"Moramo imati bolje odnose"

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, poručeno je da će Srbija i Hrvatska će ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje.

Srbija 12.02.2018 | 13:41
"Moramo imati bolje odnose"
Obraćajući se medijima, Grabar Kitarović je rekla da zadovoljna nakon današnjeg sastanka koji je, kako je rekla pripreman mjesecima.

"Željela sam da se taj sastanak dogodi u drugačijim okolnostima, klimi, ali nakon eskalacije verbalnog rata odlučila sam prekinuti to i pozvati Vučića što prije", kazala je ona.

Predsjednica Hrvatske je zahvalila Vučiću što se odazvao pozivu da se poboljšaju inače bremeniti odnosi Srbije i Hrvatske, bremeniti pogotovo zbog prošlosti koju, kako je rekla, za sada nisu pominjali.

"Naša obaveza kao predsednika je da se nalazimo, razgovaramo, rješavamo ono što nas razdvaja, nalazimo put ka budućnosti i budućnosti celog regiona jugoistočne Evrope", istakla je hrvatska predsjednica.

Kazala je i da su se sagovornici danas dotakli mnogih otvorenih pitanja, te da će Srbija i Hrvatska morati da imaju mnogo bolje odnose u budućnosti, željeli to svi ili ne.

"Otvorili smo mnoga pitanja, u mnogim stvarima se nismo složili, neke teme smo približili, a ono što je najvažnije je što smo dogovorili da se i dalje sastajemo i razgovaramo", poručila je Kolinda nakon sastanka.

Kolinda Grabar Kitarović je istakla da je sa Vučićem razgovarala o pitanju nestalih, koje bi trebalo što prije da se riješi.

"Ima puno problema, puno godina je prošlo, ali me ohrabruje volja gospodina Vučića da direktno razgovara sa predstavnicima udruženja nestalih", kazala je ona i dodala da će se i sama sastati sa tim udruženjima u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Zahvalila je Vučiću za konkretne poteze, njegove lično i Vlade, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.

"Preporučujemo vladama da nastave pregovore o granici u naredne dvije godine, a ako ne bude rješenja, da se dogovorimo o izlasku na međunarodnu arbitražu", rekla je Kolinda.

Razgovaralo se, kako je istakla, i o manjinama, odnosno položaju Srba u Hrvatskoj i obratno, i na tom polju je načinjen iskorak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici i čestitao Kolindi na hrabrosti što ga je pozvala zbog cijele atmosfere koja se stvarala u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj zbog njegovog dolaska.

"U narednih sto dana pokušaćemo da promenimo atmosferu i svi državni funkcioneri imaće obavezu da se ponašaju odgovorno, u najboljem interesu obe zemlje, što nije slučaj s obe strane, posebno u Hrvatskoj", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su u razovoru s njegovom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović ponuđene informacije koje će nekim porodicama značiti dosta u otkrivanju gde su njihovi nestali članovi, te najavio da će dve strane u naredne dve godine pokušati da riješe problem granica, a ako ne dođu do rješenja, o tome će morati da se ide na međunarodnu arbitražu.

Takođe, kako je rekao na zajedničkoj konfernciji za novinare, i Srbija i Hrvatska će ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje.

"Sledeće nedelje ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala rješenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gde je tih nekoliko lica stradalo", rekao je Vučić.

Razgovarano je i o pravosudnim pitanjima, te će biti nastavljen rad na svim pravosudnim pitanjima koja opterećuju dvije države.

(BN/Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Xxx

12.02.2018 13:43

Cokolinda dosao joj Vucko a ona prica o Bosni i izbornom zakonu odmaknite ruke od Bosne bolje je za vas oboje.U svakoj demokratskoj drzavi narod bira koga hoće.

ODGOVORITE
Name

Strijela

12.02.2018 14:24

Od ono malo srba što ostade u HR , značajan broj se odavo ne izjašnjava kao srbi, kako bi koliko, toliko mirno živjeli, jer generlno nije poželjno biti srbin. U HR ratovalo se najviše na područjima gdje su srbi živjeli, štete su tamo najveće, a HR sada zastupa polazište ratne odštete. Osim toga srbi iz HR su HR građani, otkud toliki egzodus i ko ih je to otjerao.... Šta ćemo sa Jasenovcem, treba li i za to srbija i srbi (ma gdje bili) da budu odgovorni.... Zašto mnogi srbi i dan danas nakon tolikih godina od rata nisu odkupili stanove nad kojima je u bivšoj državi postojalo stanarsko pravo, zašto oni srbi koji sada nakon tolikih godina otkupljuju svoje stanove to plaćaju po neuporedivo većoj cijeni od one kad je Sabor RH izglasao zakon o otkupu stanova,( čini mi se 1992. godine) i kada su HR građani lako otkupljivali stanove..... Zašto je ćirilica tako velik , nepremostiv problem, dok italijanski natpisi u Istri nisu problem, a za koje postoji tolerancija još iz vremena SFRJ (da Tito je bio veliki prijatelj talijanskog predsjednika Pertinija, kojem je izrazito stalo da zaštiti talijansku manjinu u HR i uspio je , Joža je bio blagonaklon, iako su talijanski fašisti u drugom svjetskom ratu poprilično ubijali i italijanizirali hrvate u Istri)..... kakvu to srbima višedecenijsku poruku šalje HR politički vrh...... Jel to sada opet nastupa era nekog prividnog mira, do sljedećeg masakra srba kroz koju deceniju....

ODGOVORITE
Name

LUK

12.02.2018 15:24

Pises gluposti! Sto se Srbi iz Hrvatske ne vrate da zive tamo? Zaboli me neka stvar za takve koji nece da se vrate pa onda palamude!!!

Name

Dragi Aco

12.02.2018 15:40

Gledajte svoja posla ostavite region na miru kad god vi uvodite mir u region citaj bosna mi najebemo.

Name

BOBA

12.02.2018 15:30

KOLINDA JE PRAVA DAMA .UVIJEK JE BOLJE PREGOVARATI NEGO SE NAPADATI.MOJ OMILJENI POLITIČAR JE PERNAR POZDRAV ZA NJEGA.MLAD ,ENERGIČAN.HARIZMATIČAN MA IMA ČOVIJEK SVE EPITETE.

ODGOVORITE
Name

075

12.02.2018 15:30

Rezime, mislim da je Cowlindi prisjelo što ga je pozvala u posjet jer ju je razvalio na presici, kao i uvijek Vučić je imao naručena pitanja od "Pink" TV ali im je očitao lekciju u sred Zagreba a ona jadnica se hvata Bosne i Hercegovine, jadnica jadna!

ODGOVORITE
Name

In

12.02.2018 16:42

Nelazite vise oba naroda bolje bi narodi zivjeli dogovarali se bez ovih politicara.

ODGOVORITE