Саопштио: БиХ је постигла договор

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић гостујући у јутарњем програму Н1 телевизије је ексклузивно саопшто да је БиХ постигла договор са Бразилом о приступању БиХ Свјетског трговинској организацији.

Босна и Херцеговина 12.02.2018 | 11:15
Саопштио: БиХ је постигла договор
Боравили сте у Женеви због завршних преговора о приступању БиХ Свјетској трговинској организацији, рекли сте да смо близу чланства, колико близу?

"На један смо корак. У петак смо постигли још један успјех и завршили смо преговоре и са Бразилом. То први пут данас саопштавамо. Преостало је да преговарамо са Русијом и она је посљедња у овим билетералним преговорима. Седмица иза нас је била успјешна. Сада сам још више убјеђен да ћемо до краја године постати пуноправна чланица", рекао је Шаровић за Н1.

Босни и Херцеговини као препрека остају још преговори са Русијом, са којом смо завршили пола посла, шта је остало?

"Са Русијом ћемо преговарати о двије ствари. Једна се тиче бх. правила горива веће квалитете. Русија тражи да БиХ има прописе као друге земље о означавању горива веће квалитете на пумпама. Тога код нас није било раније. Они желе да купци могу бирати на бензинским пумпама и да се  јасно означи гориво веће квалитете. Преговарамо и приступу тржишту Руске федерације. Њихов интерес су пољипривредни производи и желе лакши приступ на тржиште БиХ", изјавио је Шаровић.

Шаровић је казао да је у Женеви било близу 60 амбасадора, представника WТО-а, ЕУ, САД-а, Кине, земаља Арапског свијета, наших сусједа и да је БиХ за пријем у WТО добила подршку водећих сила.

"Бенефити ће се осјећати годинама јер није свеједно бити чланица WТО. Имаћемо приступ тржиштима којима до сада нисмо имали приступа. Биће ово узбудљиво вријеме у којем ћемо учестовати и преговарати. Мислим да тај процес чврсто и стабилно водимо напријед и да ћемо га довести до краја", додао је Шаровић.

Колики је значај Стратегије руралног развоја БиХ, колико су то бољи дани за пољопривреду и рурални сектор у БиХ, шта омогућава повлачење средстава из предприступних фондова?

"То је један од најзначајиних докумената које смо усвојили у посљедњих неколико година. Не служи нам само да узмемо неки новац из предприступних фондова, она је битна за цијелу земљу јер износимо своје планове у области пољопривреде, прехане и руралног развоја."

Министар Шаровић сматра да БиХ са Стратегијом руралног развоја касни 10 година.

"Ми смо били упорни и резултирало је усвајањем стратегије. Нисмо ни свјесни колико је то важно да смо прескочили и ту степеницу. То ће се вратити пољопривредницима. Али не одмах јер гријеше они који мисле да ће потећи новац одмах. То долази с годинама. Ако будемо знали искористити европске фондове, ако дамо квалитетне пројекте и ријешимо административна питања, било би фантастично и све ће се вратити пољопривредницима и фармерима", казао је Шаровић.

Он истиче да су наши сусједи, Хрватска и Србија, гиганти у аграру.

"Дијеле стотине милиона, имају различите пројекте, док смо ми у неком ћошку. Чудим се како се задовољавамо са тако мало и немамо мудрости да радимо како раде други. Пољопривреда у БиХ се не може заснивати на мизерним подстицајима", сматра гост Новог дана.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ се дотакао и акциза. Он је изразио наду да неће доћи до акциза на струју, јер би то, каже, био нови намет за грађане БиХ.

Изјавили сте да сте увјерени да БиХ у овој години може да оствари извоз од 7.000 до 8.000 тона меса. Да ли је то реалан капацитет и добар капацитет? Кажете да извоз меса у Турску прошле године није био смањен зато што је Турска ставила "рампу", него због неспособности извозника из БиХ да остваре потребне резултате - како извозници да постижу боље резултате?

"Инсистирао сам у Турској да БиХ добије више извозника од једног и они су то уважили, па смо добили још једног. Но каснило се с испорукама и то је основни разлог. Ми имамо актуелних уговора преко 5.000 тона. Када испунимо ову квоту, Турска ће нам обезбједити нових 5.000 тона. Турска није проблем јер је све до нас. Фармери очекују откуп живе стоке, но на извозницима је да ријеше своје техничке проблеме. Имамо извоз и друге земље, у неким трећим тржиштима јер још увијек не можемо извозити на тржиште ЕУ. Мислим да на овај начин спашавамо пољопривредни сектор, посебно месну индустрију. Да нема извоза овај сектор би уништио узвоз из земаља ЕУ, посебно из Пољске", мишљења је Шаровић.

Недостаје берза електричне енергије, на шта сте мислили?

"То је нешто што слиједи. По потенцијалу смо лидер у енергетском сектору у овом дијелу Европе. Да немамо застоја у имплементацији 3. Енергетског пакета, да имамо мало више способности и да се договарамо унутар БиХ - били би земља број 1. Ми би диктирали неке услове у Енергетској заједници. Али ми каснимо за другима и питање које ће када тада доћи је берза електричне енергије. На нама је да се опредијелимо хоћемо ли имати властиту берзу или да заједно с другима правимо берзу или да се прикључимо некој. Преговарамо с Мађарском, која је једна од најразвијенијих, али и нашим сусједима у Хрватској и Србији", одговорио је Шаровић.

Извор: Н1.инфо

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Тузлак

12.02.2018 10:19

Госп. Шаровић једини ради за добробит свих људи, нека ми неко спомене и једног који је барем 10% у односу на њега код Бошњака, како и мене узгред крсте, да је направио нешто. Може се, то је свима увијек било јасно, само да лисе хтјело. Хвала господине Шаровићу, да је ово нормална земља гласо бих за Вас и вама сличне и далеко бисмо догурали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

12.02.2018 10:37

А јест урадио, свака част, ево смо велесила у економији и извозу, запад, швабе навалиле код нас да раде!

Name

срб

12.02.2018 10:49

Да сви раде као сто он ради далеко би ми догурали али хајде, битно је да ли је неки министар изјавио да ли је био или није био геноцид. Циме они нас замајавају. Свака цаст Саровицу.

Name

Зеница

12.02.2018 12:56

Слазем се, да је 70% властодрзаца као Саровиц сад би били у ЕУ.

Name

Ре

12.02.2018 20:08

Тако мало треба да се угледају на восподина Шаровица.

Name

Харис

12.02.2018 10:25

Човијек који једини плату заради како треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепа

12.02.2018 10:39

Нема шта, ево смо као Швајцарска.

Name

Ре ЛЕПА

12.02.2018 11:28

Опет синоц ниси примила метак,а јутрос ни зорњак па си неурозна?

Name

ја

12.02.2018 10:39

Прави цовијек и борац за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревис

12.02.2018 10:52

Србин Босњак или Хрват свеједно. овај цовјек ради у интересе свих нас. У овој накарадној власти један је од рјетких који ради и изврсава оно за ста је задузен и то веома успјесно, а са друге стране не убацује националистицку реторику и труди се да буде коректан. велико хвала Г Саровицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

12.02.2018 10:57

Будући члан предсједништва БИХ . Један од ријетких који има жељу да БИХ стекне статус државе у коју треба улагати. Човјек због којег у СНСД-е влада хистерија и паника. За Иванића, као предсједника РС НИСАМ из једног јединог разлога, јер је потенцијални чувар Милорада Додика, НА НАЧИН ШТО ЋЕ ГА ПРЕДЛОЖИТИ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ РС, односно на мјесто са којег је Додик кренуо у пустошење земље. Зато је Жеки тужан , нема мјеста за трећег .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

12.02.2018 11:31

Немој да млатиш глупости( модерно речено-спинујеш),нико неће штитити Додика АКО дође до смјене власти.То приступање СТО-Свјетској трговинској организацији нема за нас баш никакве користи,а доноси велику штету.Ми смо мала економија која је безначајна у свјетским оквирима.То да можемо приступити новим тржиштима је небулоза јер немамо робу за постојеће уговоре извоза воћа за Русију и меса у Турску,а тек да нешта извозимо у Азију или Јужну Америку.Штета је што приступањем СТО морамо озаконити промет ГМО организама.Истина је да народ и данас трују ГМО јер увозе сојину сачму из Бразила и Аргентине која је ГМО па хране стоку на фармама па је млијеко и пилеће месо ГМО. Трује се народ ,још само озаконите ГМО СМРТ.

Name

Последњи кинески цар

12.02.2018 11:35

Немам ништа против, мада мислим да то мјесто њему не треба. Човјек би више доприњео да буде Предсједник Савјета министара или ако неможе због националног кључа /незнам ко је сада на реду ,да ли Хрват или Србин? ,мада је и тај распоред глупост ?!/ онда бар министар или предсједник Владе РС. На тим мјестима би више дао на покретању привреде и извоза,а члан Предсједништва БиХ је више политичко мјесто. У протеклом мандату од свих, његови резултати су ипак највидљиви и што је најбитније те резултате су осјетили грађани који се баве пољопривредом. А из изјаве је видљиво колико се сваки дан изгуби због нерада и политичких препуцавања.

Name

РАЈНА

12.02.2018 11:54

Ха, ха, ха. Ако је моје мишљење " млаћење глупости" што се ви тако ложите. За 30 минута два коментара , један жесток до бола , а други као кулира. Заболе вас за мојим мишљењем да ја не дирнух у вашу Ахилову пету, у вашег Бају. Својим реаговањем у року од 30 минута , коначно сте потврдили причу која кружи градом, да Баја има намјеру да затвори круг и да се врати на мјесто злочина. Свака част момци што овом народу отвориште очи.

Name

Последњи кинески цар

12.02.2018 12:51

РАЈНА , у чему је проблем? Ја тебе чини ми се нисам вријеђао!

Name

РЕ РАЈНА

12.02.2018 14:33

Ти као глумиш опозиционара и покушаваш да својим коментаром изазовеш свађу међу гласачима СЗП тако што једног већ сигурног кандидата Иванића оптужујеш за наводну будућу сарадњу која је могућа само у твојој фикс идеји,а хвалиш Шаровића који још увијек није званичан кандидат СДС.СзП ће одредити ко ће бити кандидат за коју позицију, а СДС има право првог бирања,тако да морамо сачекати шта ће ГО СДС одлучити кога и за коју позицију ће бити кандидован.Што се тиче министра Шаровића његов рад је био одличан што се тиче добијања дозвола за извоз млијека у ЕУ,меса у Турску и воћа у Русију,али због неодговорности извозника(који су блиски власти у оба ентитета) дошло је приблема са Турском и Русијом.То се "игром случаја" десило када се у јавности потвдило да би министар Шаровић могао бити кандидат за неку од двије функције.Ово за СТО би требало бити предмет мало веће расправе јер ми немамо стручњаке као Србија који су на Вучићеву најаву о уласку у СТО као и поглављу 30 у преговорима са ЕУ које предвиђају дозволу промета ГМО организама су аргументовано представили штетност ГМО за човјека и за сада је изпреговарано да остаје забрана садње и гајења ГМО и промета ГМО сјемена.На народу је да се информише,а на власти да донесе закон да сви производи на полици у маркетима морају имати на декларацији крупним словима истакнуто да ли у саставу производа има ГМО. Сада знамо да КИНДЕР користи ГМО соју у својим производима,а то није означено јер нема закона код нас.ГМО ЈЕ СМРТ.

Name

Последњи кинески цар

12.02.2018 16:12

Ти очигледно имаш некакав проблем, или незнаш читати. Прочитај још једанпут мој коментар, нигдје ни Иванића ни СзП?! Ни ГМО ни СТО?! Не знам о чему се ради, вјеруј.

Name

Нема Проблема

12.02.2018 18:26

Све што је написано односи се на Рајну и њен коментар,а ваше кинеско височанство нисам коментарисао.

Name

Последњи кинески цар

12.02.2018 18:44

Извини друже, потпуно си у праву. Ја сам направио грешку. Поздрав.

Name

Епистахије

12.02.2018 11:19

Ниста од свега. Овим се јаца дрзава БиХ знаци Додо је против.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.02.2018 12:00

Па то и јест посао Министара да раде за добробит свих градјана БиХ

Name

Ре: Епистахије

12.02.2018 12:04

Не јача се држава него привреда. Али у ту је Додик против.

Name

ре ре

12.02.2018 13:01

Ко год ради на јацању неке дрзаве он је идиот.разлог је сто ти који сада заговарају дрзаву напали на југу.Зато само будала мозе вјероват у прице муслимана.сарадња мозе ал сњима дрзаву птавит никако.Ми имамо своју Републику Српску. Јел зеле дрзаву они који су јуце срусили Српску заставу.Срби опаметите се.

Name

Ре.Гојко

12.02.2018 11:57

Не сери. Цовјек ради за добробит свих градјана БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никотије

12.02.2018 12:19

За ове сто мисле преко ноци це бити боље . Скоро 30 година ради се на растурању свога . Криви сте бар сто сте бирали такве . Е сад неко поцео само да ради за Дрзаву а то је у преводу за Народ .Одма критика . Тросити и растурати је увјек било лаксе него стварати . Него сто прије поцети стварати . А пут је дузи и нико нам неце ниста поклонити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

12.02.2018 12:32

Свака част господину Шаровицу.Имате мој глас без обзира на коју функцију будете предложени.Лично бих волио да то буде за предсједника Републике српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахаха

12.02.2018 12:55

Сад ће Додик рећи да је издајник и поданички елемент. ...и шпекулант.хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељка Комшић

12.02.2018 13:06

Шта мислите, оћел` бити довољно 200.000 марсоваца да овај чико прође :))))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.02.2018 22:06

Биће то тешка одлука: прелијеш овамо, фали онамо, па ни стиснут' ни прднут'.

Name

Несо Република Српска

12.02.2018 13:55

"Саопстио"оно у смислу бог се јави кроз саровицево саопстење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелени Билећа

12.02.2018 14:25

Ја не видим никакве успјехе у томе што извозимо квалитетно месо, а увозимо месо у најмању руку сумњивог квалитета. Само да кажем због јавности да сво месо које производимо у БиХ ставимо на домаће тржиште, опет ће зафалити, мораћемо увозити. Онда је логично питање, зашто нас господо политичари трујете радећи за извозне и увозне лобије? Још нешто, нема новца за пољопривреду који нам је потребан без зелених у скупштини и влади. Ово што су обећали за БиХ за три године, од зелених из Брисела државе које имају зелене у парламенту и влади добију за 1-2 мјесеца,без обзира да ли су чланица ЕУ, имају статус кандидата, или само ССП као ми, све се да провјерити. ПОГЛЕДАЈТЕ САМО КОЛИКО ЈЕ СРБИЈА ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ДОБИЛА СРЕДСТАВА ЗА ЕКОЛОГИЈУ И ПОЉОПРИВРЕДУ ЈЕР ИМА ЗЕЛЕНЕ У ПАРЛАМЕНТУ, ЈОШ ЊИХ У ЕУ ЗА РАЗЛИКУ ОД БИХ ДЕСЕТ ПУТА МАЊЕ ЦИЈЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није Исто

12.02.2018 15:28

Није све домаће и здраво,увози се ГМО сојина сачма и храни стока па се и извози.Зашто је споран извоз меса у Турску.Имају они релевантне лабораторије које нема само БиХ па зато народ купује смеће од хране у хипермаркетима.

Name

Ин

12.02.2018 16:48

Да овако раде сви министри и на бих нивоу и ентитетскимнивоимами би били далеко далеко развијени на корак од уласка у ЕУ назалост овакви су ријетки . Издвајају се само Саровиц и Мектиц .

ОДГОВОРИТЕ