Pacijenti se žale - nema citostatika

Lijekovi interferon, cisplatin i kapecitabin nedostaju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Nema ih ni u zdravstvenoj ustanovi Estetik. Pacijenti, koji ne žele pred kamere jer brinu za svoj bolnički tretman, kažu da više nemaju novca da sami nabavljaju citostatike.

Republika Srpska 13.02.2018 | 19:29
Pacijenti se žale - nema citostatika
Najgore je, ističu, to što saznaju da lijeka nema tek kad treba da prime terapiju, žale se pacijenti i Udruženju žena oboljelih od raka dojke ''Iskra''.

Pokušavaju, navode u ''Iskri'', da dobiju informacije o tenderima i zašto je nestašica lijekova.

Očekuju i da će se sastati sa predstavnicima Kliničkog centra i Fonda zdravstvenog osiguranja.

Svima koji sami budu nabavljali citostatike iz Fonda poručuju da će troškove refundirati. Tvrde i da zdravlje pacijenata nije ugroženo.

- Počela je isporuka pojedinih citostatika koji su nedostajali u bolnicama u Republici Srpskoj, poput „etopozida“, „docetaksala“, „tioguanina“, „talidomida“ i slično. Riječ je o citostaticima koji se koriste u liječenju solidnih tumora, odnosno u liječenju unutrašnjih organa''. rekli su u Fondu.

"Dosta nam je prebacivanja odgovornosti sa jednih na druge i čekanja, kažu pacijenti.

U apotekama širom Srpske nam je potvrđeno da nedostaje i lijek tamoksifen, koji se koristi za sprečavanje ponovne pojave raka dojke. Ovih tableta nema na lagaru neko vrijeme, a nije poznato ni kada će biti nabavljene.



BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

A da provjerite!

13.02.2018 18:53

Odkud milioni neopjevanim protuvama i banditima kakvi su razni Bogdanici, Skrbici, Stevandici, Talici itd.

ODGOVORITE
Name

A Djaja

13.02.2018 19:33

Malo kraducka i Djaja al on vise stete pravi neznanjem i kukavickukom jebo ga ko ga stavi za vd a

Name

Pa zna se

13.02.2018 19:35

Eno kod Djajica vise dobavljaci, Interpromet i CoMedprom mu glavni za procenat. A sada kada nema citostatika neko drugi kriv. Pa Stanica su najurili zbog tendera za citostatike evo vidi se da je bio u pravu. A ovi pacijenti kao da milostinju traze, lijek je njihovo pravo!

Name

Umrite djikani

13.02.2018 19:27

Krepavanje slijedi,...odlicne vijesti.

ODGOVORITE
Name

Mirjana

13.02.2018 20:05

Sve je vise bolesnika sto pokazuju puni bolnicki hodnici. Zdravstvo se pljacka godinama sistemski i sada Djajic, Stevandic, Bogdanic, Skrbic izvlace poslednje novce pred potop. Povratka na bolje vise nema, jer svako samo sebe zbrinjava i bas ih briga za bolnice, bolesnike, zdravstveni sistem. Oni su obezbjedili sebe i svoju unucad! Srecno druzino!

ODGOVORITE
Name

L

14.02.2018 12:09

KAKO MOŽE BITI DA TO DODIK, ŽELANA , I BOGDANIC NISU NABAVILI.POTREBNE IM PUŠKE. NEMA BUDALA ZA RAT LOPOVI.ZNAMO DA BI VAM TREBAO DA POKRIJETE KRIMINAL.VRLO BRZO ĆE VAM TREBATI CITOSTATICI JER NEZNATE STA VISE LAŽETE.

Name

B.

13.02.2018 20:17

Dok je citostatika bice direktorima bolnica kuca po inostranstvu. Ko razumije, shvatice.

ODGOVORITE
Name

Da Bog da

13.02.2018 20:41

Njima citostatik zatrebao, a nemali ga, kao mi sada!