Saopštio: BiH je postigla dogovor

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović gostujući u jutarnjem programu N1 televizije je ekskluzivno saopšto da je BiH postigla dogovor sa Brazilom o pristupanju BiH Svjetskog trgovinskoj organizaciji.

Bosna i Hercegovina 12.02.2018 | 11:15
Saopštio: BiH je postigla dogovor
Boravili ste u Ženevi zbog završnih pregovora o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, rekli ste da smo blizu članstva, koliko blizu?

"Na jedan smo korak. U petak smo postigli još jedan uspjeh i završili smo pregovore i sa Brazilom. To prvi put danas saopštavamo. Preostalo je da pregovaramo sa Rusijom i ona je posljednja u ovim bileteralnim pregovorima. Sedmica iza nas je bila uspješna. Sada sam još više ubjeđen da ćemo do kraja godine postati punopravna članica", rekao je Šarović za N1.

Bosni i Hercegovini kao prepreka ostaju još pregovori sa Rusijom, sa kojom smo završili pola posla, šta je ostalo?

"Sa Rusijom ćemo pregovarati o dvije stvari. Jedna se tiče bh. pravila goriva veće kvalitete. Rusija traži da BiH ima propise kao druge zemlje o označavanju goriva veće kvalitete na pumpama. Toga kod nas nije bilo ranije. Oni žele da kupci mogu birati na benzinskim pumpama i da se  jasno označi gorivo veće kvalitete. Pregovaramo i pristupu tržištu Ruske federacije. Njihov interes su poljiprivredni proizvodi i žele lakši pristup na tržište BiH", izjavio je Šarović.

Šarović je kazao da je u Ženevi bilo blizu 60 ambasadora, predstavnika WTO-a, EU, SAD-a, Kine, zemalja Arapskog svijeta, naših susjeda i da je BiH za prijem u WTO dobila podršku vodećih sila.

"Benefiti će se osjećati godinama jer nije svejedno biti članica WTO. Imaćemo pristup tržištima kojima do sada nismo imali pristupa. Biće ovo uzbudljivo vrijeme u kojem ćemo učestovati i pregovarati. Mislim da taj proces čvrsto i stabilno vodimo naprijed i da ćemo ga dovesti do kraja", dodao je Šarović.

Koliki je značaj Strategije ruralnog razvoja BiH, koliko su to bolji dani za poljoprivredu i ruralni sektor u BiH, šta omogućava povlačenje sredstava iz predpristupnih fondova?

"To je jedan od najznačajinih dokumenata koje smo usvojili u posljednjih nekoliko godina. Ne služi nam samo da uzmemo neki novac iz predpristupnih fondova, ona je bitna za cijelu zemlju jer iznosimo svoje planove u oblasti poljoprivrede, prehane i ruralnog razvoja."

Ministar Šarović smatra da BiH sa Strategijom ruralnog razvoja kasni 10 godina.

"Mi smo bili uporni i rezultiralo je usvajanjem strategije. Nismo ni svjesni koliko je to važno da smo preskočili i tu stepenicu. To će se vratiti poljoprivrednicima. Ali ne odmah jer griješe oni koji misle da će poteći novac odmah. To dolazi s godinama. Ako budemo znali iskoristiti evropske fondove, ako damo kvalitetne projekte i riješimo administrativna pitanja, bilo bi fantastično i sve će se vratiti poljoprivrednicima i farmerima", kazao je Šarović.

On ističe da su naši susjedi, Hrvatska i Srbija, giganti u agraru.

"Dijele stotine miliona, imaju različite projekte, dok smo mi u nekom ćošku. Čudim se kako se zadovoljavamo sa tako malo i nemamo mudrosti da radimo kako rade drugi. Poljoprivreda u BiH se ne može zasnivati na mizernim podsticajima", smatra gost Novog dana.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH se dotakao i akciza. On je izrazio nadu da neće doći do akciza na struju, jer bi to, kaže, bio novi namet za građane BiH.

Izjavili ste da ste uvjereni da BiH u ovoj godini može da ostvari izvoz od 7.000 do 8.000 tona mesa. Da li je to realan kapacitet i dobar kapacitet? Kažete da izvoz mesa u Tursku prošle godine nije bio smanjen zato što je Turska stavila "rampu", nego zbog nesposobnosti izvoznika iz BiH da ostvare potrebne rezultate - kako izvoznici da postižu bolje rezultate?

"Insistirao sam u Turskoj da BiH dobije više izvoznika od jednog i oni su to uvažili, pa smo dobili još jednog. No kasnilo se s isporukama i to je osnovni razlog. Mi imamo aktuelnih ugovora preko 5.000 tona. Kada ispunimo ovu kvotu, Turska će nam obezbjediti novih 5.000 tona. Turska nije problem jer je sve do nas. Farmeri očekuju otkup žive stoke, no na izvoznicima je da riješe svoje tehničke probleme. Imamo izvoz i druge zemlje, u nekim trećim tržištima jer još uvijek ne možemo izvoziti na tržište EU. Mislim da na ovaj način spašavamo poljoprivredni sektor, posebno mesnu industriju. Da nema izvoza ovaj sektor bi uništio uzvoz iz zemalja EU, posebno iz Poljske", mišljenja je Šarović.

Nedostaje berza električne energije, na šta ste mislili?

"To je nešto što slijedi. Po potencijalu smo lider u energetskom sektoru u ovom dijelu Evrope. Da nemamo zastoja u implementaciji 3. Energetskog paketa, da imamo malo više sposobnosti i da se dogovaramo unutar BiH - bili bi zemlja broj 1. Mi bi diktirali neke uslove u Energetskoj zajednici. Ali mi kasnimo za drugima i pitanje koje će kada tada doći je berza električne energije. Na nama je da se opredijelimo hoćemo li imati vlastitu berzu ili da zajedno s drugima pravimo berzu ili da se priključimo nekoj. Pregovaramo s Mađarskom, koja je jedna od najrazvijenijih, ali i našim susjedima u Hrvatskoj i Srbiji", odgovorio je Šarović.

Izvor: N1.info

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

Tuzlak

12.02.2018 10:19

Gosp. Šarović jedini radi za dobrobit svih ljudi, neka mi neko spomene i jednog koji je barem 10% u odnosu na njega kod Bošnjaka, kako i mene uzgred krste, da je napravio nešto. Može se, to je svima uvijek bilo jasno, samo da lise htjelo. Hvala gospodine Šaroviću, da je ovo normalna zemlja glaso bih za Vas i vama slične i daleko bismo dogurali.

ODGOVORITE
Name

Gojko

12.02.2018 10:37

A jest uradio, svaka čast, evo smo velesila u ekonomiji i izvozu, zapad, švabe navalile kod nas da rade!

Name

srb

12.02.2018 10:49

Da svi rade kao sto on radi daleko bi mi dogurali ali hajde, bitno je da li je neki ministar izjavio da li je bio ili nije bio genocid. Cime oni nas zamajavaju. Svaka cast Sarovicu.

Name

Zenica

12.02.2018 12:56

Slazem se, da je 70% vlastodrzaca kao Sarovic sad bi bili u EU.

Name

Re

12.02.2018 20:08

Tako malo treba da se ugledaju na vospodina Šarovica.

Name

Haris

12.02.2018 10:25

Čovijek koji jedini platu zaradi kako treba

ODGOVORITE
Name

Lepa

12.02.2018 10:39

Nema šta, evo smo kao Švajcarska.

Name

Re LEPA

12.02.2018 11:28

Opet sinoc nisi primila metak,a jutros ni zornjak pa si neurozna?

Name

ja

12.02.2018 10:39

Pravi covijek i borac za sve.

ODGOVORITE
Name

Revis

12.02.2018 10:52

Srbin Bosnjak ili Hrvat svejedno. ovaj covjek radi u interese svih nas. U ovoj nakaradnoj vlasti jedan je od rjetkih koji radi i izvrsava ono za sta je zaduzen i to veoma uspjesno, a sa druge strane ne ubacuje nacionalisticku retoriku i trudi se da bude korektan. veliko hvala G Sarovicu.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

12.02.2018 10:57

Budući član predsjedništva BIH . Jedan od rijetkih koji ima želju da BIH stekne status države u koju treba ulagati. Čovjek zbog kojeg u SNSD-e vlada histerija i panika. Za Ivanića, kao predsjednika RS NISAM iz jednog jedinog razloga, jer je potencijalni čuvar Milorada Dodika, NA NAČIN ŠTO ĆE GA PREDLOŽITI ZA PREDSJEDNIKA VLADE RS, odnosno na mjesto sa kojeg je Dodik krenuo u pustošenje zemlje. Zato je Žeki tužan , nema mjesta za trećeg .

ODGOVORITE
Name

Glupost

12.02.2018 11:31

Nemoj da mlatiš gluposti( moderno rečeno-spinuješ),niko neće štititi Dodika AKO dođe do smjene vlasti.To pristupanje STO-Svjetskoj trgovinskoj organizaciji nema za nas baš nikakve koristi,a donosi veliku štetu.Mi smo mala ekonomija koja je beznačajna u svjetskim okvirima.To da možemo pristupiti novim tržištima je nebuloza jer nemamo robu za postojeće ugovore izvoza voća za Rusiju i mesa u Tursku,a tek da nešta izvozimo u Aziju ili Južnu Ameriku.Šteta je što pristupanjem STO moramo ozakoniti promet GMO organizama.Istina je da narod i danas truju GMO jer uvoze sojinu sačmu iz Brazila i Argentine koja je GMO pa hrane stoku na farmama pa je mlijeko i pileće meso GMO. Truje se narod ,još samo ozakonite GMO SMRT.

Name

Poslednji kineski car

12.02.2018 11:35

Nemam ništa protiv, mada mislim da to mjesto njemu ne treba. Čovjek bi više doprinjeo da bude Predsjednik Savjeta ministara ili ako nemože zbog nacionalnog ključa /neznam ko je sada na redu ,da li Hrvat ili Srbin? ,mada je i taj raspored glupost ?!/ onda bar ministar ili predsjednik Vlade RS. Na tim mjestima bi više dao na pokretanju privrede i izvoza,a član Predsjedništva BiH je više političko mjesto. U proteklom mandatu od svih, njegovi rezultati su ipak najvidljivi i što je najbitnije te rezultate su osjetili građani koji se bave poljoprivredom. A iz izjave je vidljivo koliko se svaki dan izgubi zbog nerada i političkih prepucavanja.

Name

RAJNA

12.02.2018 11:54

Ha, ha, ha. Ako je moje mišljenje " mlaćenje gluposti" što se vi tako ložite. Za 30 minuta dva komentara , jedan žestok do bola , a drugi kao kulira. Zabole vas za mojim mišljenjem da ja ne dirnuh u vašu Ahilovu petu, u vašeg Baju. Svojim reagovanjem u roku od 30 minuta , konačno ste potvrdili priču koja kruži gradom, da Baja ima namjeru da zatvori krug i da se vrati na mjesto zločina. Svaka čast momci što ovom narodu otvorište oči.

Name

Poslednji kineski car

12.02.2018 12:51

RAJNA , u čemu je problem? Ja tebe čini mi se nisam vrijeđao!

Name

RE RAJNA

12.02.2018 14:33

Ti kao glumiš opozicionara i pokušavaš da svojim komentarom izazoveš svađu među glasačima SZP tako što jednog već sigurnog kandidata Ivanića optužuješ za navodnu buduću saradnju koja je moguća samo u tvojoj fiks ideji,a hvališ Šarovića koji još uvijek nije zvaničan kandidat SDS.SzP će odrediti ko će biti kandidat za koju poziciju, a SDS ima pravo prvog biranja,tako da moramo sačekati šta će GO SDS odlučiti koga i za koju poziciju će biti kandidovan.Što se tiče ministra Šarovića njegov rad je bio odličan što se tiče dobijanja dozvola za izvoz mlijeka u EU,mesa u Tursku i voća u Rusiju,ali zbog neodgovornosti izvoznika(koji su bliski vlasti u oba entiteta) došlo je priblema sa Turskom i Rusijom.To se "igrom slučaja" desilo kada se u javnosti potvdilo da bi ministar Šarović mogao biti kandidat za neku od dvije funkcije.Ovo za STO bi trebalo biti predmet malo veće rasprave jer mi nemamo stručnjake kao Srbija koji su na Vučićevu najavu o ulasku u STO kao i poglavlju 30 u pregovorima sa EU koje predviđaju dozvolu prometa GMO organizama su argumentovano predstavili štetnost GMO za čovjeka i za sada je izpregovarano da ostaje zabrana sadnje i gajenja GMO i prometa GMO sjemena.Na narodu je da se informiše,a na vlasti da donese zakon da svi proizvodi na polici u marketima moraju imati na deklaraciji krupnim slovima istaknuto da li u sastavu proizvoda ima GMO. Sada znamo da KINDER koristi GMO soju u svojim proizvodima,a to nije označeno jer nema zakona kod nas.GMO JE SMRT.

Name

Poslednji kineski car

12.02.2018 16:12

Ti očigledno imaš nekakav problem, ili neznaš čitati. Pročitaj još jedanput moj komentar, nigdje ni Ivanića ni SzP?! Ni GMO ni STO?! Ne znam o čemu se radi, vjeruj.

Name

Nema Problema

12.02.2018 18:26

Sve što je napisano odnosi se na Rajnu i njen komentar,a vaše kinesko visočanstvo nisam komentarisao.

Name

Poslednji kineski car

12.02.2018 18:44

Izvini druže, potpuno si u pravu. Ja sam napravio grešku. Pozdrav.

Name

Epistahije

12.02.2018 11:19

Nista od svega. Ovim se jaca drzava BiH znaci Dodo je protiv.

ODGOVORITE
Name

Re

12.02.2018 12:00

Pa to i jest posao Ministara da rade za dobrobit svih gradjana BiH

Name

Re: Epistahije

12.02.2018 12:04

Ne jača se država nego privreda. Ali u tu je Dodik protiv.

Name

re re

12.02.2018 13:01

Ko god radi na jacanju neke drzave on je idiot.razlog je sto ti koji sada zagovaraju drzavu napali na jugu.Zato samo budala moze vjerovat u price muslimana.saradnja moze al snjima drzavu ptavit nikako.Mi imamo svoju Republiku Srpsku. Jel zele drzavu oni koji su juce srusili Srpsku zastavu.Srbi opametite se.

Name

Re.Gojko

12.02.2018 11:57

Ne seri. Covjek radi za dobrobit svih gradjana BiH.

ODGOVORITE
Name

nikotije

12.02.2018 12:19

Za ove sto misle preko noci ce biti bolje . Skoro 30 godina radi se na rasturanju svoga . Krivi ste bar sto ste birali takve . E sad neko poceo samo da radi za Drzavu a to je u prevodu za Narod .Odma kritika . Trositi i rasturati je uvjek bilo lakse nego stvarati . Nego sto prije poceti stvarati . A put je duzi i niko nam nece nista pokloniti .

ODGOVORITE
Name

Max

12.02.2018 12:32

Svaka čast gospodinu Šarovicu.Imate moj glas bez obzira na koju funkciju budete predloženi.Lično bih volio da to bude za predsjednika Republike srpske.

ODGOVORITE
Name

hahahaha

12.02.2018 12:55

Sad će Dodik reći da je izdajnik i podanički element. ...i špekulant.hahaha

ODGOVORITE
Name

Жељка Комшић

12.02.2018 13:06

Шта мислите, оћел` бити довољно 200.000 марсоваца да овај чико прође :))))))

ODGOVORITE
Name

Hm

12.02.2018 22:06

Biće to teška odluka: preliješ ovamo, fali onamo, pa ni stisnut' ni prdnut'.

Name

Neso Republika Srpska

12.02.2018 13:55

"Saopstio"ono u smislu bog se javi kroz sarovicevo saopstenje!

ODGOVORITE
Name

zeleni Bileća

12.02.2018 14:25

Ja ne vidim nikakve uspjehe u tome što izvozimo kvalitetno meso, a uvozimo meso u najmanju ruku sumnjivog kvaliteta. Samo da kažem zbog javnosti da svo meso koje proizvodimo u BiH stavimo na domaće tržište, opet će zafaliti, moraćemo uvoziti. Onda je logično pitanje, zašto nas gospodo političari trujete radeći za izvozne i uvozne lobije? Još nešto, nema novca za poljoprivredu koji nam je potreban bez zelenih u skupštini i vladi. Ovo što su obećali za BiH za tri godine, od zelenih iz Brisela države koje imaju zelene u parlamentu i vladi dobiju za 1-2 mjeseca,bez obzira da li su članica EU, imaju status kandidata, ili samo SSP kao mi, sve se da provjeriti. POGLEDAJTE SAMO KOLIKO JE SRBIJA PROŠLE GODINE DOBILA SREDSTAVA ZA EKOLOGIJU I POLJOPRIVREDU JER IMA ZELENE U PARLAMENTU, JOŠ NJIH U EU ZA RAZLIKU OD BIH DESET PUTA MANJE CIJENE.

ODGOVORITE
Name

Nije Isto

12.02.2018 15:28

Nije sve domaće i zdravo,uvozi se GMO sojina sačma i hrani stoka pa se i izvozi.Zašto je sporan izvoz mesa u Tursku.Imaju oni relevantne laboratorije koje nema samo BiH pa zato narod kupuje smeće od hrane u hipermarketima.

Name

In

12.02.2018 16:48

Da ovako rade svi ministri i na bih nivou i entitetskimnivoimami bi bili daleko daleko razvijeni na korak od ulaska u EU nazalost ovakvi su rijetki . Izdvajaju se samo Sarovic i Mektic .

ODGOVORITE