ABA: Zvezda samljela Zadar i zagrijala mašinu pred Kup Koraća!

Zvezda trojkama i zakucavanjima "raznela" Zadar u "Pioniru"! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Zadar na svom parketu u 20. kolu ABA lige sa 97:67.  Trojke i zakucavanja Zvezde na Lazićevom jubileju! Crveno-beli odigrali atraktivno i ubedljivo pobedili Zadar, za ostanak na prvom mestu uoči poslednja dva kola. Pre toga - Kup Koraća.  

Košarka 12.02.2018 | 20:15
ABA: Zvezda samljela Zadar i zagrijala mašinu pred Kup Koraća!
Zvezda je uspela pred kraj sezone da se domogne prvog mesta i to mesto je sačuvala pred poslednja dva kola regionalne lige.

Zvezda je Zadar porazila onog trenutka kada je stegla odbranu i opustila ruku u šutu za tri poena. Malo izgubljenih lopti, čak 13 trojki i mnogo zakucavanja doneli su Zvezdi važnu pobedu.

Najefikasniji su u Zvezdi bili Džejms Feldin i Alen Omić sa po 14 poena, 13 je ubacio Lesor, 11 Janković, a 10 Dejan Davidovac. Na drugoj strani je Kristijan Krajina imao 16, a jedino je još Preston Nouls bio dvocifren sa 10 poena.

Početak utakmice posle uvodnih poena Nemanje Dangubića nije nagoveštavao ovakav rasplet jer su gosti vrlo brzo došli do prednosti 10:4.

Posle prvih pet minuta, crveno-beli su pojačali odbranu što je uz dobru rolu Lesora i dve uzastopne trojke Feldina, pa Dangubića vratilo "tas" na stranu crveno-belih.

Zvezda je tako prvu četvrtinu završila sa prednošću od tri poena 22:19, a u drugoj je zaigrala još angažovanije, kako u odbrani, tako i u napadu. Tako se serijom 7:0 došlo i do prve dvocifrene razlike u korist Alimpijevićeve ekipe 29:19.

Nije se mnogo videlo da su pre samo tri dana igrali evroligaški duel sa Armanijem jer su energetski tokom druge četvrtine izgledali zaista dobro.

To im je donelo nekoliko dobrih odbrana koje su posle zakucavanja Enisa i Bjelice omogućile domaćinu da ode i na +15 (42:27) na četiri minuta do poluvremena.

Zadar je, nošen Kristijanom Krajinom i Jakovom Vladovićem, uspeo da smanji zaostatak do poluvremena, ali ne i da doprinese preokretu u poslednja četiri minuta do pauze.

Mirno i rasterećeno, u večeri u kojoj je Branko Lazić ušao u klupsku istoriju, Crvena zvezda mts i deseti put uzastopno pobedila je rivala koga pobeđuje od 2012. godine.

Izuzev ravnopravne prve četvrtine, ekipa Dušana Alimpijevića je čvrstom odbranom, poenima iz kontri i trojkama lomila i slomila otpor Dalmatinaca, pa je već u trećoj četvrtini, pri razlici većoj od 20 poena, postalo potpuno jasno da iznenađenje neće biti ni nagovešteno.

ZVEZDA - ZADAR 97:67 (22:19, 25:17, 28:14, 22:17)

Od tog trenutka, oba trenera su iskoristila šansu da odmore igrače za nacionalna kup takmičenja, a crveno-beli su u preostalom vremenu zabavili 2.500 navijača, pogodivši ukupno 13 trojki uz seriju atraktivnih zakucavanja.

Svi igrači Zvezde postizali su poene, a čak sedmorica su postigla bar po jednu trojku. I to bez Tejlora Ročestija, koga nije služio šut (1/7 iz igre), za razliku od Džejmsa Feldina (14 p) i centara Alena Omića (14), Matijasa Lesora (13), koji su uglavnom pogađali snažnim zakucavanjima.

Osmesi i na terenu i na tribinama zaokružili su meč koji je počeo svečanošću na centru, gde je predsednik Zvezde Nebojša Čović uručio Branku Laziću cveće i tortu u ime kluba, a ljubimac navijača u društvu supruge i ćerke otpozdravio publici. U takvom raspoloženju, na vrhu tabele ABA lige, Zvezda će nastaviti pripremu za Kup Koraća, na kojem će od četvrtka braniti trofej "Žućkovu levicu".

Kada je u pitanju borba za "pol poziciju" u plej-ofu ABA lige, Zvezda dočekuje poslednja dva kola kao prvoplasirana i sigurno će imati prednost domaćeg parketa u utakmicama sezone ako u preostalim rundama pobedi Igokeu u gostima i Cibonu u "Pioniru".

Drugoplasirana Budućnost ima bolji međusobni skor, ali i pobedu manje uoči gostovanja Partizanu i utakmice protiv FMP-a u "Morači", u završnoj rundi.

Zadar nije imao šta da traži u Beogradu. Crvena zvezda vratila se na lidersku poziciju Jadranske lige pošto je u poslednjoj utakmici 20. kola pregazila Dalmatince sa 97:67.

Crveno-beli dva kola pre kraja i dalje imaju pobedu više od Budućnosti i smeši im se najbolja pozicija pred početak plej-ofa. Ujedno, ova ubedljiva pobeda bila je lepa uvertira za Zvezdu pred početak završnog turnira Kupa Radivoja Koraća u Nišu krajem nedelje.

Jedino pitanje u ovoj utakmici bilo je sa kolikom razlikom će ekipa Dušana Alimpijevića da dođe to trijumfa protiv nejakog rivala. Nešto sporije su crveno-beli ušli u meč, možda i malo opuštenije nego inače, pa je delovalo da Zadar može da drži priključak u prvoj deonici.

Ipak, veoma brzo su stvari došle na svoje, a crveno-beli su demonstrirali snagu i moć. Više igrača bilo je raspoloženo za igru, šut, kontranapade i atraktivne poteze.

U drugom poluvremenu crveno-beli su predvođeni Alenom Omićem, Matijasom Lesorom i Džejmsom Feldinom konstatno podizali razliku i uspevali da zarade i ovacije sa tribina.

Ovo je, inače, bila najbolja partija Omića otkako je obukao crveno-beli dres. Slovenčki centar je utakmicu završio sa 14 poena, a toliko je postigao i Feldin, dok je Lesor imao 13 poena. Kristijan Krajina je bio najbolji strelac Zadra sa 16 poena. 

ZVEZDA: Dangubić 5, Davidovac 10, Lazić 1, Dobrić 8 (2/3 za tri), Feldin 14 (4/4 za tri), Janković 11, Ročesti 2, Omić 14, Lesor 13, Enis 8 (7 as) , Jovanović 2, Bjelica 9.

ZADAR: Nouls 10, Bašić 6, Vladović 8, Ivanov 4, Jelenković, Krajina 16 (6 as) Vuković 6, Brzoja 8, Erslan, Božić 9.

REZULTATI 20. KOLA:

Crvena zvezda - Zadar 97:67

odigrano u nedelju:

Cibona - Igokea 87:86
Budućnost - MZT 104:62

odigrano u subotu:

Mornar - Cedevita 89:94
Mega - FMP 74:72
Olimpija - Partizan 89:87 (77:77)

TABELA: Zvezda 17-3, Budućnost 16-4, Cedevita 15-5, Mornar 12-8, Partizan 10-10, Zadar 9-11, FMP 9-11, Olimpija 8-12, Mega 7-13, Igokea 7-13, Cibona 7-13, MZT 3-17.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar