Вучић у посјети Хрватској

Предсједник Србије Александар Вучић допутовао је данас око 10. 00 часова у Загреб у дводневну званичну посјету на позив предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

Србија 12.02.2018 | 10:35
Вучић у посјети Хрватској
Свечани дочек председника Србије приређен је на Пантовчаку, где су Вучића дочекали хрватска председница Колинда Грабар Китаровић уз српску заставу и интонирану химну Боже правде.



Одсвирале су се химне, након чега је Вучић поздравио Колиндину гарду. "Ми смо гарда хрватска".



У свечаној резиденцији уследило је фотографисање двоје званичника, након чега је почео сусрет председнице Колинде Грабар Китаровић и председника Вучића затворен за јавност.

Према најави из Службе за сарадњу с медијима, предвиђено је да састанак у четири ока траје сат времена. 



По завршетку састанка двије делегације предсједници Хрватске и Србије обратиће се медијима.

Потом ће предсједник Србије отићи у Владу Хрватске, гдје ће имати "тет-а-тет" разговор са премијером Андрејем Пленковићем, а затим је планирано да посети хрватски Сабор, гдје ће разговарати са предсједником скупштине Горданом Јандроковићем. 

Након тога предвиђено је обраћање Грабар Китаровић и Вучића на Хрватско-српском привредном форуму у Хрватској привредној комори. 

Састанак Вучића и  Грабар Китаровић са полазницима Академије СНВ и представљање пројекта "Будућност Срба у Хрватској", биће одржан послије тога у Митрополији загребачко-љубљанској. 

Предсједник Вучић сутра ће посјетити Вргинмост, гдје живе Срби са којима ће имати састанак и обићи основну школу „Гвозд“, те посјетити једну породицу. 

Вучић ће дводневну посјету Хрватској завршити обраћањем на Другој великој скупштини СНВ и ЗВО у загребачкој дворани Лисински. 

Српске заставе и демонстранти

У Загребу су данас постављене српске заставе дуж трасе којом ће се кретати и испред институција које ће посетити председник Србије.

У центру Загреба се одржава протест против доласка српског предсједника у Хрватску, праћен оптужбама, прије свега, удовица хрватских бранитеља да "Вучићу и великосрпским агресорима није мјесто у Загребу". 



Праћене јаким обезбјеђењем и аплаузима истомишљеника уз повике "за дом спремни", учеснице протеста поручују да су њихови мужеви и оне побједници "наметнутог рата и да ће га синови убијених и њихове мајке завршити уколико то власти Хрватске саме не могу". 

Протести у центру града су били очекивани јер је позив Китаровићеве предсједнику Вучићу да посјети Хрватску одмах наишао на оштре критике тамошње јавности, али и самог политичког врха Хрватске.

Полиција је саопштила да је, на основу безбедносне процене у вези са спровођењем посебних мера безбедности штићених особа и објеката, привремено ограничила приступ демонстраната Марковом тргу.



Јаке мјере обезбјеђења

Полицијске патроле су распоређене, а у приправности су и снајперски тимови Антитерористичке јединице Лучко, припадници интервентних јединица, те десетине детектива и тајних агената у цивилу.

Главне теме сусрета биће проблем несталих, правосудна сарадња, границе, повратак имовине, а премијер Хрватске Андреј Пленковић очекује и разговор о ратној одштети.

Његова посјета Хрватској требала би ублажити напетости у односима двије држава, али је прије тога указао и на нека разилажења међу главним креаторима хрватске спољне политике.

(БН/Агенције)
Фото: Тањуг/Јутарњи лист/Дневник.хр

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Слобо

12.02.2018 10:06

Тако се ради, а не рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Сами

12.02.2018 11:51

Како то медији све дувају кад је Вуциц у питању.Као да је на тенку усао у Загреб.Љетујемо 15 г у Хрватској.Никакав проблем имали нисмо.Али његово висоцанство,светост кад иде са 5000 полицајаца е то је ризик....мислим...

Name

@ми сами

12.02.2018 12:45

Само ви трчите на љетовање у лијепу вашу,ал ајд да видимо ко ће да врати имовину Србима у Хрватској?

Name

Ми Сами

12.02.2018 20:05

Па јбг сто ви у Србији нисте освојили неко море па би ми из РС сигурно тамо љетовали...немате мора.А узгред јако лијепо Хрватско приморје и опет цу ици кад год будем могао.

Name

@ми сами

13.02.2018 07:02

Ја нисам из Србије,ја сам из Републике Српске.Да имаш мало савјести не би отишао у Хрватску због људи који су протјерани из лијепе њихове без права на повратак.

Name

ја

12.02.2018 10:36

Боље 1000 година преговарати него 1 дан ратовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Меха

12.02.2018 10:52

Добра је Колинда,ваљда се председник неце обрукати

Name

Ре.

12.02.2018 10:53

Реци то овим хрватима сто протестују.

Name

ре ја

12.02.2018 11:35

Тако си требао реци 91 Милосевицу и сесељу а не подрзавати их

Name

М

12.02.2018 12:28

Зна се да је болесна нација, тадашња политика Србије је било да се штити Југославија а не растура

Name

Мислим....

12.02.2018 10:52

Њен потез је мудар, можда од великих са запада и изнуђен, вјеројатно испровоцирано изложбом о Јасеновцу у ОУН, али свакако , разговори према зацртаним темама су притисак на Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање?

12.02.2018 10:58

Није ми јасно ста су то "великосрпски агресори" узели од Хрватске? Осим сто су примили око 400 000 протјераних Срба из редарствено-домовинске операције "Олуја".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре питање

12.02.2018 11:33

Нису узели а мислили су и то са великом зељом су тако истјерали оне побуњенике

Name

Последњи кинески цар

12.02.2018 11:56

Узели су будућност тим протјераним Србима са својом погрешном политиком. А сада се "боре за њих"?! Да се не понављам , већ сам једном написао: Иронија је да се сада за те протјеране Србе боре они због чије погрешне политике су исти и протјерани. Они су данас поново на власти у Србији, а најгоре је што велика већина протјераних Срба који живе у Србији опет гласа за њих. Као да награђујеш и славиш свог џелата. С друге стране Хрватска је у рату такође имала и људске губитке а и огромна разарања. Довољно је само било видјети Вуковар.

Name

Боки

12.02.2018 11:03

Види се да је ово наложено обома, али је лопта више у ХР јер су тамо изгубили свако контролу над тим "удругама". Наравно силно "домољубље" није једини разлог снаге тих истих наиме годинама се од рата огроман новац креће кроз те удруге па се бенефиције самозваним бранитељима остварују преко пажљиво одабраних тајкунских фирми - Љ.Росја и сл. ХР сада има бранитеља и разноразних ветерана колико и Црвена Армија 1946.

ОДГОВОРИТЕ
Name

налозено

12.02.2018 12:07

Слазем се. Обоје су добили налог да се састану и да ријесе теме коју су им, такодје, налозене.

Name

Принцип

12.02.2018 22:09

“Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

ОДГОВОРИТЕ