"Морамо имати боље односе"

На заједничкој конференцији за новинаре, поручено је да ће Србија и Хрватска ће убудуће морати да разговарају и имају боље односе, без обзира колико то не желе сви у политичким системима и једне и друге земље.

Србија 12.02.2018 | 13:41
"Морамо имати боље односе"
Обраћајући се медијима, Грабар Китаровић је рекла да задовољна након данашњег састанка који је, како је рекла припреман мјесецима.

"Жељела сам да се тај састанак догоди у другачијим околностима, клими, али након ескалације вербалног рата одлучила сам прекинути то и позвати Вучића што прије", казала је она.

Предсједница Хрватске је захвалила Вучићу што се одазвао позиву да се побољшају иначе бременити односи Србије и Хрватске, бременити поготово због прошлости коју, како је рекла, за сада нису помињали.

"Наша обавеза као председника је да се налазимо, разговарамо, рјешавамо оно што нас раздваја, налазимо пут ка будућности и будућности целог региона југоисточне Европе", истакла је хрватска предсједница.

Казала је и да су се саговорници данас дотакли многих отворених питања, те да ће Србија и Хрватска морати да имају много боље односе у будућности, жељели то сви или не.

"Отворили смо многа питања, у многим стварима се нисмо сложили, неке теме смо приближили, а оно што је најважније је што смо договорили да се и даље састајемо и разговарамо", поручила је Колинда након састанка.

Колинда Грабар Китаровић је истакла да је са Вучићем разговарала о питању несталих, које би требало што прије да се ријеши.

"Има пуно проблема, пуно година је прошло, али ме охрабрује воља господина Вучића да директно разговара са представницима удружења несталих", казала је она и додала да ће се и сама састати са тим удружењима у Хрватској, али и у Србији.

Захвалила је Вучићу за конкретне потезе, његове лично и Владе, за финансијску помоћ хрватској заједници у Србији.

"Препоручујемо владама да наставе преговоре о граници у наредне двије године, а ако не буде рјешења, да се договоримо о изласку на међународну арбитражу", рекла је Колинда.

Разговарало се, како је истакла, и о мањинама, односно положају Срба у Хрватској и обратно, и на том пољу је начињен искорак.

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио је на срдачној добродошлици и честитао Колинди на храбрости што га је позвала због цијеле атмосфере која се стварала у Загребу и цијелој Хрватској због његовог доласка.

"У наредних сто дана покушаћемо да променимо атмосферу и сви државни функционери имаће обавезу да се понашају одговорно, у најбољем интересу обе земље, што није случај с обе стране, посебно у Хрватској", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су у разовору с његовом колегиницом Колиндом Грабар Китаровић понуђене информације које ће неким породицама значити доста у откривању где су њихови нестали чланови, те најавио да ће две стране у наредне две године покушати да ријеше проблем граница, а ако не дођу до рјешења, о томе ће морати да се иде на међународну арбитражу.

Такође, како је рекао на заједничкој конфернцији за новинаре, и Србија и Хрватска ће убудуће морати да разговарају и имају боље односе, без обзира колико то не желе сви у политичким системима и једне и друге земље.

"Следеће недеље ћу примити представнике несталих из Хрватске, а могу да кажем да смо нека мала рјешења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају где је тих неколико лица страдало", рекао је Вучић.

Разговарано је и о правосудним питањима, те ће бити настављен рад на свим правосудним питањима која оптерећују двије државе.

(БН/Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Xxx

12.02.2018 13:43

Цоколинда досао јој Вуцко а она прица о Босни и изборном закону одмакните руке од Босне боље је за вас обоје.У свакој демократској дрзави народ бира кога хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стријела

12.02.2018 14:24

Од оно мало срба што остаде у ХР , значајан број се одаво не изјашњава као срби, како би колико, толико мирно живјели, јер генерлно није пожељно бити србин. У ХР ратовало се највише на подручјима гдје су срби живјели, штете су тамо највеће, а ХР сада заступа полазиште ратне одштете. Осим тога срби из ХР су ХР грађани, откуд толики егзодус и ко их је то отјерао.... Шта ћемо са Јасеновцем, треба ли и за то србија и срби (ма гдје били) да буду одговорни.... Зашто многи срби и дан данас након толиких година од рата нису одкупили станове над којима је у бившој држави постојало станарско право, зашто они срби који сада након толиких година откупљују своје станове то плаћају по неупоредиво већој цијени од оне кад је Сабор РХ изгласао закон о откупу станова,( чини ми се 1992. године) и када су ХР грађани лако откупљивали станове..... Зашто је ћирилица тако велик , непремостив проблем, док италијански натписи у Истри нису проблем, а за које постоји толеранција још из времена СФРЈ (да Тито је био велики пријатељ талијанског предсједника Пертинија, којем је изразито стало да заштити талијанску мањину у ХР и успио је , Јожа је био благонаклон, иако су талијански фашисти у другом свјетском рату поприлично убијали и италијанизирали хрвате у Истри)..... какву то србима вишедеценијску поруку шаље ХР политички врх...... Јел то сада опет наступа ера неког привидног мира, до сљедећег масакра срба кроз коју деценију....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУК

12.02.2018 15:24

Писес глупости! Сто се Срби из Хрватске не врате да зиве тамо? Заболи ме нека ствар за такве који неце да се врате па онда паламуде!!!

Name

Драги Ацо

12.02.2018 15:40

Гледајте своја посла оставите регион на миру кад год ви уводите мир у регион цитај босна ми најебемо.

Name

БОБА

12.02.2018 15:30

КОЛИНДА ЈЕ ПРАВА ДАМА .УВИЈЕК ЈЕ БОЉЕ ПРЕГОВАРАТИ НЕГО СЕ НАПАДАТИ.МОЈ ОМИЉЕНИ ПОЛИТИЧАР ЈЕ ПЕРНАР ПОЗДРАВ ЗА ЊЕГА.МЛАД ,ЕНЕРГИЧАН.ХАРИЗМАТИЧАН МА ИМА ЧОВИЈЕК СВЕ ЕПИТЕТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

12.02.2018 15:30

Резиме, мислим да је Цоwлинди присјело што га је позвала у посјет јер ју је развалио на пресици, као и увијек Вучић је имао наручена питања од "Пинк" ТВ али им је очитао лекцију у сред Загреба а она јадница се хвата Босне и Херцеговине, јадница јадна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

12.02.2018 16:42

Нелазите висе оба народа боље би народи зивјели договарали се без ових политицара.

ОДГОВОРИТЕ