Прича: Рекордер у 45, "летећи" Пољак и момак који је побиједио смрт!

Зимске Олимпијске игре званично су отворене, а током 16 дана највећег спортског догађаја учетвоваће 2925 спортиста из 92 земље, међу којима су и многа легендарна имена која су исписала историју зимских спортова.

Остали спортови 12.02.2018 | 22:15
Прича: Рекордер у 45, "летећи" Пољак и момак који је побиједио смрт!
У Пјонгчангу највише пажње привлаче – алпско скијање, ски скокови, хокеј, биатлон и крос-кантри, а неке од највећих Звезда учествоваће у овим дисциплинама.

Норијаки Касаи – рекордер ЗОИ

Постоје многа легендарна имена скијашких скокова, али свакако највеће је Норијаки Касаи.

Неуништиви Јапанац такмичи се и са 45 година и то поприлично успешно. На 23. по реду зимским олимпијским играма ушао је не само у историју скијашких скокова, већ и свих зимских спортова.

Ово је Јапанцу био осми пут да се такмичи на највећем спортском догађају чиме је престигао легендарног Алберта Демченка, који је седам пута учествовао на ЗОИ.

Касаи је на ЗОИ први пут дебитовао 1992. године у француском Албертвилеру и тада дошао до 31. места, да би прву медаљу освојио две године касније када је био сребрни на великој скакаоници у екипном такмичењу.

Потом је уследила пауза освајања медаља да би на ЗОИ у Сочију, пре четири године, поново освојио сребрну медаљу у појединачној конкуренцији и бронзу у екипном такмичењу.

“Желим коначно да освојим злато. Освојио сам и сребро и бронзу, недостаје ми злато и то ми је циљ у Пјонгчангу", рекао је Касаи који је већ раније рекао да ће се такмичити и са 50 година, али то обећање је променио.

"Када сам напунио 40 година рекао сам да ћу се такмичити до 50. Али, уколико Сапоро добије организацију ЗОИ 2026. године, такмичићу се до тада. Имаћу 54 године, али прилику да ту завршим каријеру нећу пропустити", рекао је Касаи који ће је носио заставу на отварању Игара.

Осим што је најстарији олимпијски такмичар који је освојио одличје у ски скоковима, Касаи је оборио рекорд по броју старова на играма, пет тимских и 14 индивидуалних.

Марит Бјерген – најуспешнија такмичарка свих времена

Тридесетседмогодишња Норвежанка исписала је историју ЗОИ. Током своје сјајне и невероватне каријере освојила је 12 медаља - шест златних, пет сребрних и једну бронзану из пет наступа на ЗОИ.

Прво олимпијско злато освојила на Играма у Ванкуверу пре осам година. У свакој дисциплини у којој је учествовала освојила је медаљу – укупно пет.

На прошлим Играма у Сочију освојила је три медаље: у скијатлону на 15 километара, на 30 километара слободно и тимском спринту заједно са Ингвилд Флугстад Естберг.

Током наредних дана може се додатно издвојити на челу вечне листе пошто је очекује још неколико изазова у Пјонгчангу.

Камил Стох – летећи Пољак

Доминатним тријумфом на Новогодишњој турнеји четири скакаонице Камил Стох исписао је нове странице историје тог спорта.

Управо због тога је један од фаворита у ски скоковима у Пјонгчангу. Ипак, немачки ски-скакач Андреас Велингер изненадио је фаворите у Пјонгчангу и постао олимпијски шампион на малој скакаоници.

Стох је морао да се задовољи четврим местом, јер му је за 0, 04 поена медаља измакла

Камил Виктор Стох је на прошлим Олимпијским Играма у Сочију осојио два злата и тако постао други Пољак који је постао олимпијски победник у скијашким скоковима.

Прилику да се окити медаљом у Пјонгчангу имаће 16. фебруара када су на распореду квалификације велике скаконице.

Кевин Куске – овога пута без Лангеа

Један је од највећих легенди у историји боба.

јесте Немац Кевин Куске. За разлику од прошлих ЗОИ у Сочију где је наступао с легендарним Андреасом Лангеом, у Пјонгчангу ће се с млађим колегама такмичити на поход на још једну медаљу.

Почетак његове невероватне карије јесу Олимпијске игре у Солт Лејк Ситију 2002, где је са Лангеом почео да исписује историју. Од тих Игара заједно су освојили десет злата. Ланге је 2010. године одлучио да стави тачку на 17 година дугу и успешну каријеру.

Кевин Куске сада има 39 година, а и даље се такмичи и осваја медаље. Он је прошле године на Светском првенству освојио бронзу у четвороседу, што је његова 15. медаља на Светским шампионатима у каријери.

На Играма је до сада освојио четири злата и једну сребрну медаљу.

Марк Мекморис – сноубодер који је победио смрт

Своје место међу најупечатљивијим такмичарима у Пјонгчангу заузео је и канадски сноубордер, који је пре годину дана био на ивици смрти, а на овим ЗОИ окитио се медаљом.

После пада са сноуборда пукла му је слезина, пробушено му је било плућно крило, сломио је карлицу, леву руку и неколико ребара.

Имао је укупно 17 прелома костију, а због великих повреда био је у индукованој коми.
Након вишемесечног опоравка, у новембру прошле године такмичио се у Светском купу и победио.

"Не желим да размишљам о томе. Драго ми је да могу поново да скијам", рекао је Мекморис коме је ово друга олимпијска медаља, пошто је у Сочију био бронзани.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар