АБА: Звезда самљела Задар и загријала машину пред Куп Кораћа!

Звезда тројкама и закуцавањима "разнела" Задар у "Пиониру"! Кошаркаши Црвене звезде победили су Задар на свом паркету у 20. колу АБА лиге са 97:67.  Тројке и закуцавања Звезде на Лазићевом јубилеју! Црвено-бели одиграли атрактивно и убедљиво победили Задар, за останак на првом месту уочи последња два кола. Пре тога - Куп Кораћа.  

Кошарка 12.02.2018 | 20:15
АБА: Звезда самљела Задар и загријала машину пред Куп Кораћа!
Звезда је успела пред крај сезоне да се домогне првог места и то место је сачувала пред последња два кола регионалне лиге.

Звезда је Задар поразила оног тренутка када је стегла одбрану и опустила руку у шуту за три поена. Мало изгубљених лопти, чак 13 тројки и много закуцавања донели су Звезди важну победу.

Најефикаснији су у Звезди били Џејмс Фелдин и Ален Омић са по 14 поена, 13 је убацио Лесор, 11 Јанковић, а 10 Дејан Давидовац. На другој страни је Кристијан Крајина имао 16, а једино је још Престон Ноулс био двоцифрен са 10 поена.

Почетак утакмице после уводних поена Немање Дангубића није наговештавао овакав расплет јер су гости врло брзо дошли до предности 10:4.

После првих пет минута, црвено-бели су појачали одбрану што је уз добру ролу Лесора и две узастопне тројке Фелдина, па Дангубића вратило "тас" на страну црвено-белих.

Звезда је тако прву четвртину завршила са предношћу од три поена 22:19, а у другој је заиграла још ангажованије, како у одбрани, тако и у нападу. Тако се серијом 7:0 дошло и до прве двоцифрене разлике у корист Алимпијевићеве екипе 29:19.

Није се много видело да су пре само три дана играли евролигашки дуел са Арманијем јер су енергетски током друге четвртине изгледали заиста добро.

То им је донело неколико добрих одбрана које су после закуцавања Ениса и Бјелице омогућиле домаћину да оде и на +15 (42:27) на четири минута до полувремена.

Задар је, ношен Кристијаном Крајином и Јаковом Владовићем, успео да смањи заостатак до полувремена, али не и да допринесе преокрету у последња четири минута до паузе.

Мирно и растерећено, у вечери у којој је Бранко Лазић ушао у клупску историју, Црвена звезда мтс и десети пут узастопно победила је ривала кога побеђује од 2012. године.

Изузев равноправне прве четвртине, екипа Душана Алимпијевића је чврстом одбраном, поенима из контри и тројкама ломила и сломила отпор Далматинаца, па је већ у трећој четвртини, при разлици већој од 20 поена, постало потпуно јасно да изненађење неће бити ни наговештено.

ЗВЕЗДА - ЗАДАР 97:67 (22:19, 25:17, 28:14, 22:17)

Од тог тренутка, оба тренера су искористила шансу да одморе играче за национална куп такмичења, а црвено-бели су у преосталом времену забавили 2.500 навијача, погодивши укупно 13 тројки уз серију атрактивних закуцавања.

Сви играчи Звезде постизали су поене, а чак седморица су постигла бар по једну тројку. И то без Тејлора Рочестија, кога није служио шут (1/7 из игре), за разлику од Џејмса Фелдина (14 п) и центара Алена Омића (14), Матијаса Лесора (13), који су углавном погађали снажним закуцавањима.

Осмеси и на терену и на трибинама заокружили су меч који је почео свечаношћу на центру, где је председник Звезде Небојша Човић уручио Бранку Лазићу цвеће и торту у име клуба, а љубимац навијача у друштву супруге и ћерке отпоздравио публици. У таквом расположењу, на врху табеле АБА лиге, Звезда ће наставити припрему за Куп Кораћа, на којем ће од четвртка бранити трофеј "Жућкову левицу".

Када је у питању борба за "пол позицију" у плеј-офу АБА лиге, Звезда дочекује последња два кола као првопласирана и сигурно ће имати предност домаћег паркета у утакмицама сезоне ако у преосталим рундама победи Игокеу у гостима и Цибону у "Пиониру".

Другопласирана Будућност има бољи међусобни скор, али и победу мање уочи гостовања Партизану и утакмице против ФМП-а у "Морачи", у завршној рунди.

Задар није имао шта да тражи у Београду. Црвена звезда вратила се на лидерску позицију Јадранске лиге пошто је у последњој утакмици 20. кола прегазила Далматинце са 97:67.

Црвено-бели два кола пре краја и даље имају победу више од Будућности и смеши им се најбоља позиција пред почетак плеј-офа. Уједно, ова убедљива победа била је лепа увертира за Звезду пред почетак завршног турнира Купа Радивоја Кораћа у Нишу крајем недеље.

Једино питање у овој утакмици било је са коликом разликом ће екипа Душана Алимпијевића да дође то тријумфа против нејаког ривала. Нешто спорије су црвено-бели ушли у меч, можда и мало опуштеније него иначе, па је деловало да Задар може да држи прикључак у првој деоници.

Ипак, веома брзо су ствари дошле на своје, а црвено-бели су демонстрирали снагу и моћ. Више играча било је расположено за игру, шут, контранападе и атрактивне потезе.

У другом полувремену црвено-бели су предвођени Аленом Омићем, Матијасом Лесором и Џејмсом Фелдином констатно подизали разлику и успевали да зараде и овације са трибина.

Ово је, иначе, била најбоља партија Омића откако је обукао црвено-бели дрес. Словенчки центар је утакмицу завршио са 14 поена, а толико је постигао и Фелдин, док је Лесор имао 13 поена. Кристијан Крајина је био најбољи стрелац Задра са 16 поена. 

ЗВЕЗДА: Дангубић 5, Давидовац 10, Лазић 1, Добрић 8 (2/3 за три), Фелдин 14 (4/4 за три), Јанковић 11, Рочести 2, Омић 14, Лесор 13, Енис 8 (7 ас) , Јовановић 2, Бјелица 9.

ЗАДАР: Ноулс 10, Башић 6, Владовић 8, Иванов 4, Јеленковић, Крајина 16 (6 ас) Вуковић 6, Брзоја 8, Ерслан, Божић 9.

РЕЗУЛТАТИ 20. КОЛА:

Црвена звезда - Задар 97:67

одиграно у недељу:

Цибона - Игокеа 87:86
Будућност - МЗТ 104:62

одиграно у суботу:

Морнар - Цедевита 89:94
Мега - ФМП 74:72
Олимпија - Партизан 89:87 (77:77)

ТАБЕЛА: Звезда 17-3, Будућност 16-4, Цедевита 15-5, Морнар 12-8, Партизан 10-10, Задар 9-11, ФМП 9-11, Олимпија 8-12, Мега 7-13, Игокеа 7-13, Цибона 7-13, МЗТ 3-17.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар