Пацијенти се жале - нема цитостатика

Лијекови интерферон, цисплатин и капецитабин недостају у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Нема их ни у здравственој установи Естетик. Пацијенти, који не желе пред камере јер брину за свој болнички третман, кажу да више немају новца да сами набављају цитостатике.

Република Српска 13.02.2018 | 19:29
Пацијенти се жале - нема цитостатика
Најгоре је, истичу, то што сазнају да лијека нема тек кад треба да приме терапију, жале се пацијенти и Удружењу жена обољелих од рака дојке ''Искра''.

Покушавају, наводе у ''Искри'', да добију информације о тендерима и зашто је несташица лијекова.

Очекују и да ће се састати са представницима Клиничког центра и Фонда здравственог осигурања.

Свима који сами буду набављали цитостатике из Фонда поручују да ће трошкове рефундирати. Тврде и да здравље пацијената није угрожено.

- Почела је испорука појединих цитостатика који су недостајали у болницама у Републици Српској, попут „етопозида“, „доцетаксала“, „тиогуанина“, „талидомида“ и слично. Ријеч је о цитостатицима који се користе у лијечењу солидних тумора, односно у лијечењу унутрашњих органа''. рекли су у Фонду.

"Доста нам је пребацивања одговорности са једних на друге и чекања, кажу пацијенти.

У апотекама широм Српске нам је потврђено да недостаје и лијек тамоксифен, који се користи за спречавање поновне појаве рака дојке. Ових таблета нема на лагару неко вријеме, а није познато ни када ће бити набављене.



БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

А да провјерите!

13.02.2018 18:53

Одкуд милиони неопјеваним протувама и бандитима какви су разни Богданици, Скрбици, Стевандици, Талици итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Дјаја

13.02.2018 19:33

Мало крадуцка и Дјаја ал он висе стете прави незнањем и кукавицкуком јебо га ко га стави за вд а

Name

Па зна се

13.02.2018 19:35

Ено код Дјајица висе добављаци, Интерпромет и ЦоМедпром му главни за проценат. А сада када нема цитостатика неко други крив. Па Станица су најурили због тендера за цитостатике ево види се да је био у праву. А ови пацијенти као да милостињу тразе, лијек је њихово право!

Name

Умрите дјикани

13.02.2018 19:27

Крепавање слиједи,...одлицне вијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

13.02.2018 20:05

Све је висе болесника сто показују пуни болницки ходници. Здравство се пљацка годинама системски и сада Дјајиц, Стевандиц, Богданиц, Скрбиц извлаце последње новце пред потоп. Повратка на боље висе нема, јер свако само себе збрињава и бас их брига за болнице, болеснике, здравствени систем. Они су обезбједили себе и своју унуцад! Срецно друзино!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л

14.02.2018 12:09

КАКО МОЖЕ БИТИ ДА ТО ДОДИК, ЖЕЛАНА , И БОГДАНИЦ НИСУ НАБАВИЛИ.ПОТРЕБНЕ ИМ ПУШКЕ. НЕМА БУДАЛА ЗА РАТ ЛОПОВИ.ЗНАМО ДА БИ ВАМ ТРЕБАО ДА ПОКРИЈЕТЕ КРИМИНАЛ.ВРЛО БРЗО ЋЕ ВАМ ТРЕБАТИ ЦИТОСТАТИЦИ ЈЕР НЕЗНАТЕ СТА ВИСЕ ЛАЖЕТЕ.

Name

Б.

13.02.2018 20:17

Док је цитостатика бице директорима болница куца по иностранству. Ко разумије, схватице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Бог да

13.02.2018 20:41

Њима цитостатик затребао, а немали га, као ми сада!