Масти које нам отежавају да имамо раван стомак главни су произвођач кортизола, хормона стреса који чини да се преједамо и чезнемо за храном. Чим унесете чашу јогурта у организам, калцијум сигнализира мастима да почну с испумпавањем кортизола, чиме вам олакшава губљење килограма.

Метаболизам који ради као швајцарски сат

Функционални јогурт садржи пробиотике, корисне бактерије које живе у вашем дигестивном тракту и помажу у гушењу штетних микроорганизама који могу изазвати цревне инфекције. Осим што јача имуни систем, тачније Т ћелије које се боре против вируса и инфекција, јогурт регулише варење, што је од кључног значаја за губитак килограма и активан метаболизам. На пример, функционални јогурт садржи пробиотске и пребиотске културе које код лошег варења, али и уношења јаке и тешке хране ефикасно реагују против надутости.

После тренинга сте као нови

Са идеалним односом протеина и угљених хидрата јогурт је одлична намирница коју би требало да конзумирате након тренинга. Савршено време за конзумирање јогурта је у року од 60 минута након вежбања. Зашто? Протеини обезбеђују аминокиселине које мишићи морају да надокнаде, а угљени хидрати замењују складишта енергије који су исцрпљени након напорног тренинга. Такође, протеини у јогурту повећавају количину воде коју апсорбују црева тако побољшавајући хидратацију.

Реците збогом “воденим“ килограмима

Чак 70 одсто људи конзумира више од двоструко веће препоручене дозе соли на дневном нивоу, што осим до вишка килограма током времена доводи и до хипертензије, као и болести бубрега и срца. Калијум у јогурту, скоро 600 милиграма на 220 грама може помоћи у елиминацији натријума из вашег тела. Осим што то аутоматски побољшава ваш крвни притисак, спречава и надимање, али и подстиче губитак вишка воде из организма, тачније оних килгорама који се „створе“ преко ноћи на ваги.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар